Je job beu, of je baas?

 

Een flink deel van de beroepsbevolking hebben een baan erbij om niet voortdurend in dezelfde sleur te hoeven werken. Op het moment dat je ergens in je carrière één of meerdere minder goede jobs hebt gehad, of wanneer je een baas hebt gehad waar niet bepaald goed mee op kunt schieten, dan zal dit gegeven je waarschijnlijk niet verbazen. Het zal namelijk niet meevallen om van je werk te genieten op het ogenblik dat je een enorme hekel hebt aan je leidinggevende. Zelfs wanneer je een heleboel aantrekkelijke randvoorwaarden zouden worden aangeboden, zoals een fraai uitzicht vanaf je werkplek, een indoor golfbaan of een portefeuille die gevuld is met interessante aandelen en heel de werkdag door gratis genieten van de heerlijkste lekkernijen, dan zul je in dit soort situaties doorgaans nog steeds niet van plan zijn om deze baan te behouden als je baas je van tijd tot tijd tot waanzin drijft.

De rol van een leidinggevende is cruciaal

In feite kan een leidinggevende worden beschouwd als een erg belangrijk component binnen het werk, maar ook op het gebied van de ervaringen die je opdoet tijdens het uitoefenen van je job. In sommige gevallen zal het dan ook niet meevallen om je eigenlijke werkzaamheden te scheiden van de werkrelatie die je met je leidinggevende onderhoudt. Het zal uiteraard altijd de moeite lonen om deze relatie te verbeteren uitzoeken, gewoon omdat de beste oplossing voor je persoonlijke situatie er dan heel anders uit zou kunnen zien. Wat deze oplossing exact inhoudt, zal overigens altijd afhangen van het feit of je direct zelf in actie komt, of dat je leidinggevende op zoek gaat naar de meest geschikte oplossing van een bepaald probleem.

Wanneer is je baas het probleem?

Een paar tekenen dat erop kunnen duiden dat niet jij, maar je baas, het eigenlijke probleem is, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet en van een korte toelichting voorzien.

Je leidinggevende kiest voor zogenaamd micromanagement als het jou betreft

Onder de meest ideale werkomstandigheden zou een manager een werknemer vertellen welke activiteiten er uitgevoerd dienen te worden. Dit kan hij, of zij, doen door een duidelijk kader aan te geven waarbinnen met de beschikbare middelen het beoogde succes kan worden behaald. Verder zullen de meeste leidinggevende zich niet verder met de uitvoering van je werkzaamheden bemoeien. Helaas kun je in het gros van alle gevallen niet aantonen dat je leidinggevende zich schuldig maakt aan micromanaging. In de meeste gevallen zal immers alles volgens de voorschriften worden gedaan zodat eventuele controles op niets uit zullen draaien en er doorgaans aan alle gestelde eisen zal zijn voldaan.

Leidinggevenden die gebruikmaken van micromanagement zullen echter de productiviteit direct van de werkvloer zuigen doordat zij werkelijk elk klein dingetje dat betrekking heeft op de werkzaamheden en de houding van een werknemer bij zullen houden. Deze leidinggevenden zijn van mening dat ze ervoor moeten zorgen dat alle activiteiten op een juiste manier verlopen en alle werkzaamheden precies volgens hun plan uit worden gevoerd door alle werknemers. Als het mogelijk zou zijn dan zouden dit soort managers het liefst zichzelf klonen en elke incompetente werknemer door een dergelijk exemplaar vervangen. Alleen dan zouden de werkzaamheden, in de ogen van dit soort bazen, perfect uitgevoerd kunnen worden. Wanneer je onder een dergelijke leidinggevende je werk moet doen, dan zal dit absoluut geen inspiratiebron zijn om optimaal te gaan presteren.

