Key takeaways
- Nissan houdt de fabriek in Sunderland open ondanks wereldwijde bezuinigingen.
- De fabriek in Sunderland zou voertuigen kunnen produceren voor Dongfeng, een Chinese partner, wat de winstgevendheid zou kunnen verhogen en banen zou kunnen creëren.
- Industrieleiders zijn op zoek naar overheidssteun in de vorm van subsidies en versoepeling van de regelgeving om de autosector te helpen de huidige uitdagingen het hoofd te bieden.
Nissan-CEO Ivan Espinosa heeft bevestigd dat de fabriek in Sunderland open blijft. Dat is opvallend, want het bedrijf sluit zeven andere fabrieken wereldwijd en schrapt 20.000 banen. Espinosa gaf aan dat Sunderland mogelijk voertuigen kan gaan produceren voor de Chinese partner Dongfeng. Dit zou een uitbreiding zijn van hun bestaande samenwerking in Wuhan. Hoewel er nog geen definitieve beslissing is genomen, staat Nissan open voor deze optie.
De fabriek in Sunderland is de enige van Nissan in Europa. Het is ook de grootste autofabriek van het Verenigd Koninkrijk, met 6.000 werknemers. De fabriek draait al jaren onder capaciteit. Extra productie, bijvoorbeeld voor Dongfeng, zou de winstgevendheid kunnen verhogen en banen veiligstellen.
Nissan verandert zijn doelstellingen
Espinosa, die sinds maart aan het roer staat, waarschuwde eerder voor een verlies van 4 miljard pond dit jaar. Hij wees op stijgende handelstarieven, onder andere vanuit de VS, als oorzaak. Tegelijk staat Nissan open voor investeringen van andere partijen, zoals technologiebedrijven of andere autofabrikanten, zolang het zijn onafhankelijkheid behoudt. De sluitingen markeren het einde van Nissans eerdere ambitie om een van ’s werelds grootste autobouwers te worden. Die ambitie werd aangejaagd door voormalig CEO Carlos Ghosn, die in 2018 werd gearresteerd. Espinosa erkent nu dat het streven naar 8 miljoen auto’s per jaar in 2015 een fout was.
Autobouwers vragen voor steun tijdens de handelsoorlog
Tegelijk zoekt de hele sector steun van overheden. Tijdens een conferentie van de Financial Times riepen topmensen van Stellantis en Renault op tot meer subsidies en versoepeling van regelgeving, om de industrie door deze transitie te loodsen.egestane verkoopperiode van plug-in hybride elektrische voertuigen binnen de EU. Ze voerden aan dat hybrides een meer winstgevende oplossing bieden voor traditionele autofabrikanten. Luca de Meo, CEO van Renault, stelde voor om de focus te verschuiven van nuluitstoot naar het evalueren van emissies tijdens de levensduur, wat volgens hem gunstig zou zijn voor hybrides.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!