Huawei bouwt Europese 5G-fabriek in Frankrijk

De gecontesteerde technologiegigant Huawei gaat in Frankrijk een fabriek voor 5G-technologie neerpoten. Dat heeft Liang Hua, de voorzitter van de Chinese groep, bekendgemaakt.

Volgens de voorzitter van Huawei gaat het om een investering van 200 miljoen euro. In de beginfase zouden er 500 mensen kunnen werken. Het is onduidelijk of de plannen de zegen hebben van de Franse president Emmanuel Macron. In het verleden liet hij al verstaan dat er geen enkele vorm van discriminatie mag bestaan tegenover een bepaalde operator.

Dat standpunt is in schril contrast met de Verenigde Staten. Daar staat Huawei al maanden op een zwarte lijst, wegens vermeend risico op spionage. Twee weken geleden werden de aantijgingen zelfs vernieuwd en uitgebreid. De Amerikanen schreeuwen ook moord en brand over het feit dat de weerstand in Europa tegenover Huawei duidelijk minder groot is.

1 miljard euro omzet

En dus gaan de Chinezen lustig verder met de uitrol in Europa. ‘Deze gloednieuwe site zal de volledige Europese markt bevoorraden, niet enkel de Franse’, stelde Liang op een persconferentie. De nieuwe Franse fabriek wordt de tweede buiten China en moet jaarlijks ruim 1 miljard euro aan omzet genereren.

Huawei mag overigens niet meebouwen aan de 5G-infrastructuur in Frankrijk, want de keuze van de leidinggevende telecomprovider Orange viel op de Europese rivalen Nokia en Ericsson. In België gaat telecomwaakhond BIPT deze zomer een deel van de radiofrequenties voor het supersnelle internet tijdelijk toekennen, in afwachting van een politieke beslissing.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20