Je leidinggevende is er nooit als je hem, of haar, nodig hebt

Het tegenovergestelde van een leidinggevende die zich schuldig maakt aan micromanagement, staat de baas die is helemaal niet voor diens werknemers toegankelijk blijkt te zijn. Op momenten dat je, als werknemer, een vraag hebt, je je zorgen maakt of er een briljant idee in je op is geborreld, dan zal de deur van dit soort bazen altijd gesloten zijn. Zelfs wanneer je aan hebt gegeven dat je iets met de leidinggevende wilt bespreken, vis je in de regel nog achter het net en wordt je niet gehoord.

Natuurlijk heeft iedereen het vandaag de dag erg druk, in het bijzonder als er sprake is van enorm veel verantwoordelijkheid die door iemand gedragen dient te worden binnen een bedrijf. Maar een goede leidinggevende zal echter altijd ruim de tijd dienen te nemen om in contact te komen met de verschillende werknemers, al is het maar om een persoonlijk rapport over hen op te kunnen stellen. Verder zal één op één contact tussen een leidinggevende en een werknemer van groot belang zijn bij een effectieve communicatie met betrekking tot het werk dat gedaan is, en later nog gedaan zal moeten worden. Zodra een dergelijke communicatie ontbreekt weten veel werknemers op een bepaald moment namelijk niet meer wat ze moeten doen, of zullen ze moeten gissen naar de manier waarop een bepaalde taak uitgevoerd moet gaan worden.

Je leidinggevende is een bullebak

Helaas laat je niet altijd meteen ook alle pestkoppen achter op het ogenblik dat je klaar bent met je opleiding. In sommige gevallen lijken dit soort personen je zelfs voortdurend te volgen tijdens je loopbaan en kom je hen werkelijk op elke werkvloer tegen. Pesterijen op het werk zijn er echter in allerlei soorten en maten, maar de meest erge vorm van pesten op de werkvloer is wanneer je leidinggevende als de boosdoener aan kan worden gewezen. Hierbij kun je denken aan managers die tegen werknemers schreeuwen, hen kleineren, hen intimideren of hun werk ondermijnen. In dat geval zul je elke dag met weinig zin naar je werk vertrekken en voortdurend hopen dat je pestende baas een dagje vrij heeft genomen, of zelfs een poosje met griep thuis moet blijven.

Je leidinggevende is inconsistent

Wanneer je niet direct één van de eerder genoemde leidinggevenden wist te herkennen, dan kan het zo zijn dat je  slechte baas behoort tot het type dat even grillig is als het weer en diens gedrag van dag tot dag sterk kan verschillen. Ook is het mogelijk dat je leidinggevende niet zo slecht is als één van bovenstaande gevallen, maar is je baas totaal niet betrouwbaar en weet je vandaag niet of de plannen, die gisteren door je baas goed zijn gekeurd, nog steeds van kracht zijn.

Je krijgt geen vertrouwen van je leidinggevende

Op het ogenblik dat je niet het vertouwen krijgt van je leidinggevende dat je verdient, dan heb je werkelijk een aanzienlijk probleem. Dit probleem hoeft overigens niet alleen bij de meest vreselijke bazen de kop op te steken omdat je in sommige gevallen gewoon geen aansluiting vindt met de persoon die de leiding heeft over je werkzaamheden. Als je van je baas geen vertouwen krijgt, zal het in de regel dan ook niet uit maken of het probleem nu bij hem, of haar, bij jou of in de onderlinge relatie moet worden gezicht. In alle gevallen zul je namelijk niet in staat zijn om bij je leidinggevende ook maar iets gedaan te krijgen.

Wat kun je doen als je baas het probleem is?

Zodra je vaststelt dat de problemen op je werk eigenlijk worden veroorzaakt door je leidinggevende, dan heb je echter wel een paar mogelijkheden tot je beschikking:

Probeer de relatie met je baas te herstellen. In sommige situaties is het namelijk mogelijk om een verstoorde relatie met je leidinggevende nog te redden. Het is uiteraard altijd de moeite waard om een poging to herstel van de onderlinge relatie te wagen. Het meest erge dat je zou kunnen gebeuren, is dat je poging mislukt, maar zelfs dan zul je voldoening kunnen putten uit het feit dat alles hebt gedaan wat je kon. Je moet er echter in alle gevallen vanuit gaan dat het herstellen van een verstoorde relatie met je baas geen eenvoudige, of prettige, bezigheid zal zijn.

