Land met grootste ruwe oliereserve ter wereld wil meer brandstof exporteren, maar Amerikaanse sancties steken daar een stokje voor

Volgens dictator Nicolas Maduro staat Venezuela klaar om de hongerige olie- en gasmarkt van de wereldeconomie te bevoorraden.

Venezuela staat te popelen om zijn enorm voorraad ruwe olie los te laten op de wereldmarkt. Het land bezat in 2016 zeker 18,2 procent van alle oliereserves op dat moment. Om die brandstof te kunnen uitvoeren, moeten de Verenigde Staten echter verschillende sancties tegen het land versoepelen. Dat lijkt voorlopig niet snel te gaan gebeuren.

De VS blijft sceptisch tegenover Venezuela, zelfs al kijkt het Westen tegen forse brandstoftekorten aan in de komende maanden omwille van de Russische oorlog in Oekraïne. Maduro onderhoudt dan ook nauwe politieke banden met Rusland, Cuba en China. 

Maduro blijft echter vragende partij om meer olie te mogen exporteren. De dictator meent dat het land zijn output op korte termijn met verschillende duizenden vaten per dag kan opvoeren en met buitenlandse investeringen de beschadigde en verouderde industrie-infrastructuur kan herstellen. 

“Venezuela is klaar en bereid om zijn rol te vervullen en op een stabiele en veilige manier de olie- en gasmarkt te voorzien die de wereldeconomie nodig heeft”, zei de dictator nog toen de secretaris-generaal van het oliekartel OPEC de Venezolaanse hoofdstad Caracas bezocht.

Europa zal toegeving moeten doen als het toegang wil tot Venezuela’s olie

Verschillende analisten vragen zich recent af of de Amerikaanse sancties die op de Venezolaanse olie-uitvoer geplaatst werden wel ooit gewerkt hebben.

In mei liet de Amerikaanse president Joe Biden het land toe om olie uit te voeren naar de EU in ruil voor schuldaflossingen. De handel werd uitgevoerd door het Italiaanse bedrijf Eni en de Spaanse oliegigant Repsol. De hoop op meer toegevingen nam toen toe in het land, dat economisch zwaar getroffen werd door de Amerikaanse sancties.

Maduro maakte zelf echter een einde aan de samenwerking met Europa. De dictator eiste geraffineerde brandstoffen van Eni en Repsol in ruil voor de ruwe olie van zijn land. De deal sprong af. Venezuela zet sindsdien steeds meer in op het verhandelen van olie met onder andere Iran voor essentiële goederen zoals condensaat. Hierdoor konden beide landen ontsnappen aan verschillende opgelegde Amerikaanse sancties.

Europa zal moeten instemmen met Venezuela’s vraag naar geraffineerde olie en verdunningsmiddelen om zijn industrie op te bouwen, indien het opnieuw wil genieten van de enorme ruwe oliereserve van het Zuid-Amerikaanse land.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20