Het Oekraïense Rode Kruis waarschuwt voor het grote aantal Russische landmijnen, die nog verspreid liggen doorheen het land. Deze zouden volgens de gezondheidsorganisatie ook op de lange termijn een bedreiging vormen voor burgers, opbouwwerkzaamheden en humanitaire hulp.
Rode Kruis: “Landmijnen zullen nog zeker tientallen jaren een bedreiging vormen voor bevolking van Oekraïne”

Waarom is dit belangrijk?
Antipersoonsmijnen zijn sinds 1997 verboden door de Verenigde Naties - een verdrag waar meer dan 150 landen zich bij hebben aangesloten, exclusief de VS en Rusland. “Zij (landmijnen, red.) ontzeggen de toegang tot voedsel, water en andere basisbehoeften en belemmeren de bewegingsvrijheid. Ook verhinderen ze de repatriëring van vluchtelingen en belemmeren ze de verstrekking van humanitaire hulp", aldus de Internationale Campagne voor een Verbod op Landmijnen en Clustermunitie.De essentie: Secretaris-generaal van het Oekraïense Rode Kruis Maksim Dotsenko vertelde aan DW dat zijn organisatie voor een enorme humanitaire uitdaging staat in het land.
- Volgens de Oekraïner is de organisatie momenteel druk bezig met het evacueren van mensen uit het oosten van het land. Ook hebben duizenden mensen, die hun woning verloren als gevolg van beschietingen, dringend humanitaire hulp nodig.
- Dotsenko zei echter dat de Russische soldaten op grote schaal landmijnen hebben achtergelaten, waardoor getroffen gebieden “zeer moeilijk” bereikbaar zijn voor hulpverleners. In samenwerking met het Oekraïense leger worden ontmijningsoperaties georganiseerd, maar die kunnen echter jaren duren.
- Daarnaast verlenen de Russen het Oekraïense Rode Kruis geen toegang tot de gebieden die zij controleren, waardoor humanitaire hulp niet altijd mogelijk is.
- De Oekraïense overheid schat dat zo’n 155.000 vierkante kilometer land mogelijk besmet is met landmijnen.
“Ontzegging tot landbouwgrond, transportroutes en burgerwoningen”
De achtergrond: In juni 2022 bracht Human Rights Watch (HRW) een rapport uit over de inzet van landmijnen door Rusland in Oekraïne. In verschillende regio’s zijn Russische antipersoonsmijnen op grote schaal gebruikt.
- “Het brutale gebruik door Rusland van antipersoonsmijnen in een land dat deze wapens expliciet heeft verboden is ongekend en verdient een sterke wereldwijde veroordeling”, aldus Stephen Goose van HRW, in het rapport.
- Hoewel het volgens volgens de organisatie momenteel niet mogelijk is om het exacte aantal landmijnen of slachtoffers te bepalen, is het effect van het gebruik van dergelijke explosieven zichtbaar door de “ontzegging van toegang” tot burgerwoningen, infrastructuur, transportroutes en landbouwgrond.
Colombia: Om Oekraïense soldaten te trainen in het onschadelijk maken van landmijnen, reisde vorig jaar in mei een groep Colombiaanse experts af naar het land.
- Colombia kampt zelf met een explosieve erfenis van meerdere jaren van interne strijd. Volgens de Verenigde Naties is het land door het bijna 60 jaar durende interne conflict met de rebellenbeweging FARC, verschillende drugskartels en andere paramilitaire bewegingen, het land met de meeste landmijnen ter wereld. Sinds 1990 zouden landmijnen, volgens de regering, 2.342 mensen hebben gedood en 10.000 mensen verwond.
- Vorig jaar zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het meer dan 95 miljoen dollar zou uittrekken voor bijstand bij het opruimen van mijnen, met inbegrip van opleiding en technologie om de explosieven op te sporen en te verwijderen.