Opeens is het Georges-Louis Bouchez (MR) die de redelijkheid zoekt bij de federale onderhandelingen

Het leek een klein opstootje te zullen worden: Jean-Paul Wahl (MR) nam de spanningen tussen zijn partij en Les Engagés in Waver mee naar de onderhandelingstafel. De eigen partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) moest de opmerkingen kordaat van tafel halen.


Key takeaways

  • In Waver vormt Les Engagés een coalitie zonder MR, maar met PS en Ecolo, ondanks dat MR de grootste werd.
  • Georges-Louis Bouchez probeert de spanningen van tafel te halen.
  • De uitdagingen bij het vormen van de regering blijven groot.

Gevolgd: Jean-Paul Wahl had grote woorden over voor Les Engagés: “Verraad”.

  • Een opmerkelijke coalitie voltrekt zich in Waver. De zittende burgemeester Anne Masson (Liste du Bourgmestre/MR) haalde met 31,26 procent de meeste stemmen. Maar met een miniem verschil van 31,24 procent klom Les Engagés naar de tweede plaats: omgerekend zijn dat amper 3 stemmen meer. Omgezet naar zetels zijn dat er voor zowel Liste du Bourgmestre als Les Engagés 12. De PS krijgt er 5 en Ecolo de resterende 4.
    • In Wallonië is er geen regel dat de grootste partij het recht geeft om als eerste een coalitie te vormen. Les Engagés drukte een akkoord door met de PS en Ecolo. MR maakt als winnaar geen deel uit van de coalitie, Masson is burgemeester af.
  • De actie werd door Jean-Paul Wahl, die voorzitter van de Waals-Brabantse MR is, genadeloos bekritiseerd in De Standaard. “Dit is een echt verraad van Les Engagés!”, zegt hij. “Ronduit verbijsterend”, noemt hij het.
  • De relatie tussen Les Engagés en MR was opperbest. Ze klikten zich aan elkaar vast op alle niveau’s in juni en maakten al snel een Waalse regering. De twee bleken echter niet langer een en ondeelbaar te zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen: Les Engagés wilde ook naar de PS kijken om coalities mee te vormen. De uitspraken van Wahl leken zo nog meer olie op het vuur te gooien en ook de federale onderhandelingen onder druk te zetten.

De sfeer is goed maar de uitdaging groot

Gehoord: Het is Georges-Louis Bouchez zelf die de boel komt sussen in Terzake.

  • “In Waver haalden we de hoogste score”, wil Bouchez toch nog even aanstippen. “Maar het was nipt”. Hij was duidelijk: “Waver wordt geen nationaal probleem, Waver is een Wavers probleem”. De negatieve gevoelens meenemen naar de onderhandelingstafel, dat zal niet gebeuren. “Ja, het veroorzaakt emoties, maar we moeten het lokaal analyseren”.
  • Bouchez benadrukte in Terzake meerdere keren dat de sfeer tussen de onderhandelende partijen N-VA, cd&v, Vooruit, MR en Les Engagés goed zit. “Voor iedereen zijn de lokale verkiezingen dan ook goed verlopen”.

Om te volgen: De regeringsonderhandelingen moeten nu goedkomen.

  • Van koning Filip moet formateur Bart De Wever (N-VA) “zijn werkzaamheden verder zetten en tot een goed einde brengen binnen een redelijke termijn”. De opdracht van De Wever werd verlengd tot 4 november. Hij hoopt ergens eind november een regering gevormd te hebben.
  • Al liggen er wel nog veel uitdagingen in de weg. Zo zal er gekeken moeten worden naar bezuinigingen, wat lastig ligt bij Vooruit, cd&v en Les Engagés. Bouchez wil niet weten van een belastingverhoging, zeker niet op vermogen. Vooruit stelt juist een tax shift voor, waarbij er meer wordt gekeken naar het vermogen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.