Waarschuwingen voor overstromingen in heel Centraal-Europa door zware regenval


Key takeaways

  • Overstromingswaarschuwingen voor Italië, Kroatië, Hongarije, Slowakije en Roemenië door zware regenval.
  • Meer dan 21 dodelijke slachtoffers gemeld in Polen, Tsjechië, Roemenië en Oostenrijk als gevolg van verwoestende overstromingen.
  • Duizenden soldaten ingezet in het zuiden van Polen om bewoners te helpen, waar veel straten onder modder staan.

Zware regenval in heel Centraal-Europa heeft zijn focus verlegd naar Italië, waar wijdverspreide waarschuwingen voor overstromingen, harde wind en zware regen van kracht zijn in een groot deel van het land. Berichten melden overstromingen in Pescara, een stad in centraal Italië, terwijl waarschuwingen van de Italiaanse meteorologische dienst zich uitstrekken van Emilia-Romagna aan de noordkust tot aan de zuidelijke regio’s. Dit meldt de BBC.

Deze vloedgolf komt nadat verwoestende overstromingen deze week delen van Polen, Tsjechië, Roemenië en Oostenrijk hebben geteisterd, met minstens 21 dodelijke slachtoffers tot gevolg. Er zijn ook overstromingswaarschuwingen afgegeven voor Kroatië, Hongarije en Slowakije in afwachting van verdere overstromingen in de komende dagen.

Noodhulp

Storm Boris, verantwoordelijk voor de wijdverspreide overstromingen, bracht aanzienlijke hoeveelheden regen en sneeuw tijdens het weekend. In het zuiden van Polen zijn meer dan 5.000 soldaten ingezet om de bewoners te helpen, waaronder de 40.000 die uit Nysa zijn geëvacueerd. Terwijl het waterpeil in sommige gebieden daalt, stijgt het in andere gebieden, waardoor de omvang van de schade in steden als Glucholazy zichtbaar wordt. De hoofdbrug van de stad is ingestort door een gezwollen rivier en veel straten staan onder de modder.

De Poolse autoriteiten bevestigden dinsdag zes dodelijke slachtoffers en drongen aan op voorzichtigheid om verkeerde informatie te voorkomen na berichten die wezen op een hoger dodental van meer dan een dozijn. Premier Donald Tusk riep de staat van natuurramp uit tot een maand lang en verwachtte de ergste overstromingen in Wroclaw op woensdag. Vooral gebieden langs de Tsjechisch-Poolse grens zijn getroffen, met 15.000 evacuaties in Tsjechië. Volgens de lokale NGO Člověk v tísn heeft het land te maken gehad met de ernstigste overstromingen in meer dan 27 jaar.

Regionale updates

Ostrava is een van de zwaarst getroffen steden nadat de rivier de Oder buiten haar oevers trad na hevige regenval op dinsdag. Ondertussen blijft het waterpeil snel stijgen langs de Donau in Slowakije en Hongarije. Zowel Bratislava als Boedapest bereiden zich voor op mogelijke overstromingen terwijl hulpdiensten en vrijwilligers, soms ondersteund door het leger, onvermoeibaar werken om kwetsbare nederzettingen te beschermen.

Oostenrijkse autoriteiten hebben het scheepvaartverkeer op delen van de Donau beperkt vanwege het verhoogde waterpeil langs deze cruciale waterweg, aldus lokale media. De Kroatische Meteorologische en Hydrologische Dienst waarschuwt voor een “extreem zeldzame” stijging van het waterpeil in de rivier en bevestigt rampenplannen voor overstromingsbarrières indien nodig.

In Italië heeft de National Civil Protection Service gele waarschuwingen afgegeven voor bijna 50 regio’s, met waarschuwingen voor mogelijke stormen, aardverschuivingen en overstromingen. Meteoroloog Hannah Cloke van de Universiteit van Reading verklaarde dat het waterpeil in de meeste kleinere rivieren in Oost-Europa zijn hoogtepunt heeft bereikt, maar dat grote rivieren zoals de Donau en de Oder nog steeds stijgen en tot dinsdag of woensdag laat aanzienlijk hoger zullen blijven.

De regio’s Emilia-Romagna en Marche worden door BBC Weather voorspeld als de meest zorgwekkende gebieden. Deze regio’s kunnen in de komende drie dagen te maken krijgen met één tot twee maanden regen, waardoor er ernstige bezorgdheid ontstaat over wijdverspreide overstromingen. Brandweerlieden in Pescara, Abruzzo, hebben al gereageerd op meer dan 200 oproepen voor hulp als gevolg van zware regenval die overstromingen veroorzaakt. Er wordt nog meer regen voorspeld in de oostelijke Karpaten van Roemenië, wat een bedreiging vormt voor steden en dorpen in de provincies Galati en Vaslui, die al zwaar getroffen zijn.

Klimaatverandering en Toekomstige Verwachtingen

De toenemende frequentie en intensiteit van extreme regenval in Centraal-Europa komt overeen met wereldwijde trends. Hoewel de gebeurtenissen in Centraal-Europa overeenkomen met de verwachtingen van meer extreme neerslag in een opwarmende wereld, vereist het toekennen van de exacte rol van klimaatverandering een uitgebreide wetenschappelijke analyse die weken of maanden in beslag kan nemen.

Klimaatwetenschappers waarschuwen al langer voor een toename van extreme regenval als de aarde opwarmt. Een warmere atmosfeer houdt meer vocht vast, wat leidt tot intensere regenval. Warmere oceanen dragen ook bij door de verdamping te verhogen, waardoor stormsystemen worden aangewakkerd. Elke 1°C stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde zorgt ervoor dat de atmosfeer ongeveer 7 procent meer vocht kan vasthouden.

Prof. Cloke wijst erop dat experts verwachten dat de overstromingen in de komende jaren verergeren als de mondiale temperaturen blijven stijgen, omdat extreme zomerbuien heviger zullen worden en rivieren sneller zullen overstromen. Ze benadrukt het schrille contrast tussen de recente droogtes, hittegolven en bosbranden die nog maar een paar weken geleden in Zuid- en Oost-Europa voorkwamen, en zegt: “We zijn uit de frituurpan in het hete water beland.”

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.