“Amerikaanse banken vrezen voor Russische cyberaanvallen”

Amerikaanse banken zijn bezorgd om Russische cyberaanvallen. Dat zegt George Kurtz, de CEO van het cyberveiligheidsbedrijf CrowdStrike, aan CNBC. “Er zijn geen normen in de cyberwereld.”

Woensdag startte Rusland een oorlog in Oekraïne. Tanks rolden noordelijke, oostelijke en zuidelijke gebieden van het land in en verschillende steden, waaronder hoofdstad Kiev werden gebombardeerd. Het Westen legde als gevolg grote sancties op onder meer Ruslands financiële systeem.

De oorlog wordt ook digitaal gevoerd. De websites van verschillende Oekraïense banken en overheidsdiensten werden woensdag getroffen door cyberaanvallen en waren onbereikbaar.

Wiper

De Russische strijd op Oekraïense websites en computersystemen is echter al weken bezig. Hackers hebben Oekraïense overheidswebsites geïnfiltreerd en computersystemen van ten minste twee Oekraïense agentschappen onbruikbaar gemaakt met behulp van WhisperGate-malware, weet de Wall Street Journal.

Amerikaanse banken zouden zich nu zorgen maken over Russische represailles. “Ik heb zopas met vele bankdirecteurs gepraat, en ze zijn bezorgd”, zei CrowdStrike’s Kurtz.

Die bezorgdheid is volgens het cyberveiligheidsbedrijf terecht vanwege de wijdverspreide gevolgen die zogenaamde wiper-virussen kunnen hebben. “Ze zijn ontworpen om in principe een systeem te wissen. Als we aan cyberaanvallen denken, kent de nevenschade geen grenzen.”

“In conventionele oorlogsvoering worden er vaak normen geschonden”, zei hij. “Maar er zijn geen normen in de cyberwereld, dus wat er gebeurt met deze escalatie gaat echt interessant worden.”

Kurz meent dat Amerikaanse banken echter goed beveiligd zijn. “Ze hebben geweldig werk geleverd. Gelukkig hebben ze het geld om een volwassen cyberbeveiligingstechnologie in te voeren.”

Zowel de VS als Rusland hebben “grote cybercapaciteiten”. Regeringen en bedrijven moeten daarom klaar staan voor de cruciale rol die cyberveiligheid zal spelen in elke moderne oorlog, aldus Kurz.

Winst schiet omhoog

Ook Europa maakt zich zorgen om Russische cyberaanvallen. Volgens Kenneth Lasoen, specialist cyberoorlog bij het Instituut Clingendael, is de kans reëel dat Rusland zijn hackers zal richten om Europese landen.

Cyberveiligheidbedrijven zien de trend van digitale aanvallen al jaren stijgen, en daarmee ook hun winsten. Ransomware, software gebruikt door criminelen om een computersysteem te gijzelen, is dan ook een groeiend probleem in de wereld.

CrowdStrike zag woensdag na inval van Rusland zijn aandelen omhoogschieten met 13 procent. Cyberbeveiligingsbedrijf Palo Alto kon gisteren dezelfde winst optekenen. En IronNet boekte een winst van meer dan 27 procent.

Meer