Normaal had ons land vóór 30 juni 2020 een veiling van 5G-frequenties moeten organiseren. Door politiek gekibbel tussen de deelstaten miste België die deadline, maar hoe staat het ermee in onze buurlanden? Een overzicht.
De eerste Europese deadline passeerde dinsdag stilletjes, en ook voor de tweede ziet het er niet goed uit. Tegen eind dit jaar moet ook de tweede 5G-radioband geveild worden, maar dat zal niet lukken, geeft telecomwaakhond BIPT nu al formeel toe. Nochtans keurde de regering-Michel de organisatie van de 5G-veiling halverwege 2018 al goed. Sindsdien bleef de kwestie vastzitten tussen de federale overheid en de deelstaten.
Struikelblok is de verdeling van de opbrengsten. De verkoop van de frequenties moet minstens 800 miljoen euro opleveren en de deelstaten willen een groter deel van de opbrengst dan de voorziene 20 procent. Omdat het BIPT het getalm niet langer kon aanzien, gaf de telecomregulator begin dit jaar tijdelijke toelatingen aan Telenet, Orange en Proximus om 5G-diensten te ontwikkelen. Proximus startte meteen een proefproject met ‘5G light’ op in dertig Belgische gemeenten.
Nederland
Onze noorderburen hebben tot het laatste nippertje gewacht. Afgelopen maandag stond de eerste veiling van een 5G-frequentie op de planning. En eigenlijk is die nog gaande, want ze verloopt in verschillende ronden, via streng beveiligde online software. De veiling van 4G-frequenties in 2012 duurde in Nederland zo’n zes weken, maar leverde ook 4 miljard euro op. Dat is véél meer dan de 470 miljoen euro die de regering vooropgesteld had.
Het is niet geweten hoeveel partijen er deelnemen aan de veiling. Door de hoge kostprijs van zo’n infrastructuur is de verwachting dat enkel de grote telecomoperatoren KPN, T-Mobile en Vodafone de geldbeugel bovenhalen. Alle drie bereiden de omslag naar 5G al een tijdje voor. Vodafone biedt momenteel al 5G aan in de helft van Nederland, de andere helft volgt in de loop van juli.
Duitsland
Hoewel de 5G-veiling in Duitsland drie maanden aansleepte, werd die al in juni van vorig jaar afgerond. Boven alle verwachtingen leverde dat de Duitse staat 6,55 miljard euro op. Experts raamden de opbrengsten nochtans op 3 tot 5 miljard euro. Deutsche Telekom had 2,17 miljard euro veil voor een stukje van de bandbreedte. Vodafone legde 1,88 miljard euro op tafel voor evenveel ruimte. Telefonica Deutschland en Drillisch betaalden respectievelijk 1,42 miljard en 1,07 miljard euro voor een kleiner deel.
Dat de 5G-ruimte voor exuberante prijzen over de toonbank ging, leidde wel tot de nodige kritiek. ‘De veiling geeft een bittere nasmaak’, reageerde topman Dirk Wössner van marktleider Deutsche Telekom aan het Britse persagentschap Reuters. Ook de topman van Vodafone had het over een ‘catastrofale’ veiling. ‘Operatoren hebben middelen tekort om hun netwerken uit te breiden’, verklaarde Wössner zich nader. Beide bedrijven vreesden ervoor dat Duitsland inzake 5G achterop zou lopen.
Frankrijk
De Franse regering startte de procedure voor haar 5G-veiling eind vorig jaar op. Maar het coronavirus gooide zand in de raderen. Toch is de situatie ook daar al duidelijker. Eind februari dienden de 4 grote spelers in het land een bod in op een eerste pakket van 4 blokken van telkens 50 megahertz in het spectrum tusen 3,4 en 3,8 GHz.
De Franse telecomwaakhond Arcep liet intussen al weten dat die 4 biedingen aanvaard zijn. Dat betekent concreet dat Orange, SFR, Iliad en Bouygues al zeker zijn van zo’n blok van 50 megahertz. Maar ze moeten nu het verdere verloop van de veiling afwachten. In september volgt nog een veiling van 11 blokken van telkens 10 megahertz, waar het Franse telecomkwartet op mag bieden.
De Franse regering wil minstens 2,17 miljard euro ophalen, wat een stuk meer is dan de minimumprijs van 1,5 miljard euro die Arcep voorgesteld had. Het belooft dus nog een stevig robbertje tussen telecomoperatoren Orange, SFR, Iliad en Bouygues Telecoms te worden.