Toyotafabrieken in Japan helemaal plat na cyberaanval

Toyota heeft de productie in al zijn autofabrieken in Japan stilgelegd na een cyberaanval op een van zijn belangrijke leveranciers.

De fabrieken van Toyota werden naar verluidt stilgelegd vanwege een cyberaanval op Kojima Industries, een van Toyota’s leveranciers van plastics. Een woordvoerder van Kojima industries vertelde aan Nikkei Asia dat ze de volledige omvang van de schade nog aan het bevestigen zijn. “We haasten ons om te reageren, met als topprioriteit zo snel mogelijk hervatten de productie van Toyota’s te hervatten.”

“Vertegenwoordigers van Toyota en cyberbeveiligingsdeskundigen zijn bij Kojima Industries om de oorzaak vast te stellen en hoe het systeem hersteld kan worden”, zei een bron die bekend was met de situatie aan Nikkei.

13.000 niet-geproduceerde auto’s

“Wij verontschuldigen ons bij onze relevante leveranciers en klanten voor het ongemak dat dit kan veroorzaken. We zullen ook blijven samenwerken met onze leveranciers om de toeleveringsketen te versterken en alles in het werk stellen om zo snel mogelijk voertuigen aan onze klanten te leveren”, deelde Toyota mee in een verklaring.

De kennelijke cyberaanval legt bloot hoe het ‘just-in-time’-systeem (productieonderdelen worden direct gebruikt en niet opgeslagen) van Toyota uiterst kwetsbaar is voor verstoringen. Toyota heeft zijn volledige productie in Japan stilgelegd. Het liet ondertussen weten dat het woensdag weer volledig operationeel zal zijn.

Daihatsu Motors en Hino Motors, dochterondernemingen van Toyota, moesten hun productie ook stopzetten.

Toyota is de grootste verkoper van auto’s in de wereld. In 2021 bezat het bedrijf goed meer dan 10 procent van de globale automarkt en verkocht het 10,5 miljoen auto’s. De uitval van al zijn Japanse fabrieken voor een dag zou goed zijn voor 13.000 niet-geproduceerde auto’s.

Rusland

Het is onduidelijk waar de recente cyberaanval op de leverancier van Toyota vandaan kwam. Toch zijn de Japanners waakzaam voor buitenlandse inmenging in hun industrieën.

De Japanse premier Fumio Kishida zei dat de regering het incident zou onderzoeken. “Het is moeilijk te zeggen of dit iets met Rusland te maken heeft voordat er grondige controles zijn uitgevoerd”, zei Kishida aan het Japanse nieuwsagentschap Jiji Press.

Zondag sloot Japan zich aan bij de beslissing van westerse landen om Rusland uit te sluiten van het SWIFT-systeem, sancties tegen Rusland op te leggen en humanitaire hulp naar Oekraïne te sturen.

Overheden en bedrijven zijn steeds meer op hun hoede voor cyberaanvallen vanuit Rusland. De Belgische inlichtingendienst ADIV riep deze week op om alert te zijn voor cyberaanvallen.

Meer
Auto
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Meer Auto