De grote winnaar van de Europese aardgasoorlog is China

China is in sneltempo contracten aan het tekenen voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG). Daardoor lijkt het land steeds sterker gepositioneerd om de wereldwijde markt te controleren.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie van Oekraïne begon, is de vraag naar LNG in Europa met 60 procent gestegen. Het continent was voor de oorlog immers sterk afhankelijk van aardgas dat via pijpleiding vanuit Rusland werd verscheept. Nu dat geen optie meer is, ziet Europa zich genoodzaakt om het goedje massaal via zee te importeren. 

In het nieuws: Chinese bedrijven tekenen nu het grootst aantal LNG-contracten in de wereld. Een deel van dat aardgas zal aan hogere prijzen worden doorverkocht aan Europa.

  • Volgens een analyse van persbureau Bloomberg wordt 15 procent van alle langetermijncontracten om de komende vijf jaar LNG te importeren getekend door Chinese bedrijven. Bovendien zou dat aandeel nog verder kunnen stijgen.
  • Daardoor zal het land steeds meer controle krijgen over de wereldwijde gasmarkt. En met name Eu
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer