De nieuwe Nederlandse regering heeft Wopke Hoekstra voorgedragen als Eurocommissaris. Hoekstra is op dit moment al Eurocommissaris voor Klimaat. De voordracht is enigszins opmerkelijk.
In het nieuws: De minister-president van Nederland, Dick Schoof, heeft aan Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gevraagd om Wopke Hoekstra opnieuw tot Commissaris te benoemen.
- In een post op X lichtte Schoof die beslissing toe: “Als huidig Commissaris heeft Wopke Hoekstra aangetoond dat hij betekenisvol bijdraagt aan de Europese samenwerking. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij dat zal blijven doen in de volgende legislatuur”.
- Hoekstra werd vorig jaar plots Eurocommissaris nadat Frans Timmermans besliste om terug naar de Nederlandse politiek te gaan om de kartellijst PvdA-GroenLinks te trekken. Hoekstra werd vervolgens stevig op de rooster gelegd maar mocht uiteindelijk beginnen aan de job.
- Schoof wil wel dat Hoekstra nu een andere portefeuille krijgt, zo schrijft hij: “Met deze voordracht heeft Nederland een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille”. Eerder al had Schoof gezegd daarmee een economische functie te bedoelen. “Voor Nederland zijn dat belangrijke posten; de economie en de handel doen ertoe”.
Opvallend: In tegenstelling tot de vorige keer, zit de partij van Hoekstra niet in de huidige regering.
- In de nieuwe Nederlandse regering zitten vier partijen: de VVD, NSC, PVV en de BBB. Hoekstra behoort tot het christendemocratische CDA. Die partij zat in de vorige regering, en daarom is het opvallend dat Schoof nu niet iemand naar voren wil schuiven die uit een van de vier partijen uit het huidige kabinet komt.
- Politiek verslaggever Jort Jonker legt uit aan de NOS dat er toch wat scepsis leek te zijn. “De coalitie vroeg zich af of Hoekstra als CDA’er wel voldoende de belangen van het kabinet zou verdedigen in Brussel en of hij niet te los van de coalitie staat”.
- Maar Hoekstra zou als christendemocraat een goede band hebben met von der Leyen. Bovendien zou hij van alle opties de beste zijn geweest om een zware portefeuille te krijgen.
- Jonker haalt aan dat NSC, PVV en BBB geen zin hadden om een VVD’er te vragen voor de positie als Eurocommissaris. De liberalen hebben in het verleden al vaak topjobs gekregen. Bovendien zetelen het NSC en de BBB in de christendemocratische EVP-fractie, net als het CDA. Zij hopen dat Wopke Hoekstra ook hun belangen verdedigt.
Wat met Reynders?
Opgemerkt: In België is de beslissing wie te sturen nog niet rond.
- Tegen half augustus wil de EU van alle landen weten wie er voorgedragen wordt als Eurocommissaris. In Nederland is men er dus snel uit, maar België zal door moeten werken aan een regering.
- Huidig commissaris Didier Reynders (MR) heeft al aangegeven graag verder te willen doen. Dat zou de MR automatisch een ministerpost kosten, want de job van Eurocommissaris staat daaraan gelijk. Ook Reynders zal waarschijnlijk een andere bevoegdheid krijgen als hij zijn mandaat verlengt.
- Meestal wordt die beslissing pas gemaakt als de ministerposten worden verdeeld. Zo ver is men in België nog lang niet. Formateur Bart De Wever (N-VA) blijft voorzichtig verder werken aan een regering.