De Chinese economie zal in de komende vijf jaar een bijzonder lage groei kennen. Dat staat te lezen in een rapport van kredietverzekeraar Allianz Trade. Het Westen zal in de klappen delen, en ook België blijft niet gespaard.
Bijzonder lage groei van Chinese economie voorspelt weinig goeds voor het Westen

Waarom is dit belangrijk?
Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie zijn zeer afhankelijk van Chinese export. Vooral de kleding- en de techindustrie leunt op China. De EU is voor 73 procent van de aanvoer van huishoudelijke apparaten en elektronica afhankelijk van het land.In het nieuws: Allianz Trade voorspelt dat de Chinese economie de komende 5 jaar gemiddeld met 3,9 procent zal groeien. Dat is een hoog ritme naar Westerse maatstaven, maar voor China heel laag.
- De verzekeraar maakt de vergelijking: tien jaar geleden schommelde de gemiddelde groei nog rond de 10 procent. Dat zou ook gevolgen hebben voor het Westen: het IMF berekende dat als de Chinese groei met 1 procentpunt achteruit gaat, de rest van de wereldeconomie dan met 0,3 procentpunt volgt.
- Specifiek voor België zouden vooral retailketens die goedkoop importeren hinder ondervinden, zegt Johan Geeroms, directeur Risk Underwriting Benelux bij Allianz Trade. “Zij krijgen het moeilijk om nog productie-units te vinden, want China gaat strak en gefocust sectoren uitkiezen die de hoogste toegevoegde waarde bieden”.
- Die sectoren zijn met name de elektrische auto’s, accu’s en zonne-energieproducten.
- Hoewel de vraag naar EV’s op dit moment stilvalt, denkt Allianz Trade dat de sector omhoog gestuwd zal worden na 2035, wanneer de EU en het VK auto’s op fossiele brandstoffen in de ban doen.
- Daaraan verbonden: 56 procent van de batterijen voor elektrische wagens komt uit China. En ook batterijen voor hernieuwbare energiebronnen vinden veelal hun oorsprong in het land. China is goed voor meer dan 80 procent van de mondiale productie van zonnepanelen.
- Maar, zo merkt de verzekeraar op, de sectorgroei wordt tegengewerkt door handelsbeperkingen of druk door competitiviteit op de chipsmarkt.
Vastgoedzeepbel
Uitgezoomd: De vastgoedsector haalt de Chinese economie onderuit.
- De grote boosdoener van de voorspelde achteruitgang is de vastgoedsector. Grote makelaars als Evergrande en Country Garden kwamen in de problemen doordat ze geld leenden dat ze nooit konden terugbetalen. De sector spatte als een zeepbel uiteen.
- Geeroms: “Het vertrouwen in de eigen economie staat daardoor zwaar onder druk. De Chinese consument houdt de hand op de knip uit angst voor verdere verslechtering.”
- Allianz Trade haalt in zijn rapport aan dat er dan ook veel gespaard wordt. Overheidsuitgaven in pensioenen en sociale zekerheid zouden zekerheid kunnen bieden en de consument meer doen uitgeven. (evb)