In Zelzate wordt PVDA uit het bestuur gezet. Na zes jaar lang extreemlinkse schepenen, staat de partij weer buiten. Het zal een zucht van verlichting zijn voor Conner Rousseau (Vooruit), die de afkeurende blik van MR voelde.
Key takeaways
- PVDA maakt niet langer deel uit van het stadsbestuur in Zelzate. De partij regeert teleurgesteld.
- Conner Rousseau (Vooruit) kan de meubelen redden na druk van MR.
- Tegelijk zijn er in verschillende Brusselse gemeenten wel nog gesprekken tussen de socialisten en PVDA/PTB.
In het nieuws: In Zelzate gaat Vooruit samenwerken met N-VA en cd&v, PVDA verdwijnt uit het stadsbestuur.
- Niet toevallig is het nieuwe bestuur van Zelzate een afspiegelingscoalitie tussen Vooruit, cd&v en N-VA. Het is inmiddels geen geheim meer dat de drie partijen die in Vlaanderen een regering vormden, ook op lokaal niveau zoveel mogelijk met elkaar willen besturen.
- Vooruit haalde 11 zetels binnen en het kartel cd&v N-VA 9060 wist er 2 te halen. PVDA werd de tweede grootste partij met 5 zetels, maar mag dus niet aan zet blijven. Brent Meuleman (Vooruit) blijft burgemeester.
- PVDA reageert teleurgesteld, laat de partij in een persbericht weten. “De PVDA was vragende partij om de progressieve Toekomstcoalitie met Vooruit verder te zetten, en hebben dat deze week ook heel duidelijk in een gesprek met Brent Meuleman gezegd”, klinkt het. “Het is bijzonder jammer dat er in plaats daarvan nu een punt wordt gezet achter het progressieve verhaal dat Vooruit en PVDA de voorbije zes jaar in Zelzate samen hebben geschreven”. Lijsttrekker Steven De Vuyst was met goede moed begonnen aan de campagne.
Druk van MR
Uitgezoomd: Het laten vallen van PVDA zal een opluchting zijn voor Rousseau.
- Rousseau had in debat op VTM gezegd dat hij niet uitsloot dat er geen samenwerkingen tussen Vooruit en PVDA zouden komen. Later verduidelijkte hij waarom hij geen verbod uitsprak: “Je overschat de macht van een nationale voorzitter op lokaal niveau. Ik ga mezelf niet belachelijk maken: als ik dat zeg (dat er een verbod is om samen te werken met PVDA, red.), en er wordt niet geluisterd, komt dat in mijn gezicht terug”.
- Maar ondertussen was duidelijk dat Rousseau zelf absoluut geen voorstander is van een samenwerking met PVDA. “In geen enkel land waar extremen aan de macht zijn, gaan welvaart en vrijheid erop vooruit”, liet hij optekenen. Een samenwerking tussen Vooruit en PVDA in Antwerpen deed hem zelfs “huiveren”.
- De druk voor Vooruit om niet samen te werken met PVDA blijft ook groot. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez merkte in Terzake op dat als N-VA met een duidelijke nee komt als het gaat over een samenwerking met Vlaams Belang, dat ook zou moeten gelden voor Vooruit en PS tegenover PVDA. In Bouchez’ optiek is een samenwerking met extreemlinks even onaanvaardbaar als eentje met extreemrechts.
- In Brussel is een samenwerking misschien nog mogelijk. De PS en Vooruit kwamen in een aantal Brusselse gemeenten in kartel op. Op dit moment lopen er onder andere in Molenbeek gesprekken tussen PS-Vooruit en PVDA, om toch samen te besturen.