Boston Dynamics stelt nieuwe, verbeterde versie van Atlas-robot voor

Boston Dynamics heeft de volgende generatie van zijn Atlas-robot voorgesteld. Het gaat om een volledig elektrische humanoïde robot die voor verschillende toepassingen in het echte leven gebruikt kan worden.

Waarom is dit belangrijk?

Robots worden steeds geavanceerder en beginnen langzaamaan ook op meer en meer plaatsen gebruikt te worden. Op dat vlak is het Amerikaanse bedrijf Boston Dynamics al jarenlang voorlopig. Als zij iets nieuwe aankondigen is er dan ook altijd veel belangstelling.

In het nieuws: Boston Dynamics liet eerder deze week weken dat het stopt met het ontwikkelingen van de vorige generatie van de Atlas-robot. Het ging toen om een hydraulische versie die sinds 2016 in ontwikkeling was. Eén dag later volgde dan de aankondiging van een nieuwe elektrische Atlas-robot.

Wat is er nieuw?

  • De nieuwe Atlas-robot is dus volledig elektrisch in plaats van hydraulisch zoals zijn voorganger.
  • De nieuwe robot is ontworpen om “sterker, behendiger en wendbaarder te zijn”.
  • Boston Dynamics heeft de menselijke vorm behouden, maar is daar iets vrijer mee omgegaan. De nieuwe Atlas heeft een veel ruimer bereik. Dankzij beweegbare gewrichten kan de romp en het gezicht van de robot 360 graden draaien en gaan de bewegingen menselijke capaciteiten te boven. De eerste video die Boston Dynamics deelde van hun nieuwe robot toont die ruime bewegingsvrijheid zeer goed. Zo zie je de robot op de grond liggen en rechtstaan, waarbij het lichaam en de benen draaien.
  • De nieuwe Atlas moet zo in staat zijn om nog beter “saaie, vuile en gevaarlijke taken” in de echte wereld uit te voeren. Op dat vlak wordt onder andere gedacht aan toepassingen in de bouwsector, in magazijnen en uiteraard ook in het leger.