MR en Les Engagés hebben elkaar gevonden: ze maken samen een Waalse regering en klikken zich aan elkaar vast

Soms kan het snel gaan: MR en Les Engagés gaan samen een Waalse regering op de been brengen, zonder PS. De rechts-liberale MR en de centrumpartij Les Engagés zullen ook een en ondeelbaar naar de onderhandelingen voor een Brusselse en federale regering stappen.

In het nieuws: Partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Maxime Prévot (Les Engagés) gaven samen een persconferentie: ze gaan samen een Waalse regering vormen.

  • De twee partijen zetten zo de PS buitenspel, die in de Waalse regering sowieso naar de oppositie zou gaan. Het vormen van een Waalse regering door de twee centrumrechtse partijen ligt dan ook voor de hand.
  • Meer dan een vroeg samenwerkingsakkoord is er nog niet. Nu komt het eigenlijke werk: een regeerakkoord schrijven, waarbij inhoudelijke punten afgesproken worden.
  • Samen halen MR en Les Engagés een meerderheid van 43 zetels in het Waals parlement, op een totaal van 75 zetels.
  • Tussen 2017 en 2019 vormden de twee al een Waalse regering, al was dat toen nog tussen MR an cdH, de voorloper van Les Engagés.
  • Onder voorzitter Prévot kon cdH het oubollige christendemocratische imago van zich afschudden, en werd een echte centrumpartij. Anders dan cd&v in Vlaanderen bewoog Les Engagés zich ook economisch meer naar rechts. Daardoor ligt ook inhoudelijk een coalitie met MR voor de hand. 
  • Maar evenzeer belangrijk: de twee zullen samen naar de onderhandelingen trekken voor de andere regeringen, de Brusselse en de federale. Wie met de ene partij samen wil werken, moet dus ook de andere erbij nemen. “Wij zijn een blok”, zegt Bouchez daarover.
Meer