Topbelegger Scott Minerd trekt aan de alarmbel: risico Russische cyberaanval op financiële systeem “groot”

De kans op een cyberaanval op het financiële systeem uit Russische hoek was al groot. Maar de SWIFT-ban heeft het risico erop alleen maar doen toenemen. Dat oppert Scott Minerd, CIO (chief investment officer) van de Amerikaanse vermogensbeheerder Guggenheim Investments, in een dinsdag verschenen interview met persbureau Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

Als strafmaatregel voor de Russische invasie van Oekraïne heeft de Europese Unie ermee ingestemd zeven Russische banken te weren van het SWIFT-netwerk. Het financiële berichtensysteem verbindt meer dan 11.000 entiteiten over de hele wereld en maakt transacties van duizenden miljarden dollars mogelijk. Deze sanctie zou echter als een boemerang in het gezicht van het westen kunnen terugkeren, menen verschillende analisten.

Minerd waarschuwde dinsdag voor het risico dat Rusland economische sancties zou vergelden door middel van cyberoorlogsvoering op het financiële systeem. “De kans op een cyberaanval op ons betalingssysteem is groot”, aldus Minerd. “Als ze het betalingssysteem lamleggen, zal dat de markten in beslag nemen”, wierp hij op.

Minerd erkende dat Rusland nog geen grote cyberaanval van deze aard heeft uitgevoerd en dat elke aanval slechts tijdelijke ontwrichting zou veroorzaken. Hij voorspelde niettemin dat Oekraïne het voornaamste doelwit hiervan zou zijn.

Minerds bezorgdheid is ook gemotiveerd door signalen uit officiële hoek. Zo waarschuwden Amerikaanse regeringsfunctionarissen vorige week, na de aankondiging van de strafmaatregelen door de Amerikaanse president Joe Biden, specifiek voor ransomware-aanvallen uit Rusland.

Onbedoelde gevolgen

Minerd is niet de enige marktdeskundige die gewaarschuwd heeft voor onbedoelde gevolgen van de sancties, zoals cyberoorlogsvoering.

Zo was ook JP Morgan-CEO Jamie Dimon bezorgd over de SWIFT-ban: “Oorlog volgt niet altijd het pad dat je wilt”, liet hij door Bloomberg optekenen. “Financiële sancties volgen niet altijd het pad dat je wilt. Mensen moeten heel doordacht zijn in hoe ze deze dingen aanpakken.”

En vorige week opperde investeringsfirma Wedbush dat een golf van cyberaanvallen door Russische staatsorganisaties niet alleen bij Amerikaanse en Europese privébedrijven de komende maanden de boel op z’n kop kunnen zetten, maar dat ze ook regeringen kunnen treffen.

Maandag sloot de Japanse autofabrikant Toyota zelfs zijn fabrieken na een vermoedelijke cyberaanval. Japan heeft zich aangesloten bij de westerse landen door Rusland economische sancties op te leggen.

Enigszins optimistisch

Ondanks zijn bezorgdheid op veiligheidsvlak toonde Minerd zich enigszins optimistisch over de financiële vooruitzichten van de markten.

Guggenheim heeft preferente aandelen en aandelenindexen gekocht, maar is niet in staat geweest om munt te slaan uit sommige beleggingen in schuldpapier. “We proberen high-yield obligaties en bankleningen te kopen, maar de handel is zo dun”, voerde Minerd aan.

Aangezien Guggenheim gewoonlijk geen individuele aandelen aankoopt, heeft Minerd via zijn persoonlijke rekening in de VS in waarde gedaalde aandelen van betalingsdiensten verworven. “Dit waren de lievelingen van het Covid-tijdperk, en ze zijn in elkaar geslagen, ze hebben een positieve kasstroom en hebben zeer redelijke multiples”, stipte hij aan. “Dit zijn groeiaandelen.”

(kg)

Meer