Key takeaways
- Het toegenomen verbruik van ruwe olie door Saoedi-Arabië zal naar verwachting de wereldwijde bezorgdheid over een olieoverschot doen afnemen.
- Het land zal meer ruwe olie verbranden om elektriciteit op te wekken, met voorspellingen die die van vorig jaar overtreffen.
- Stijgende stookolieprijzen zorgen voor een verschuiving van stookolie naar ruwe olie, wat het verwachte wereldwijde olieoverschot zou kunnen verminderen.
Wereldwijde bezorgdheid over olieoverschot kan afnemen
De wereldwijde bezorgdheid over een olieoverschot zou deze zomer kunnen afnemen door het toegenomen verbruik van ruwe olie in Saoedi-Arabië. Als een van de belangrijkste leden van de OPEC+ groep is Saoedi-Arabië geleidelijk zijn productieverlagingen aan het opheffen en wordt het tegelijkertijd geconfronteerd met stijgende prijzen voor stookolie, een andere veelgebruikte energiebron voor energieopwekking in het Midden-Oosten.
Handelaren en analisten voorspellen dat veel landen, waaronder Saoedi-Arabië, ervoor zullen kiezen om meer ruwe olie te verbranden om elektriciteit op te wekken. Deze praktijk, bekend als ruwe olie verbranden, houdt in dat ruwe olie direct in elektriciteitscentrales wordt gebruikt. Naast de verbranding van stookolie speelt dit een cruciale rol in de strategie van Saudi-Arabië om elektriciteit op te wekken.
Voorspelde toename in verbranding van ruwe olie
Tijdens de piekmaanden in de zomer, wanneer de vraag naar airconditioning stijgt en het stroomverbruik het hoogst is, is Saoedi-Arabië voor de elektriciteitsproductie sterk afhankelijk van zowel stookolie als ruwe olie. Voorspellingen suggereren dat het verbruik van ruwe olie tussen juni en augustus dat van vorig jaar zou kunnen overtreffen, mogelijk tot 465.000 à 470.000 vaten per dag (bpd). Dit is een stijging van 10.000 tot 15.000 bpd vergeleken met de zomer van 2024.
Stijgende kosten van stookolie beïnvloeden energieproductie
Energieadviesbureau Wood Mackenzie schrijft deze verwachte verschuiving toe aan de stijgende kosten van stookolie met een hoog zwavelgehalte (HSFO), die onlangs een record raffinagemarge van 4,45 dollar per vat bereikte. Priti Mehta, een senior onderzoeksanalist bij Wood Mackenzie, legt uit dat “lagere ruwe olieprijzen en hogere HSFO-scheuren naar verwachting een deel van de vraag naar energieopwekking zullen verschuiven van stookolie naar verbranding van ruwe olie.”
Als ’s werelds grootste olieproducent binnen de OPEC is Saoedi-Arabië de spil in de productieverhoging binnen de OPEC+ alliantie. Het feit dat er meer Saudische ruwe olie zal worden gebruikt voor binnenlandse energieopwekking zou een positief signaal kunnen zijn voor degenen die een stijging van de olieprijzen verwachten. Dit suggereert dat het verwachte wereldwijde olieoverschot misschien niet zo groot is als aanvankelijk werd voorspeld.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!