22.08 – Wall Street sluit in de min
De spanningen lopen op met de rentevergadering van de Federal Reserve in aantocht. Wall Street begeeft het onder de druk en kon vandaag het hoofd niet boven water houden. De Dow Jones verloor 1 procent en de S&P500 moest 1,1 procent prijsgeven. De Nasdaq dook eveneens 1 procent in het rood.
De hamvraag blijft: wat gaat de Amerikaanse centrale bank morgen beslissen? Verwacht wordt dat Fed-voorzitter Jerome Powell voor de derde keer op rij een renteverhoging met 75 basispunten zal aankondigen. Al sluiten sommige experts niet uit dat hij zal verrassen met een verhoging met 100 basispunten.
20.49 – Belgische tienjaarsrente stijgt naar het hoogste niveau in acht jaar
De angst voor forse renteverhogingen zit er opnieuw goed in bij de beleggers na de rentevergadering van de Zweedse centrale bank. Die heeft de rente opgetrokken met maar liefst 100 basispunten. Die beslissing en het nieuws over de fors gestegen producentenprijzen in Duitsland (zie hieronder) hebben ook de Belgische langetermijnrente de hoogte ingejaagd, doordat obligatiebeleggers naar de uitgang vluchtten. De tienjaarsrente steeg met 12 basispunten tot 2,52 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2014.
20.33 – Annexatieplannen Poetin stuwen koers tarwecontracten
De tarwe-futures op de Chicago Board of Trade stegen met 7,4 procent tot 8,92 dollar per bushel (Amerikaanse eenheidsmaat die wordt gebruikt in de graanhandel. Een bushel is gelijk aan ruim 35 liter), het hoogste niveau sinds juli. De stijging komt nu Rusland probeert de bezette Oekraïense regio’s te annexeren, terwijl de Oekraïense troepen elders een offensief beginnen, bericht The Wall Street Journal. De oorlog heeft de handel in graan belemmerd.
20.08 – Slotsom: zee van rood op Europese beursborden
De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten in een markt die vooral wacht op wat de Federal Reserve en de Bank of England gaan doen, zo bericht ABM.
De brede STOXX Europe 600 index sloot 1,1 procent lager op 403,38 punten. De Duitse DAX daalde 1,1 procent naar 12.668,07 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,3 procent tot 5.983,20 punten. De Britse FTSE noteerde vlak op 7.880,60 punten.
Kortom: er waren slechts enkele groene cijfers op de Europese beursborden zichtbaar vandaag. Luxe-fabrikanten zoals Kering, L’Oréal en Hermes behoorden tot de zeldzame stijgers in Parijs. In Frankfurt bleef Porsche in trek, nadat Volkswagen maandag bekendmaakte voor welke prijs het bedrijf ongeveer naar de beurs gaat. Porsche Holding klom 3 procent.
19.44 – Ratingbureaus Moody’s en Standard & Poor’s verhogen kredietwaardigheid PHE
Ratingbureaus Moody’s en Standard & Poor’s hebben de kredietwaardigheid van Parts Holding Europe (PHE) verhoogd. Dat maakte moederbedrijf D’Ieteren vanavond nabeurs bekend.
De ratingbureaus benadrukten de zeer goede operationele prestaties en de veerkracht van PHE tijdens de coronacrisis, evenals de vermindering van de schuldenlast, zo bericht ABM Financial News.
19.29 – Poetin spreekt voor het eerst sinds de start van de Oekraïne-oorlog Russische natie toe
Russisch autocraat Vladimir Poetin gaat voor het eerst sinds zijn invasie van buurland Oekraïne de Russische natie toespreken. Naar verluidt zou hij bij de toespraak zijn defensieminister, Sergej Sjojgoe, aan zijn zijde hebben, en de algehele mobilisatie van het Russische leger aankondigen.
Potentieel ontwrichtend nieuws voor de beurzen, dus.
