Tesla wil binnenkort energieleverancier worden: dit is de visie van Elon Musk

Elektrische autoreus Tesla heeft wellicht plannen om in de Amerikaanse staat Texas een energieleverancier te worden. Dat blijkt uit een nieuwe vacature die de onderneming publiceerde. 

In de vacature schrijft het bedrijf dat het op zoek is naar een persoon die de leiding zal nemen over de lancering van een nieuwe energieleverancier voor de Texaanse markt. Meerbepaald zoekt het kandidaten die “operationele ervaring hebben met de detailhandel van elektriciteitsproducten” en die kennis hebben van gedistribueerde energiebronnen zoals zonne-energie en -opslag, elektrische voertuigen en Teslaproducten.

Het is vooralsnog niet duidelijk wat de exacte plannen zijn, maar het bedrijf is de voorbije jaren wel al druk in de weer om zich voor te bereiden. Vorig jaar klopte het al aan bij de Public Utility Commission of Texas, de lokale waakhond voor nutsvoorzieningen, om een vergunning te krijgen om elektriciteit te verkopen op de Texaanse markt. 

Virtuele krachtcentrales

Ook is het bedrijf al een tijd lang bezig met de ontwikkeling van zogenaamde virtuele krachtcentrales. Daarbij worden grote aantallen Tesla powerwalls, de thuisbatterijen van het bedrijf, gebruikt om te dienen als reservecentrale tijdens piekuren, waardoor het gebruik van vervuilende en dure piekcentrales kan worden vermeden. 

Tesla lanceerde vorig jaar al een eerste testprogramma in Californië. Vrijwilligers zouden het bedrijf toen de toestemming gegeven hebben om elektriciteit van hun batterij te halen wanneer het grid dat nodig heeft. Daarna lanceerde het bedrijf in juni een eerste officiële versie, waarbij gebruikers gecompenseerd worden voor het gebruik door het netwerk. Zij krijgen nu zo’n 2 dollar per kWh die ze aan het netwerk afstaan.

Intussen is ook in Texas een virtuele kerncentrale gelanceerd. Daar gaat het nog altijd om een proefproject. Het doel is om aan ERCOT, de Texaanse elektriciteitswetgever, aan te tonen dat het project nuttig is. 

Energieleverancier

Het plan om een energieleverancier te worden, is echter een stapje verder. Maar het lijkt er wel op dat het bedrijf goed op weg is. Tesla is momenteel een gigantische zonnepaneleninstallatie aan het bouwen op het dak van de gigafabriek in Texas. Daar wil het ook een batterijsysteem bouwen dat maar liefst 250 megawatt aankan. 

Elon Musk, Tesla’s CEO, laat al jaren uitschijnen dat hij gelooft dat Tesla een energieleverancier kan worden. In een stappenplan dat Musk in 2016 publiceerde, kondigde hij zijn visie aan dat Teslagebruikers hun auto volledig zouden kunnen opladen met elektriciteit die wordt geproduceerd uit Teslazonnepanelen, die ook kan worden opgeslagen in Teslabatterijen wanneer nodig. Musk sprak toen van “het individu de macht geven om zijn eigen nutsvoorziening te zijn, en dat dan opschalen over de hele wereld.”

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20