Niet Rusland, maar China vormt de grootste dreiging voor Europese gasvoorraad

Volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) vormt een grotere vraag naar aardgas vanuit China een grotere dreiging voor de Europese energiezekerheid dan de verminderde import van aardgas uit Rusland.

Waarom is dit belangrijk?

Vorige zomer was Europa bijna in een ware energiecrisis beland, nadat de Russische gaskraan werd dichtgedraaid. Uiteindelijk slaagde het continent er tijdens de winter toch in om de voorraden gevuld te houden. Maar nu de Chinese economie heropent, ligt een nieuwe dreiging om de hoek.

In het nieuws: Volgens het IEA zou de Chinese vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) in 2023 in het ergste geval aanzienlijk kunnen stijgen, waardoor Europa in de problemen zou kunnen komen.

  • Een van de redenen dat aardgas nog betaalbaar bleef, was immers het draconische ‘Zero COVID’-beleid van China. Daardoor bleef de vraag binnen het land laag, waardoor Europa LNG-overschotten kon importeren aan acceptabele prijzen. China importeerde in 2022 bijvoorbeeld 21 procent minder LNG tegenover
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.