18.14 – Bel20 sluit 0,9 procent lager
De Bel20 is dinsdag nog eens 0,9 procent lager gesloten op 3.549 punten. Aan de vooravond van het langverwachte rentebesluit van de Fed, waren beleggers dinsdag duidelijk voorzichtig, zo schrijft ABM Financial News.
- In Brussel werd de stemming gedrukt door vastgoedaandelen. Vier van de vijf grootste dalers in de sterindex (met verliezen van meer dan 5 procent voor WDP en VGP), kwamen uit de sector.
- Indexzwaargewicht Argenx bewoog tegen de trend in met een koerswinst van 3,6 procent. Zonder deze koerswinst zou de Bel20 nog veel harder zijn gedaald.
- Naast Argenx won ook UCB 1,4 procent. De Europese regelgevende instantie EMA zal beginnen met de evaluatie van het medicijn Bimekizumab, dat het farmabedrijf heeft gelanceerd voor de behandeling van psoriasis en axiale spondyloartritis.
- Dat is “goed nieuws”, zegt Degroof Petercam, die niettemin het koersdoel verlaagde tot 90,50 euro, tegen 95,70 euro, wetende dat de kapitaalkost zal stijgen. Het koopadvies blijft ongewijzigd.
- Ook telecomaandelen hadden het lastig na een sectorrapport van Credit Suisse. Proximus daalde 3,5 procent en Telenet 2,7 procent. Orange Belgium won daarentegen 2,1 procent. Credit Suisse heeft de koersdoelen voor deze drie aandelen fors verlaagd en haalde ook Telenet van de kooplijst.
17.44 – Duitsland nationaliseert zijn grootste gasbedrijf
De Duitse regering, Uniper en het Finse moederbedrijf Fortum zouden een akkoord hebben bereikt over de nationalisering van gasgigant Uniper.
Vlak voor de verwachte nationalisatie werd het aandeel van Fortum uit de handel genomen. Dit werd bekendgemaakt door Nasdaq, die de beurs van Helsinki beheert. Het aandeel Fortum noteerde op het moment van de opschorting 9,5 procent hoger op 12,10 euro. De aandelen van Uniper bleven op het moment van schrijven verhandeld worden, en stegen met 1,5 procent tot 4,08 euro na aanvankelijke verliezen.
17.04 – Ford beleeft dag die het bedrijf snel wil vergeten
De koers van het aandeel Ford daalt op het moment van schrijven met 9,51 procent nadat de autofabrikant een winstwaarschuwing had afgegeven voor de resultaten over het derde kwartaal.
Het bedrijf zei dat krapte van auto-onderdelen op de winst zou drukken, omdat het verwacht dat de inflatiedruk ongeveer 1 miljard dollar zal toevoegen aan de eerder verwachte leverancierskosten, zo schrijft The Wall Street Journal.
16.57 – Wall Street in mineur uit de startblokken
De Amerikaanse beurzen blijven verliezen. Zo dalen de benchmark-index S&P 500 en de Dow Jones, Amerika’s oudste aandelenindex, respectievelijk met 1,16 procent en 1,09 procent. De techindex Nasdaq levert 0,69 procent in.
16.27 – Econoom die financiële crisis van 2008 voorspelde, waarschuwt voor een langdurige recessie
Nouriel Roubini, de econoom die de financiële crisis van 2008 correct voorspelde, verwacht dat de Verenigde Staten en de rest van de wereld eind dit jaar in een recessie zullen terechtkomen. Hij sluit niet uit dat die recessie, die heel 2023 zou kunnen duren, zal leiden tot een forse daling van de S&P500.
Hij verwacht bij een “gewone recessie” een daling tot 30 procent. “Maar bij een harde landing van de economie zie ik de index zelfs dalen met 40 procent”, klinkt het.
Hij deelt ook zijn prognoses voor de komende beleidsbeslissingen van de Amerikaanse centrale bank. Volgens hem gaat de Federal Reserve de rente deze week optrekken met 75 basispunten, gevolgd door twee verhogingen met 50 basispunten.
