Nieuwe ‘groene olievelden’ van Noorse Equinor botsen op greenwashing-protest

Het grootste nieuwe olieveld ter wereld ligt in Noorwegen en voorziet 0,5 procent van de wereldwijde olieproductie. Staatsbedrijf Equinor zet er hard op in, net op het moment dat milieu-organisaties olie een halt willen toeroepen.

Aan de westkust van Noorwegen ligt Johan Sverdrup, een olieveld dat het grootste nieuwe olieveld in drie decennia wordt genoemd. In oktober van dit jaar werd het aangesloten, aan een tempo van 300.000 vaten per dag.

Equinor, het staatsbedrijf dat Johan Sverdrup uitbaat, zegt dat het op termijn 660.000 vaten olie per dag wil halen. Volgens het Internationaal Energie-agentschap staat de wereldwijde olieproductie momenteel op 101 miljoen vaten per dag.

Tegelijk roepen verschillende milieugroeperingen op om minder ruwe olie op te pompen. Greenpeace noemt dat de grootste bijdrager tot de klimaatopwarming.

‘Meerwaarde voor de maatschappij’

Equinor stelt echter dat ‘Johan Sverdrup een uitstekend voorbeeld is van waarom we dat niet mogen doen.’ Volgens het Noorse bedrijf is het olieveld een ’technologische triomftocht’ en ‘een mijlpaal voor de Noorse olie-industrie, waarbij we de wereld van olie voorzien en waarde creëren voor de maatschappij’.

‘De energienoden van de wereld zullen blijven stijgen en we hebben olie en gas in de nabije toekomst nog steeds nodig. Maar niet alle vaten worden op dezelfde manier opgepompt.’

Equinor claimt dat het olie oppompt op een ‘cleane manier’, in vergelijking met andere bedrijven. Zij gebruiken daar namelijk hydro-energie voor.

‘Greenwashing’

‘Complete greenwashing, zowel van Equinor als van de Noorse overheid’, zegt Greenpeace Noorwegen aan CNBC. ‘Het is heel typisch dat Noorse olie- en gasbedrijven claimen dat ze groenere energie hebben dan andere landen.’

‘Voor de klimaatcrisis doet het er niet toe of de olie uit Saoedi-Arabië, de VS of Noorwegen komt’, voegt de woordvoerder van Greenpeace er nog aan toe. ‘We moeten stoppen met olie en gas naar boven te halen.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.