De impact van slaapproblemen op het werk

Veel werkgevers vinden slaap privé, maar slecht slapen heeft een grote impact op de werkvloer. Het leidt tot hoger verzuim, meer ongevallen en een lagere productiviteit. En het komt bij Belgische werknemers vaker voor dan u zou denken.

Slaap is enorm belangrijk voor ons functioneren. Tegelijkertijd maken we onszelf graag wijs dat we de duur ervan wel wat kunnen inkorten als het druk is. Ook onder werkgevers is er weinig aandacht voor slaapproblemen. 

Omvang van het probleem

Maar wat als een slecht uitgeslapen medewerker een arbeidsongeval veroorzaakt? Of als uw personeel ziektedagen moet opnemen door te weinig slaap?

Die kans is trouwens niet onbestaande: Volgens cijfers van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België slaapt 1 op de 3 Belgen slecht en heeft 20 procent last van chronische slapeloosheid. 

Op de werkvloer hebben slechte slapers vaak concentratieproblemen, ze hebben moeite om zich aan een planning te houden en om overzicht te bewaren. Bovendien maken ze vaker fouten, die zelfs tot incidenten en ongelukken op de werkvloer leiden. Slaapexperts spreken van ‘presenteïsme’: ze zijn aanwezig zonder significant bij te dragen tot de productiviteit. 

Podcast

Dr. Inge Declerq, slaapexpert en neurologe, wil bewustwording creëren rond de ware omvang van het slaapprobleem bij Belgische werknemers. Ze heeft het erover in de podcast On-gezouten van het online gezondheidsportaal Gezond.be.

‘Er zijn studies die de kostprijs van medewerkers met slaapklachten voor bedrijven becijferd hebben. Die komen uit op 2.000 tot 2.500 euro per werknemer per jaar.’ Het is volgens de neurologe dus belangrijk dat werknemers zichzelf een gezond slaap-waakpatroon aanleren. 

‘Maar omgekeerd geldt dat ook’, beweert ze. De werkgever heeft ook een verantwoordelijkheid naar de nachtrust van zijn medewerkers toe. Een goede nachtrust begint immers overdag.

‘Gun personeelsleden die in een ruimte met weinig licht werken bijvoorbeeld voldoende pauzes in de buitenlucht’, specificeert de slaapexperte. ‘Wie overdag voldoende natuurlijk daglicht krijgt, heeft meer energie, maar gaat ’s nachts ook beter slapen.’

Behandelingen

De belangrijkste tip voor wie slaapproblemen heeft? Laat u onderzoeken in de slaapkliniek. Dat zegt ervaringsdeskundige Gerrit Wouters in de podcast, die zich liet behandelen voor slaapapneu. ‘Dat is een hoge drempel voor velen, maar dat is voor niets nodig.’

Als je slaapproblemen onbehandeld laat, volgt de crash onvermijdelijk: ’Je kan er jaren mee rondlopen zonder dat je het beseft, en zo raak je steeds verder uitgeput’, aldus Wouters. 

Werkgevers kunnen volgens Dr. Declerq inzetten op het bieden van inzicht in gezond slapen door bijvoorbeeld workshops aan te bieden. Recente studies van de London School of Economics tonen aan dat zulke opleidingen lonen. ‘Gelukkig wordt de bewustwording daarrond steeds groter’, besluit ze. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.