Venezuela mag misschien weer olie uitvoeren van Biden, en dat is te merken op de markt

De regering van Amerikaans president Joe Biden verlicht haar sancties tegen Venezuela waardoor oliebedrijven er weer zaken zouden kunnen doen. Een daling in de prijzen van ruwe aardolie is meteen op te merken.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de oorlog in Oekraïne hanteren westerse landen steeds strengere boycots tegen olie uit aanvaller Rusland. De prijzen van het zwarte goud zijn mede daarom wereldwijd de hoogte ingegaan. Regeringen zoeken nu manieren om de energiekosten van hun bevolkingen te drukken.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën gaf dinsdag toestemming aan Chevron, de tweede grootste oliemaatschappij in de VS, om gesprekken aan te gaan in Venezuela om er olie te ontginnen. Omwille van Amerikaanse sancties tegen Venezuela, onder leiding van het regime van autocraat Nicolás Maduro, was dat eerder verboden.

Die toestemming zou de eerste stap zijn in de verlichting van de oliesancties tegen Venezuela, zo bericht The Washinton Post op basis van gesprekken met Amerikaanse functionarissen.

Na bijna een week van stijgingen daalde woensdag al gevolg het nieuws de prijs van aardolie met 2,5 procent. Ruwe Brentolie kwam daarbij uit op 109,11 dollar per vat (een daling van 2,82 dollar) en ruwe WTI-olie daalde naar 109,59 dollar per vat (of een daling van 2,81 dollar).

Renteverhoging

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve (Fed), had deze week ook een invloed op de olieprijzen. Eerder deze maand verhoogde de Fed de rente met een halve procent, in een reeks van aangekondigde renteaanpassingen voor dit jaar. Dat doet de bank om de torenhoge inflatie in het land van 8,5 procent te temperen. Powell zegt nu dat die inflatie wel heel fors naar beneden moet.

“We weten dat we ons moeten concentreren op de komende tijd en op het terugbrengen van de inflatie naar 2 procent”, zei Powell in een toespraak. “Niemand mag twijfelen aan onze vastberadenheid om dat te doen … Wat we moeten zien is dat de inflatie op een duidelijke en overtuigende manier daalt.”

Om dat niveau te bereiken zouden de rentetarieven nog stevig moeten stijgen. Powell sprak daarbij over een niveau dat boven de 2,5 procent ligt, een rente die algemeen als “normaal” wordt aangenomen.

(lb)

Meer