Elon Musk: “Zonder olie en gas stort de beschaving in”

“Ik denk dat verdere exploratie op dit moment gerechtvaardigd is”, was het antwoord van Elon Musk op de vraag of Noorwegen moet blijven boren naar olie en gas.

De toespraak van de Tesla-CEO op de Stavanger Energy Conference, een bijeenkomst die momenteel in Noorwegen wordt gehouden, trok veel aandacht. Traditiegetrouw heeft Musk enkele verrassende opmerkingen gemaakt.

Deze keer had hij het over de toekomst van olie en gas, een vraagstuk waar hij wel een mening over moet hebben aangezien hij aan het hoofd staat van een aspirant-energieleverancier. De crux: hij gelooft dat we het ons op korte termijn niet kunnen veroorloven om fossiele brandstoffen op te geven.

“Ik denk eigenlijk dat we op korte termijn olie en gas moeten gebruiken, want anders stort de beschaving in”, zei de excentrieke centimiljardair. Dit komt misschien als een verrassing, maar de redenering erachter is eigenlijk heel logisch.

Economische motor moet blijven draaien

“Een van de grootste uitdagingen waar de wereld ooit voor is geplaatst, is de overgang naar duurzame energie en een duurzame economie”, zei hij. “Het zal nog enkele tientallen jaren duren voordat die voltooid is.” Musk betoogt dat de ontwikkeling van duurzame energiebronnen alleen parallel aan het winnen van olie en gas kan plaatsvinden, omdat zonder die energie de beschaving zal instorten.

Op de vraag of Noorwegen moet blijven boren naar olie en gas, antwoordde Musk simpelweg: “Ik denk dat verdere exploratie op dit moment gerechtvaardigd is.” Maar de SpaceX-topman wees er ook op dat de opwekking van offshore windenergie in de Noordzee, in combinatie met stationaire batterijen, een belangrijke energiebron zou kunnen worden, bericht Reuters. “Dit zou in de winter een sterke en duurzame energiebron kunnen opleveren.”

De rijkste man ter wereld is dus geen fan van fossiele brandstoffen, maar hij beseft dat de ontwikkeling van duurzame energie tijd zal vergen en dat de economische motor moet blijven draaien terwijl de overgang plaatsvindt. Als die overgang te bruusk is, zou dat de samenleving in gevaar kunnen brengen.

Te grote last

Feit is dat duurzame energiebronnen nog steeds erg duur zijn – hoewel het verschil met fossiele brandstoffen door de oorlog in Oekraïne kleiner is geworden – en dat de productie ervan onvoldoende is om op wereldschaal in de menselijke behoeften te voorzien.

Zoals het er nu voorstaat, zou het eenvoudigweg uitbannen van fossiele brandstoffen een te grote last betekenen voor zowel huishoudens als het bedrijfsleven wereldwijd. Door de huidige context, met de energiecrisis en de wijdverspreide inflatie, wordt alleen maar het idee dat de energietransitie tijd zal vergen, versterkt.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.