Er zijn misschien vaccins nodig tegen de zeer besmettelijke Delta-variant. Dat zeggen Engelse wetenschappers die een groot onderzoek naar Covid-19-vaccins hebben gedaan. Delta is ertoe in staat om mensen met een verzwakt immuunsysteem ernstig ziek te maken.
In Engeland woedt de derde Covid-19-golf. Die bestaat voornamelijk uit de Delta-variant. Besmettingen komen voor bij zowel niet-gevaccineerden, vooral jongeren tussen de 12 en 24 jaar, als mensen die hun vaccinatie wel al achter de rug hebben. Dat blijkt uit zo’n 98.000 monsters van besmette mensen in Engeland.
De doeltreffendheid van de vaccins tegen de Delta-infectie daalde tijdens de onderzoeksperiode tot 49 procent, zo schatten de onderzoekers. De maand ervoor was dat nog 64 procent. Tegen de symptomen van Delta beschermt een vaccin maar 59 procent, terwijl dat bij de symptomen van Alpha nog 83 procent was.
De schattingen werden gemaakt op basis van een bevraging, dezelfde bevraging werd vorig jaar ook uitgevoerd. In de periode van de laatste bevraging was 1 op 158 mensen besmet. Dit is een verviervoudiging ten opzichte van het vorige verslag van de studie, toen 1 op 670 personen vanaf met het virus besmet waren. De gegevens dateren vanaf 7 juni.
Volgens de onderzoekers kan een vaccin specifiek voor Delta nodig zijn. De variant is ondertussen zo erg gemuteerd dat de antilichamen die voortkomen uit het vaccin minder effectief zijn.
Antilichamen minder sterk tegen Delta
De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël behoren tot de meest gevaccineerde landen ter wereld. Toch is het aantal Covid-gevallen en het aantal ziekenhuisopnames in al deze landen sterk toegenomen door Delta. Gezondheidsfunctionarissen in de VS zeggen dat ze vaccintwijfelaars proberen te overtuigen om zich toch te laten vaccineren. Ze hopen zo de verspreiding van het virus tegen te gaan en nieuwe mutaties te voorkomen.
Dat wil echter niet meteen zeggen dat de huidige vaccins compleet nutteloos zijn. De vaccins bieden nog altijd in relatief hoge mate bescherming volgens de Engelse studie. Mensen die beide prikken kregen, hebben drie keer minder kans om Delta te krijgen dan niet-geïmmuniseerde mensen. Daarmee hebben ze ook minder kans op de ernstige symptomen van Delta, of om het virus door te geven.
Toch valt het niet te negeren dat dergelijke infecties bij volledig gevaccineerde mensen een steeds groter probleem wordt in landen met een hoge vaccinatiegraad.
Jongeren vaccineren
De studie focuste zich meer dan ooit op de jeugd van het land. Meer dan de helft van de positieve stalen waren afkomstig van mensen tussen de 5 en 24 jaar. De auteurs van de studie stellen dat gezondheidsambtenaren de kans op besmetting aanzienlijk kunnen verminderen door mensen tussen 12 en 17 massaal te vaccineren.
De Engelse minister van Volksgezondheid en Sociale Zorg Sajid Javid zei over het rapport dat burgers voorzichtig moeten zijn terwijl de versoepelingen ingevoerd worden.
(tb)