Uit een onderzoek van Protime, een bedrijf gespecialiseerd in personeelsplanning, blijkt dat bijna de helft van de Vlamingen soms de lunchpauze op het werk skipt. “Het is best problematisch als je dat te vaak doet”, waarschuwt Gille Sebrechts, CEO van Protime.
In het nieuws: Protime bevroeg samen met het onderzoeksbureau iVOX 1.000 Vlaamse bedienden over hoe ze hun lunchpauze ervaren. Daaruit blijkt dat 46 procent van de respondenten er niet altijd in slaagt om ’s middags een pauze te nemen.
- Zelfs als de Vlaamse bedienden erin slagen om ’s middags een korte pauze te nemen, doen ze dat niet altijd samen met collega’s. 58 procent van de Vlaamse bedienden eet soms aan hun bureau terwijl ze doorwerken.
- Opvallend: bijna twee op de drie millennials (64%) – geboren tussen 1981 en 1996 – doen dit, tegenover 56 procent van de Gen X’ers – geboren tussen 1965 en 1980 – en 45 procent van de Gen Z’ers – geboren na 1997.
- Sebrechts benadrukt het belang van lunchpauzes: “Een lunchpauze zorgt ervoor dat je na de middag productiever en alerter bent. Bovendien versterkt samen lunchen de relatie met je collega’s, wat voor meer connectie op de werkvloer zorgt.”
- Hij adviseert daarom bedrijfsleiders om te werken met online tijdregistratietools. “Net zoals een hartslagmeter ons laat weten wanneer we te intensief sporten, kunnen online tijdregistratietools een alarmbel doen afgaan bij leidinggevenden, wanneer werknemers systematisch lunchpauzes overslaan of de lunchtijd niet volledig benutten”, klinkt het. “Leidinggevenden kunnen dan in gesprek gaan met de werknemer om de oorzaken te achterhalen en samen naar oplossingen te zoeken. Belangrijk is dat ze zelf ook het goede voorbeeld geven door hun lunchpauzes te respecteren en te benutten. Dit geeft een duidelijk signaal aan het team dat het belangrijk is om pauzes te nemen.”
Niet praten over het werk tijdens lunchpauze
Opgemerkt: Hoewel veel Vlamingen soms een lunchpauze overslaan, vindt 56 procent dat een middagmaal eten met collega’s belangrijker is dan vroeger.
- “Voor velen is dit hét moment om te connecteren met collega’s. Hoe jonger, hoe vaker we dit vinden”, klinkt het.
- Tijdens de lunchpauze wordt er het liefst niet over het werk gesproken. Een derde van de Vlamingen ergert zich daaraan. Vooral omdat ze dan opnieuw aan het werk denken en niet kunnen relaxen (86%) en omdat er zo minder qualitytime is met hun collega’s (28%).
- Ook Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, onderschrijft het belang van deconnectie tijdens de lunchpauze: “Probeer waar mogelijk te lunchen met collega’s waarmee het makkelijk is om niet over het werk te praten. Eet ook zeker niet aan je bureau, maar zoek een andere omgeving op. Door je te verplaatsen, bijvoorbeeld naar een nabijgelegen park of een lunchzaak, kan je niet alleen mentaal, maar ook fysiek deconnecteren.”
- Voorts toont het onderzoek van Protime aan dat de Vlaamse werknemers tijdens de middagpauze meer doen dan enkel eten.
- 16 procent van de medewerkers die naar het kantoor komen gebruikt de middagpauze ook om te gaan wandelen. Nog eens 16 procent werkt door tijdens de middagpauze.
- Bijna de helft van de personen die thuiswerken, doet huishoudelijke taken (46%). Een derde van de werknemers zet zich in beweging: ze gaan wandelen (23%) of sporten (11%). 14 procent gebruikt de pauze ook om door te werken. Tenslotte doet 8 procent thuis wel eens een powernap.