Volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) vormt een grotere vraag naar aardgas vanuit China een grotere dreiging voor de Europese energiezekerheid dan de verminderde import van aardgas uit Rusland.
Niet Rusland, maar China vormt de grootste dreiging voor Europese gasvoorraad

Waarom is dit belangrijk?
Vorige zomer was Europa bijna in een ware energiecrisis beland, nadat de Russische gaskraan werd dichtgedraaid. Uiteindelijk slaagde het continent er tijdens de winter toch in om de voorraden gevuld te houden. Maar nu de Chinese economie heropent, ligt een nieuwe dreiging om de hoek.In het nieuws: Volgens het IEA zou de Chinese vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) in 2023 in het ergste geval aanzienlijk kunnen stijgen, waardoor Europa in de problemen zou kunnen komen.
- Een van de redenen dat aardgas nog betaalbaar bleef, was immers het draconische ‘Zero COVID’-beleid van China. Daardoor bleef de vraag binnen het land laag, waardoor Europa LNG-overschotten kon importeren aan acceptabele prijzen. China importeerde in 2022 bijvoorbeeld 21 procent minder LNG tegenover het jaar ervoor.
- Maar eind vorig jaar loste de regering van president Xi Jinping de teugels. Hoewel dat niet meteen leidde tot een enorme economische heropleving, zou dat dit jaar wel eens anders kunnen verlopen, meent het IEA.
Doemscenario
Opgemerkt: In het rapport lijst het agentschap een aantal scenario’s op.
- In het beste geval (voor Europa althans) zou de Chinese vraag naar LNG dit jaar nog altijd dalen, met zo’n 12 procent. Maar in het ergste geval kan de import met zo’n 35 procent de hoogte inschieten.
- Door verschillende factoren is het niet gemakkelijk om in te schatten hoeveel LNG het land dit jaar zal importeren, staat er te lezen. De marge is groot: het land zal in 2023 tussen de 75 en de 115 miljard kubieke meter gas nodig hebben. Een marge van 40 miljard is groter dan het potentiële verlies van al het gas dat door Europa nog via pijpleiding wordt geïmporteerd uit Rusland.
Langetermijncontracten
Genoteerd: Hoewel de vraag sterk kan fluctueren, zal de steeds grotere hoeveelheid langetermijncontracten die China tekent een grote rol spelen.
- In totaal zal dit jaar zo’n 13 miljard kubieke meter LNG worden geleverd aan het land als deel van dergelijke contracten. Daardoor zal China minder afhankelijk zijn van de spotmarkt en de daarbij horende fluctuerende prijzen.
- Het IEA verwacht dat China dit jaar 110 miljard kubieke meter zal kunnen importeren. Dat is aanzienlijk hoger dan de vraag die in de meeste scenario’s wordt voorspeld.
- Indien het land een overschot importeert, zou het wel eens LNG kunnen doorverkopen aan Europa. Ook in 2022 gebeurde dat tijdens de piekperiode van de energiecrisis.
(ns)