Verander stiekem van afdeling of vestiging binnen het bedrijf. Indien je werkt voor een bedrijf dat over meerdere afdelingen of vestigingen beschikt, dan kun je in bepaalde gevallen je minder goede leidinggevende ontvluchten zonder eerst ontslag te hoeven nemen. Je kunt je immers een aanvraag indien voor overplaatsing binnen hetzelfde bedrijf, bijvoorbeeld naar een andere afdeling, een ander team of zelfs een andere vestiging.

De meeste bedrijven hebben namelijk een lijst met vacatures die je vaak kunt vinden op hun website, maar je deze stap kun je in een groot aantal gevallen volledig verslaan door op de juiste manier te gaan netwerken en zo in contact te komen met collega’s die je kunnen helpen om de overstapt te maken naar een vrije vacature binnen het bedrijf nog voordat deze op internet is geplaatst. De sleutel in dit verhaal is dan ook om de banden aan te halen met andere teams en hen duidelijk te maken dat je deze graag zou willen versterken. Pas later kun je dan vertellen dat je hun hulp goed kunt gebruiken bij het maken van de eigenlijke overstap, bijvoorbeeld als iemand je aan moet bevelen voor een nieuwe functie elders binnen het bedrijf.

Je doet er vaak goed aan om te beginnen met het beoordelen van de beschikbare mogelijkheden ten aanzien van het werken met andere teams of afdelingen binnen het bedrijf. Je zou je hulp aan kunnen bieden als er een nieuw project opgezet wordt door een ander team. Je zult zo niet alleen nieuwe vaardigheden ontwikkelen, maar eveneens de broodnodige contacten leggen.

Ga op zoek naar een nieuwe job

Ongeacht wat je uiteindelijk ook zult besluiten om te gaan doen, het zal altijd een goed idee zijn om je CV up-to-date te houden en je ogen en oren goed de kost te geven. Op het moment dat je problemen ondervindt in de omgang met je leidinggevende, dan bestaat er immers ook altijd de kans dat ook deze persoon moeite heeft met jou. De druk en spanningen op de werkvloer kunnen in dat soort gevallen soms enorm hoog oplopen zodat een zoektocht naar een nieuwe baan nog als enige oplossing gezien kan worden. Hoe dan ook, het zal altijd beter zijn om goed voorbereid te zijn op het maken van een nieuwe stap in je carrière. Bij voorkeur stap je dan op relatief korte termijn over naar een nieuwe job in de hoop dat je een wat zonniger toekomst tegemoet zult gaan: met nieuwe mogelijkheden en een leidinggevende waar je wel prettig mee samen kunt werken.

Conclusie

Elke dag met veel tegenzin naar je werk gaan en/of je niet gewaardeerd voelen door je baas, levert in de regel een heleboel frustraties, spanningen en stress op. Deze problemen zullen bovendien niet alleen tot de werkvloer beperkt blijven, maar vaak ook een erg negatieve uitwerking hebben op je privéleven. Wanneer je je in een dergelijke situatie bevindt, dan is het verstandig om alles eerst goed op een rijtje te zetten samen met de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt. Welke oplossing de beste is zal van een heleboel factoren afhangen, zoals je persoonlijkheid, de aard van je leidinggevende en de kennis en vaardigheden waar je op een bepaald moment over beschikt. Verder zal bijvoorbeeld ook je bereidheid om eventueel een bijscholing, of zelfs een geheel nieuwe opleiding, te volgen een grote rol spelen bij de weg die je kunt gaan bewandelen als je in je huidige baan je niet meer gelukkig voelt.

 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.