Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump de wereldwijde haatcampagne tegen telecomgigant Huawei levendig houdt, bouwt het Chinese bedrijf in Europa een heus 5G-laboratorium. Op ontdekking in de Huawei-boerderij in Zwitserland.
Tänikon, een pittoresk dorpje op zo’n veertig kilometer van Zurich. In en rond de voormalige cisterciënzenabdij staan de koeien rustig te grazen. Rond hun nek hangt er geen traditionele koebel, maar wel een 5G-nekbandje. ‘Je kan het een Fitbit voor koeien noemen’, lacht Alexander Lehrmann. Hij is directeur bij Sunrise Communications Group, de tweede grootste telecomoperator in Zwitserland. ‘Hiermee krijgen de boeren in realtime een overzicht van de gezondheidstoestand van hun koeien.’
Het mag duidelijk zijn. Waar verschillende Europese landen zich moeilijk een houding kunnen geven rond Huawei en hun 5G-infrastructuur, lijkt Zwitserland minder beducht om samen te werken met de Chinezen. De luchthaven van Zurich, de nationale posterijen, de spoorwegen en zelfs voedingsgigant Nestlé: allemaal doen ze een beroep op de diensten van Sunrise. En dus indirect op de technologie van het vermaledijde Huawei.
Zwarte lijst
Terecht ook, vindt de topman van Sunrise Communications. ‘De Zwitserse regering heeft een zeer neutrale en objectieve beoordeling van Huawei gemaakt en kwam tot de conclusie dat er geen significante risico’s bestaan’, verklaarde financieel directeur André Krause onlangs in een interview aan persagentschap Bloomberg. ‘Maar als de reputatie van Huawei continu onder druk blijft staan, kan dat een impact hebben op ons’, geeft hij toe.
Over de 5G-technologie van Huawei zijn de meningen dus verdeeld, om het zacht uit te drukken. De Verenigde Staten plaatsten het Chinese bedrijf maanden terug op een zwarte lijst en eisten dat alle bondgenoten hetzelfde deden. Bepaalde landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, twijfelden en lieten de deur op een kiertje, om niet té hard tegen de kar van de Verenigde Staten te rijden. Andere landen, zoals Italië, Hongarije en Zwitserland, lieten het Amerikaanse advies links liggen en gingen vol voor een samenwerking met Huawei.
Boerderij-op-afstand
Terug naar Tänikon. Op de testboerderij eten en slapen de koeien onder het toeziend oog van verschillende bewakingscamera’s. Hun melkproductie, hun gezondheidstoestand en de camerabeelden worden er, dankzij 5G-technologie, 100 keer sneller doorgeseind en verwerkt dan in een normaal netwerk. Het experiment is bedoeld om te testen hoe ‘boerderijen-op-afstand’ kunnen functioneren. Maar het gaat natuurlijk ruimer dan dat, want 5G-technologie maakt de weg vrij voor verschillende innovaties.
Rest dan nog de vraag waarom precies Zwitserland het uitverkoren land is. Regulering is het codewoord. Waar de Europese Unie zijn lidstaten op termijn kan onderwerpen aan verregaande richtlijnen rond 5G-technologie, ontspringt Zwitserland hier de dans. Het immer neutrale Alpenland is namelijk geen lid van de Europese Unie kan dus gerust blijven samenwerken met de Chinezen van Huawei.
Lees ook: