Revolutionaire doorbraak: Japanse wetenschappers bevestigen levend huidweefsel aan robotgezicht

Met een baanbrekende prestatie hebben onderzoekers van de Universiteit van Tokio met succes levend huidweefsel bevestigd aan een robotgezicht en het laten “glimlachen”. Deze innovatieve doorbraak heeft belangrijke gevolgen voor verschillende industrieën, waaronder cosmetica en geneeskunde.

Om deze prestatie te leveren kweekte het onderzoeksteam menselijke huidcellen in de vorm van een gezicht en manipuleerde ze met behulp van ingebedde ligamentachtige hechtingen. Het resultaat is een belangrijke stap in de richting van het bouwen van meer levensechte robots die menselijke uitdrukkingen kunnen nabootsen.

“Door deze actuatoren en ankers te bevestigen, werd het voor het eerst mogelijk om levende huid te manipuleren,” zei hoofdonderzoeker Shoji Takeuchi. “Deze doorbraak opent nieuwe mogelijkheden voor het combineren van biologische en kunstmatige machines.”

De voordelen van levend weefsel

Takeuchi benadrukte de vele voordelen van het gebruik van levend weefsel ten opzichte van metalen en kunststoffen. Levend weefsel is bijvoorbeeld energiezuinig, kan zichzelf repareren en heeft een bloedsomloop waarmee essentiële voedingsstoffen kunnen worden toegediend.

In de toekomst wil het onderzoeksteam meer elementen toevoegen aan de in het laboratorium gekweekte huid, waaronder zenuwen en een bloedsomloop. Dit zou kunnen leiden tot veiligere testplatforms voor cosmetica en geneesmiddelen die via de huid worden opgenomen. Daarnaast zou het realistischere en functionelere bedekkingen voor robots kunnen produceren.

Griezelig

Het blijft echter een uitdaging om mensen te verlossen van de vreemde of zenuwslopende gevoelens die worden opgeroepen door machines die net niet helemaal overtuigend zijn. “Er zit nog steeds een beetje griezeligheid in,” erkent Takeuchi over de robot. “Ik denk dat het maken van robots van dezelfde materialen als mensen en ze dezelfde uitdrukkingen te laten tonen een sleutel kan zijn om de uncanny valley te overwinnen.”

Dit baanbrekende onderzoek heeft verstrekkende gevolgen voor verschillende industrieën, van cosmetica en medicijnen tot robotica en daarbuiten. Aangezien wetenschappers de grenzen van het mogelijke blijven verleggen, kunnen we de komende jaren meer innovatieve toepassingen van levend weefsel verwachten.

Belangrijkste punten

  • Japanse onderzoekers hebben met succes levend huidweefsel bevestigd aan een robotgezicht.
  • De doorbraak heeft belangrijke gevolgen voor industrieën zoals cosmetica en geneeskunde.
  • Levend weefsel biedt voordelen ten opzichte van metalen en kunststoffen, waaronder energie-efficiëntie en zelfherstellend vermogen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.