Pfizer heeft beslist om tijdelijks minder vaccins te leveren. Dat is een streep door de rekening van de ziekenhuizen die hoopten deze week te kunnen starten met de vaccinaties van hun personeel. Hoe zit de situatie er de komende weken uit?
De bal ging afgelopen vrijdag aan het rollen. Het Noorse Instituut voor Volksgezondheid (NIPH) heeft toen laten weten dat Pfizer de komende weken minder vaccins zal leveren aan Europa. Het farmabedrijf perkt de levering tijdelijk in om de productiecapaciteit op te schalen.
‘Zoals steeds het geval is bij productiviteitsverhogingen en -verbeteringen voor een hogere capaciteit, moeten we wijzigingen aanbrengen in onze processen en aan onze productiefaciliteiten, wat extra regelgevende goedkeuringen vraagt’, zei Pfizer vorige week.
Minder flacons
Het bedrijf heeft inmiddels laten weten dat het verwacht vanaf februari te kunnen terugkeren naar het oorspronkelijke leveringsschema. ‘In de toekomst zouden er nog meer fluctuaties kunnen zijn, ook in positieve zin’, aldus Pfizer.
België zal in de toekomst wel minder flacons krijgen van Pfizer. Dat omdat we in ons land 6 in plaats van 5 dosissen uit een flesje halen. ‘Het aantal leveringen is daardoor verlaagd van 92 ladingen met 75 flacons naar 76 ladingen’, zei Sabine Stordeur, projectmanager van de Belgische vaccinatietaskforce woensdag in een interview met Le Soir.
Volgens Dirk Ramaekers, hoofd van de vaccintaskforce, betekent dit niet dat het aantal dosissen wordt teruggeschroefd. ‘Het is inderdaad zo dat we deze en volgende week minder dosissen zullen krijgen als gevolg van de geplande investeringen bij Pfizer. Daarna zullen we opnieuw het aantal dosissen krijgen dat we contractueel hebben vastgelegd. Het is niet omdat we minder flacons krijgen dat we daardoor ook minder dosissen krijgen’, zei hij woensdagavond in De Afspraak.
Concreet vermindert de levering volgende week van zo’n 67.000 tot 38.600 dosissen. Dat is 42 procent minder.
Kaakslag zorgpersoneel
De tijdelijke inperking van de levering en de toekenning van de vaccins op basis van dosissen is een kaakslag voor het zorgpersoneel. Vlaanderen ging er immers vanuit dat we tot 20 procent meer dosissen zouden kunnen toedienen doordat we er meer uit een flesje halen. Nu dat niet het geval is, heeft de Vlaamse overheid de vaccinatieplannen voor het zorgpersoneel moeten bijsturen waardoor zij langer moet wachten op een prik. ‘Dat was niet de redenering waarmee we onze programmatie hadden gemaakt’, moest Wouter Beke (CD&V), Vlaams minister van Welzijn, achteraf toegeven.
‘Personeelseden op de intensieve zorgafdeling en de spoedafdeling zullen later deze week perspectief krijgen over mogelijke inentingen. Nieuwe berekeningen zullen uitwijzen hoeveel personeelsleden in prioritaire diensten gevaccineerd kunnen worden’, liet Dirk Dewolf, topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid, tijdens een conference call woensdagmiddag weten.