Didier Reynders (MR) wil graag Eurocommissaris blijven

Didier Reynders (MR) is de huidige Eurocommissaris van Justitie. Dat wil hij graag blijven, geeft hij aan. De post moet besproken worden tijdens de federale regeringsonderhandelingen.

In het nieuws: Reynders wil zijn mandaat verlengen. Er zijn echter ook andere mogelijkheden.

  • Didier Reynders heeft aan zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen te kennen gegeven dat hij op post wil blijven. Dat heeft hij verteld in een interview met de zender RTL-TVi.
  • Elk land mag een Commissaris afvaardigen om in de nieuwe Europese Commissie te zetelen. Wie welke bevoegdheid krijgt, is een zaak die de Europese leiders onder elkaar moeten uitmaken. Maar wie er naar voren wordt geschoven, is een Belgische discussie. De post van Eurocommissaris weegt even zwaar door als die van minister. De MR zou dan in de te vormen regering een minister minder krijgen, zoals nu al het geval was.
  • Reynders merkt op dat het niet zo vreemd is om Europese mandaten te behouden. “We gaan de opdracht van Koen Lenaerts als voorzitter van het Hof van Justitie van de Europese Unie verlengen en we hebben het mandaat van Annemie Turtelboom bij het Europees Rekenhof al verlengd”.
  • Hijzelf kan daar dan ook wel aan worden toegevoegd, vindt hij. “Waarom ook niet het mandaat van de Europees Commissaris hernieuwen? Ik heb in ieder geval de bereidheid om het werk voor de rechtsstaat voort te zetten.”

Reynders tussen wal en schip?

Opgemerkt: Reynders greep naar de post van secretaris-generaal van de Raad van Europa.

  • Het lijkt er echter vooral op dat Reynders probeert om een Europese post vast te houden. Als hij straks geen Commissaris meer zou zijn, dreigt hij tussen wal en schip te vallen. Het lukte Reynders voor de tweede keer niet om secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Hij kreeg 46 stemmen. Alain Berset haalde de job binnen, met 114 stemmen.
  • Reynders’ campagne draaide om het hervormen van de Raad, iets waar anderen niet in mee wilden. Bovendien hebben “veel landen, zoals Turkije, Georgië en zelfs Hongarije, zich achter een kandidaat geschaard die niet achter de Europese Unie en niet achter Oekraïne staat”, beweert Reynders. In de Raad van Europa zetelen 46 landen, dus niet alleen de EU-lidstaten.
  • De regeringsonderhandelingen zijn nog niet zo vergevorderd dat er al over de invulling van posten gesproken kan worden. Toch circuleren er al twee andere namen. Mocht Vooruit de Europese Commissaris leveren, dan wordt aan Frank Vandenbroucke gedacht, weet De Morgen. En bij MR staat Sophie Wilmès ook nog altijd op de voorgrond, nadat ze een stemmenkanon bleek bij de Europese verkiezingen.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.