15.54 – “Aantal miljonairs zal tegen 2026 stijgen tot 87,5 miljoen”
Volgens de Global Wealth Report 2022 van de financiële instelling Credit Suisse zal het aantal miljonairs wereldwijd stijgen van 62,5 miljoen in 2021 naar 87,5 miljoen in 2026. Dat is een toename met 40 procent in slechts vijf jaar.
De Zwitserse bank vermoedt dat dat aantal voornamelijk zal toenemen in de groeilanden. Die hebben zwaar in de klappen gedeeld tijdens de coronacrisis, maar Credit Suisse merkt op dat de situatie in die landen aan het keren is, waardoor de kloof met ontwikkelde landen zal verkleinen.
15.33 – Rode start voor Wall Street in de maak
De Amerikaanse beurs gaat een lagere opening tegemoet, na de winsten op maandagavond. Futures op de S&P 500 index noteren ruim een half uur voor opening 0,7 procent lager en die voor de Nasdaq 0,8 procent, zo meldt ABM Financial News.
15.19 – Duitse producentenprijzen nog harder gestegen dan gevreesd: hyperinflatie op komst?
De producentenprijzen in Duitsland blijken in augustus nog harder gestegen te zijn dan gevreesd: liefst 45,8 procent meer tegenover een jaar eerder. Dat is beduidend sneller dan in juli (37,2 procent) en juni (32,7 procent). Op maandbasis was er in augustus sprake van een prijsstijging van 7,9 procent, terwijl analisten maar op 1,6 procent gerekend hadden.
Nooit eerder sinds het begin van de metingen in 1949 noteerde statistiekenbureau Destatis zulke enorme sprongen. Niet alleen energieproducten zijn fors duurder geworden, ook uiteenlopende producten als metalen, chemicaliën, meststoffen, meubelen, machines, vlees en zuivel. Een uitgebreide analyse vind je hier.
14.17 – Het Belgische ondernemersvertrouwen staat bijna even laag als tijdens de coronacrisis
De zelfstandigenorganisatie Unizo polst elk kwartaal naar het ondernemersvertrouwen. Uit die bevraging, ook wel de KMO-barometer genoemd, blijkt dat er voor het vierde kwartaal op rij meer negatief dan positief gestemde ondernemers zijn. Voor dit kwartaal kwam de barometer uit op -27,4 punten. Dat is slechts een fractie meer dan tijdens het eerste kwartaal van 2020, toen de coronacrisis uitbrak. Alle waarden onder 0 wijzen op een negatief evoluerende conjunctuur.
14.03 – Guggenheim-CIO: “Anti-inflatiemaatregelen Fed zullen in tranen eindigen”
Het beleid van de Fed om agressieve renteverhogingen en monetaire verkrapping door te voeren, zal voor sommige beleggers “in tranen eindigen”. Dit denkt Scott Minerd, hoofd beleggingen van investeringsgroep Guggenheim.
Minerd vertelde op de zakenzender CNBC de kans zeer groot is dat de Amerikaanse centrale bank te hard van stapel loopt in een poging om haar geloofwaardigheid te bewijzen – en dat kan leiden tot een nieuwe verkoopgolf op de beurzen.
“Ze gaan doorzetten tot er iets breekt”, klonk het. “Ik denk dat de breuk waarschijnlijk zal komen via, je weet wel, aandelenprijzen, maar het zou ook op andere plaatsen kunnen komen – het zou bij de opkomende markten kunnen voorvallen.”
“Uiteindelijk zal dit eindigen in tranen.”
13.45 – Prognose Robeco: “4 procent jaarlijks rendement voor aandelen”
Robeco publiceerde zijn verwachte rendementen voor de periode 2023-2027. De Nederlandse vermogensbeheerder verwacht dat aandelen uit de ontwikkelde markten een jaarlijkse return in euro van 4 procent zullen halen.
