Key takeaways
- Marco Rubio, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat alle NAVO-leden tegen 2032 5 procent van hun bbp aan defensie moeten besteden.
- Duitsland heeft zijn steun uitgesproken voor het verhogen van de defensie-uitgaven naar 5 procent van het bbp, waarmee de eerdere eis van Trump wordt herhaald.
- Oost-Europese landen die aan Rusland grenzen hebben zich al bereid verklaard om het doel van 5 procent voor directe militaire uitgaven te overschrijden.
Met de toenemende spanningen met Rusland en de toenemende roep om Europese militaire onafhankelijkheid, zijn de NAVO-defensie-uitgaven een kritieke kwestie geworden. Marco Rubio, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, heeft onlangs verklaard dat alle leden tegen de NAVO-top van 2025 in juni overeenstemming zullen bereiken over een doelstelling om de komende tien jaar 5 procent van hun bbp aan defensie te besteden. Deze aankondiging werd gedaan tijdens een uitzending van Fox News‘ ‘Hannity’.
Rubio benadrukte dat terwijl de meeste NAVO-leden momenteel op of boven de bestaande 2 procent-doelstelling zitten, veel leden tegen de top boven de 4 procent zullen zitten. De toezegging om binnen tien jaar 5 procent te bereiken weerspiegelt een belangrijke verschuiving in de prioriteiten van het bondgenootschap. Deze ontwikkeling volgt op de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump dat de VS de last van de defensie-uitgaven binnen de NAVO onevenredig zwaar draagt.
De belangrijkste leden steunen het nieuwe doel
Duitsland, een belangrijk NAVO-lid, heeft zijn steun uitgesproken voor het verhogen van de defensie-uitgaven naar 5 procent van het bbp, waarmee de eerdere eis van Trump wordt herhaald. Duitsland heeft het doel van 2 procent al in 2024 bereikt. Volgens voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg waren 18 van de 32 lidstaten op weg om de drempel van 2 procent te halen in februari 2024.
Om dit ambitieuze doel te bereiken, heeft de huidige NAVO-chef Mark Rutte een gefaseerde aanpak voorgesteld: 3,5 procent direct toegewezen aan militaire uitgaven en een extra 1,5 procent voor bredere veiligheidsinvesteringen tegen 2032. Dit plan is goedgekeurd door zowel Duitsland als Frankrijk.
De Russische invasie van Oekraïne in 2022 zette de Europese bondgenoten ertoe aan om hun defensiebudgetten te verhogen. Het was echter de hernieuwde druk van de VS die ervoor zorgde dat achterblijvende leden zoals Italië, Spanje, België en Canada eindelijk de grens van 2 procent bereikten. Geen enkel NAVO-lid, inclusief de Verenigde Staten, besteedt momenteel 5 procent van zijn bbp aan defensie.
Oost-Europese landen leiden de weg
Oost-Europese landen die aan Rusland grenzen, zoals de Baltische staten en Polen, hebben zich al bereid verklaard om de doelstelling van 5 procent voor directe militaire uitgaven te overschrijden. De NAVO-top van 2025 in Nederland zal naar verwachting een scharniermoment vormen, waarbij de strategische richting en ambitieuze uitgavendoelen van de NAVO voor de toekomst worden bepaald.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!