Uitgestrekte velden, bezaaid met witte silhouetten: duizenden elektrische auto’s worden in China achtergelaten als overblijfselen van een vervlogen tijdperk. Zal dat ook hier gebeuren?
Kerkhoven met “tienduizenden” elektrische auto’s in China: waarom worden deze voertuigen achtergelaten?

Waarom is dit belangrijk?
Het massale achterlaten van elektrische voertuigen in China werpt een licht op de paradox van een overhaaste ecologische overgang en verspilling als gevolg van een massale investering in een snelgroeiende industrie. Deze situatie stelt de vraag naar het evenwicht tussen ecologische urgentie en verantwoorde groei. Fouten zoals het achterlaten van deze voertuigen moeten leiden tot reflectie over een meer strategische en duurzame groene transitie, met name gericht op recycling. Dit is des te belangrijker omdat gebruikte batterijen kostbare metalen bevatten waar iedereen naar hunkert.Belangrijkste punten: beelden van honderden elektrische voertuigen die in China zijn achtergelaten, worden over sociale media verspreid.
- In Hangzhou ligt een “kerkhof” van elektrische voertuigen van fabrikanten zoals Changan, Geely en BAIC Dongfeng, de partner van Nissan in China. Duizenden elektrische voertuigen worden op verschillende plaatsen in Chinese steden achtergelaten, sommige worden opgeslokt door de natuur, terwijl andere haastig worden achtergelaten met herinneringen aan boord, zoals in een apocalyptische film.
Tussen de regels door: Zijn deze beelden uit China een voorbode van een vergelijkbare EV-apocalyps in het Westen? Dit zal waarschijnlijk het verhaal zijn dat tegenstanders van elektrische voertuigen snel zullen verspreiden.
Een (te) snelle evolutie?
Onder de radar: Een dubieuze strategie van China die te zwaar inzette op gedeelde en goedkope elektrische voertuigen. Deze massale achterlatingen weerspiegelen dus het faillissement van carpoolbedrijven, maar ook de snelle veroudering in het licht van de opkomst van elektrische voertuigen.
- Wat betreft de veroudering van elektrische voertuigen heeft China een ware race ontketend om tien jaar geleden elektrische voertuigen te produceren, gestimuleerd door overheidssubsidies.
- De explosieve groei van de sector heeft geleid tot overproductie en verzadiging van de markt. Vorig jaar produceerde China ongeveer 6 miljoen EV’s en plug-in hybrides. De eerste EV’s waren eenvoudig, met een beperkte actieradius van ongeveer 100 km en bijna geen nieuwe technologieën.
- Deze eenvoudige voertuigen waren vooral bedoeld voor carpoolbedrijven, omdat er maar weinig particulieren voor kozen.
- Toen deze bedrijven failliet gingen, stortte de sector in. Er was niemand meer die deze duizenden goedkope auto’s wou gebruiken. Hierdoor is de markt aanzienlijk gekrompen: van 500 Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen in 2019 zijn er nu nog slechts ongeveer honderd over.
- Maar waarom worden ze achtergelaten in de natuur in plaats van te worden verkocht? Slecht onderhoud van deze voertuigen – dat eigenlijk door carpoolbedrijven zou moeten worden verzorgd – heeft ze praktisch onverkoopbaar gemaakt.
- Daarnaast stimuleren de subsidies van Peking particulieren om hun geld in nieuwe, geavanceerdere elektrische voertuigen te steken in plaats van in deze tweedehands wrakken. (kg/nd)