13.08 – Proximus en Telenet onder druk na analistenrapport Credit Suisse
Credit Suisse heeft in een sectorrapport de koersdoelen voor de Belgische telecomaandelen flink verlaagd en haalde Telenet van de kooplijst. De analisten verlaagden het koersdoel voor Proximus van 16,00 naar 9,90 euro, voor Orange Belgium van 22,00 naar 18,00 euro en voor Telenet zelfs van 42,40 naar 16,00 euro. Dat leidt tot vrij forse koersdalingen voor Proximus en Telenet.
De analisten vrezen dat er een groot overaanbod van glasvezel dreigt in België. Daarnaast wijzen de zeop de komst van een vierde speler in de markt voor mobiele telefonie. In 2023 zal het nog meevallen, maar vanaf 2024 zullen de bestaande spelers veel last ondervinden van de komst van Citymesh en Digi, luidt de voorspelling.
12.35 – Stormloop op aandelen Porsche
Er is heel wat interesse in de beursgang van Porsche. In slechts enkele uren heeft Volkswagen meer dan voldoende beursorders gekregen om de beursgang ten belope van 9,4 miljard euro te dekken. Volgens enkele bronnen van Bloomberg is het aanbod zelfs “al meerdere keren overschreven.” De aandelenprijs zit tussen een vork van 76,5 en 82,5 euro
12.17 – Amazon stelt constructie van Spaanse magazijnen uit
Volgens de Spaanse nieuwssite El Confidencial heeft de Amerikaanse e-commercegigant Amazon de bouw van enkele Spaanse magazijnen uitgesteld tot 2024. Het bedrijf wil naar eigen zeggen de verdere evolutie van het internetwinkelen afwachten. Tijdens de coronacrisis had de e-commercesector een stevige boost gekregen, maar nu trekken de consumenten opnieuw meer naar de winkelstraten.
11.29 – Amerikaanse rente op twee jaar stijgt naar hoogste niveau in vijftien jaar
In aanloop naar de rentevergadering van de Federal Reserve zitten de rentes op Amerikaans staatspapier in de lift. Zo schommelt de Amerikaanse tienjaarsrente rond 3,5 procent. Dat is het hoogste niveau in jaren. De rente op twee jaar is deze voormiddag dan weer gestegen tot 3.9707, het hoogste peil sinds 2007.
11.20 – “Vertrek CEO bij Econocom niet geruststellend”
Het verrassende vertrek van de CEO van Econocom na slechts zes maanden is geen teken van vertrouwen voor beleggers. Dat concludeerde analist David Vagman van ING deze ochtend. De IT-dienstenverlener kondigde gisteren aan dat Laurent Roudil wordt vervangen door oprichter Jean-Louis Bouchard (80).
“Dit nieuws kwam als een verrassing, maar is ook een soort déjà vu,” aldus de analist, die zich herinnert dat Bouchard vier jaar geleden al probeerde het stokje door te geven aan zijn zoon, maar zonder succes. Toen nam de patriarch na 8 maanden het heft weer in eigen handen.
Hoewel de oprichter in staat is om talent aan te trekken, lijkt hij niet zo succesvol in zijn opvolging, merkte Vagman op. “En dit komt de zichtbaarheid op lange termijn voor beleggers niet ten goede.”
10.31 – Plotse ommekeer op de beurzen
Na de dag met een positieve noot te starten, kleuren de Europese beurzen rood. De Bel20 staat nu op een verlies van 0,3 procent en de Eurostoxx50 noteert 0,15 procent in de min. Beleggers vrezen dat de Federal Reserve morgen zal uitpakken met een forse renteverhoging, naar het voorbeeld van de Zweedse monetaire beleidsmaker vandaag.
9.55 – Zweedse Riksbank trekt rente fors op
De Zweedse centrale bank heeft gekozen voor een forse renteverhoging met 100 basispunten – of 1 procent – in een poging om de inflatie te bekampen. Vooraf tipten de meeste waarnemers nog op een beperktere verhoging met 75 basispunten. Lees meer hier. In de komende dagen gaan een hele rist centrale banken hun renteverhoging aankondigen, met de Amerikaanse Fed morgenavond als belangrijkste.
