50 Britse families bezitten meer dan de helft van de rijkdom van het land


Key takeaways

  • De rijkste 50 families in het VK bezitten meer dan de helft van de rijkdom van het land.
  • Miljardairs hebben een exponentiële groei in rijkdom gezien, van meer dan 1.000 procent in de afgelopen drie decennia.
  • Een kleine groep miljardairs bezit nu meer rijkdom dan alle miljardairs op een rijkenlijst uit 1990 bij elkaar.

Het Verenigd Koninkrijk worstelt met een grimmige ongelijkheid in rijkdom, waarbij de rijkste 50 families meer rijkdom bezitten dan de helft van de bevolking van het land. Deze alarmerende trend valt samen met een stijging van het aantal miljardairs, van 15 in 1990 naar 165 in 2024, terwijl de algemene ongelijkheid aanzienlijk is toegenomen.

Een analyse van de Britse liefdadigheidsinstelling Equality Trust onthult dat miljardairs een exponentiële groei in rijkdom hebben doorgemaakt, van meer dan 1000 procent in dezelfde periode. Deze accumulatie van rijkdom is geconcentreerd aan de top, waarbij de twee rijkste Britse miljardairs nu meer rijkdom bezitten dan alle miljardairs op de rijkenlijst van 1990 samen.

Hoge concentratie rijken ondermijnt duurzaamheidsinitiatieven van de overheid

Er wordt bezorgdheid geuit over de nadelige invloed van extreme rijkdom op het welzijn van de samenleving. Critici beweren dat bronnen van rijkdom van miljardairs, zoals eigendom, erfenissen en financiën, bijdragen aan wijdverspreide schade, waaronder schade aan het milieu en sociale ongelijkheid.

Bovendien ondermijnt de concentratie van rijkdom in de handen van enkelen de inspanningen van de overheid om dringende problemen aan te pakken, zoals het koolstofvrij maken van de economie, regionale economische ontwikkeling, betaalbaarheid van huisvesting en het stimuleren van duurzame industrieën.

Rijken zorgen niet altijd voor meer sociale welvaart

Voorstanders van economische rechtvaardigheid benadrukken dat extreme rijkdom niet onvermijdelijk is, maar eerder een gevolg van systemische keuzes. Ze roepen op tot een fundamentele verschuiving in economische structuren en beleid, gericht op het ontmantelen van miljardairs en het bevorderen van een rechtvaardigere verdeling van middelen.

Sommige rijke individuen erkennen zelf de ethische implicaties van buitensporige vermogensopbouw. Zij spreken zich uit tegen het idee van miljardairs als “banenscheppers” en benadrukken hoe hun dominantie de concurrentie verstikt, met name voor kleine en middelgrote bedrijven.

Gesprekken over gerichte vermogensbelasting

Economen stellen oplossingen voor zoals het invoeren van een jaarlijkse vermogensbelasting op de ultra-rijken, die aanzienlijke inkomsten zou kunnen genereren om overheidsinitiatieven te financieren en de samenleving als geheel ten goede te komen. Deze aanpak zou volgens hen de schadelijke gevolgen van extreme rijkdomconcentratie helpen verzachten, terwijl miljardairs toch een comfortabele levensstandaard kunnen behouden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.