Belgische inlichtingendienst waarschuwt burgers voor Russische cyberaanvallen

De Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV), de militaire inlichtingendienst van België, waarschuwt na zijn personeel ook burgers voor Russische cyberaanvallen.

Naast een conventionele oorlog met tanks en raketten, kan Rusland ook gebruikmaken van de digitale wereld. Defensie waarschuwt dat cyberaanvallen tot in België kunnen reiken.

“Gezien de recente ontwikkelingen, bestaat de mogelijkheid dat zich op Belgisch grondgebied eveneens gebeurtenissen voordoen die terug te koppelen zijn aan de situatie in Oekraïne”, liet de ADIV vrijdag weten aan zijn personeel. Daarom verspreidde de dienst een bericht met aanbevelingen om cyberaanvallen te voorkomen.

De inlichtingendienst wil onderstaande waarschuwingen en aanbevelingen nu ook te kennen geven aan alle burgers.

Phishing

Een cyberaanval kan gebeuren via phishing. Een phishing-aanval probeert u te misleiden of u ertoe te brengen iets te doen wat u niet zou mogen doen.”

“Meestal worden deze berichten verzonden in de vorm van e-mails, maar ook via sms-berichten of via sociale media. Telkens wanneer iemand u onder druk zet of u tot haast aanzet en u aanspoort om actie te ondernemen, of wanneer iemand u een aanbod doet dat te mooi is om waar te zijn, is het hoogstwaarschijnlijk een aanval.”

Authenticatie

De ADIV legt daarnaast de klemtoon op sterke wachtwoorden. “Zorg ervoor dat al uw accounts zijn beveiligd met een uniek, lang wachtwoord. Hoe langer je wachtwoord, hoe beter. Om het simpel te houden, gebruikt u wachtwoordzinnen, een type wachtwoord dat uit meerdere woorden bestaat, zoals ‘Honingboter-gelukkig<3’.”

“Kan je al die wachtwoorden niet onthouden? Wij ook niet! Daarom raden we je ook aan om een wachtwoordmanager te gebruiken om al je wachtwoorden veilig op te slaan. Schakel tot slot, waar mogelijk, multi-factor authenticatie (MFA of 2FA) in voor uw belangrijke accounts.”

Up-to-date

Het is ook belangrijk om elektronische apparaten up-to-date te houden. “Cyberaanvallers zijn continu op zoek naar nieuwe kwetsbaarheden in de apparaten en software die je gebruikt. Door ze automatisch up-to-date te houden, zorg je ervoor dat deze bekende zwakke punten worden verholpen en dat uw apparaten over de nieuwste beveiligingsfuncties beschikken.”

“Iedereen moet de nodige aandacht schenken aan signalen die kunnen wijzen op een cyberaanval, spionage of (niet-kinetische) sabotage. Indien iets verdacht wordt opgemerkt, raden wij aan om onmiddellijk de bevoegde instanties te verwittigen, zodat de gepaste maatregelen kunnen worden genomen”, aldus een communiqué van Defensie.

(mah)

Meer