9.09 – Beurs Brussel in de lift
De Bel20 stijgt kort na de openingsbel met circa 0,9 procent, tot 3.615 punten. In de hoofdindex trok Argenx de kop. Maandag daalde het aandeel nog stevig. Ook de andere Europese beurzen openen licht hoger.
8.59 – Zuckerberg zag al 71 miljard dollar vermogen verdampen
Het rotjaar voor Meta – voorlopig min 57 procent in 2022 – vertaalt zich in een ongeziene vermogensklap voor stichter en grootaandeelhouder Mark Zuckerberg: hij zag dit jaar al 71 miljard dollar van zijn persoonlijk vermogen in rook opgaan. Zijn enige troost: het gaat om virtueel verlies. Zolang hij zijn aandelen niet daadwerkelijk verkoopt, blijft de kans bestaan op een waardestijging, mits de veelbesproken metaverse-strategie van het bedrijf gaat aanslaan.
8.24 – Hoop op groene start Brusselse beurs
De Brusselse beurs gaat volgens de voorlopige indicatoren een licht hogere opening tegemoet. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van enkele tienden van een procent. Dat is evenwel geen zekerheid, want gisteren dook Euronext Brussel lager na de beursbel, ondanks optimisme vooraf.
8.05 – Familie-Saverys koopt flink aandelen Exmar bij
Saverex, het investeringsvehikel van de redersfamilie Saverys, heeft voor ruim 1 miljoen euro aan aandelen Exmar gekocht. Dat blijkt uit een melding van toezichthouder FSMA. Saverex kocht afgelopen vrijdag 112.000 aandelen Exmar aan een prijs van 8,95 euro per stuk.
7.39 – Oliezorgen voor Nigeria en Venezuela
Twee grote olieproducerende landen, Nigeria en Venezuela, hebben elk met hun eigen problemen te kampen. Lees hier en hier.
7.15 – Prijzen in Japan stijgen drie keer trager dan bij ons
De consumentenprijzen in Japan zijn in augustus op jaarbasis met 3,0 procent gestegen, zo blijkt uit overheidscijfers. Dat ritme ligt ruim drie keer lager dan in België, waar de inflatie zowat 10 procent bedraagt. Er is wel een versnelling: In juli bedroeg de Japanse inflatie nog 2,6 procent op jaarbasis en op maandbasis liepen de prijzen in Japan 0,3 procent op.
De kernprijzen, dat wil zeggen zonder voeding en energie, stegen in augustus op jaarbasis met 2,8 procent tegen 2,4 procent in juli. Economen gingen vooraf uit van een stijging met 2,7 procent.
6.47 – “Renteverhogingen zijn helemaal niet nodig”
Volgens Robin Brooks, de hoofdeconoom van het Institute of International Finance, gaat het de goede kant op met de haperende toeleveringsketens, waardoor de inflatiedruk afneemt. “Dat is ook in de eurozone aan het gebeuren. Forse renteverhogingen door de ECB om de inflatie te bestrijden zijn onnodig en remt alleen de groei af”, is zijn stelling.
6.24 – Aziatische beurzen in het groen
De beurs van Hong Kong staat voorlopig met 1,3 procent winst op de tabellen. Tokio en Shanghai stijgen elk met circa 0,45 procent.
6.12 – Beleggers in de ban van de Fed
De Amerikaanse beurzen zijn gisterenavond hoger gesloten. De S&P 500 steeg 0,7 procent tot 3.899,91 punten, de Dow Jones won 0,6 procent en de Nasdaq noteerde 0,8 procent hoger. Maar het zwaartepunt van de beursweek komt pas morgenavond, met het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Verhoogt de Fed de rente met 75 basispunten, of kiest ze meteen voor 100 basispunten? Lees hier een analyse.