Tesla en PG&E bouwen grootste virtuele krachtcentrale van de wereld

In de Verenigde Staten is autofabrikant Tesla met het nutsbedrijf Pacific Gas and Electric (PG&E) een samenwerking gestart voor de uitbouw van de grootste virtuele krachtcentrale van de wereld. Met het nieuwe project willen de twee partners uitzoeken op welke manier de betrouwbaarheid van het lokale elektriciteitsnet kan worden versterkt, terwijl tegelijkertijd de klanten een besparing op hun uitgaven aan energie zouden kunnen realiseren.

PG&E levert in de Amerikaanse staat Californië gas en elektriciteit aan meer dan 16 miljoen mensen. De voorbije maand ontvingen ongeveer 25.000 klanten van het nutsbedrijf van autobouwer Tesla een uitnodiging om mee te werken aan de creatie van de grootste virtuele krachtcentrale van de wereld.

Na twee weken bleken al meer dan drieduizend consumenten van het nutsbedrijf interesse in het project te hebben. Inmiddels zijn al meer dan vijftienhonderd klanten in het pilootproject met autobouwer Tesla gestapt.

Powerwall

Centraal in het pilootproject staat Powerwalls, een netwerk van thuisbatterijen dat bij klanten van Tesla is geïnstalleerd. Bedoeling is dat deze thuisbatterijen in geval van nood energie in het lokale elektriciteitsnet injecteren.

Op die manier moet de gedecentraliseerde batterij beletten dat de lokale elektriciteitsvoorziening zou kunnen wegvallen. Gebruikers krijgen een vergoeding voor de elektriciteit die hun Powerwall aan het elektriciteitsnet heeft geleverd.

“Virtuele energiecentrales vormen een waardevolle hulpbron om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te optimaliseren en zijn een essentiële pijler om in Californië een duurzaam energiesysteem uit te bouwen”, merkt Aaron August, bestuurslid van PG&E, op in een commentaar op de lancering van het project.

“Door de samenwerking met Tesla kan PG&E de grootste virtuele energiecentrale op basis van batterijen in de hele wereld uitbouwen. Met de inschakeling van de Powerwalls wordt de veerkracht van het elektriciteitsnet in Californië verder versterkt.”

Black-outs

De deelnemende gezinnen ontvangen voor de levering van elektriciteit aan het net een vergoeding van 2 dollar per kilowattuur. “De applicatie van Tesla laat hen echter toe om in hun batterij steeds een voldoende reserve voor eigen behoefte te behouden”, merken de initiatiefnemers nog op. “Bovendien kunnen ze ook beslissen zich tijdelijk niet voor het leveren van elektriciteit beschikbaar te stellen.”

Het project vormt een onderdeel van het Emergency Load Reduction Program dat vorig jaar in Californië werd opgestart. Dat initiatief, dat in eerste instantie een looptijd van vijf jaar heeft meegekregen, moet klanten een vergoeding aanreiken wanneer ze in een periode van elektriciteitstekorten hun verbruik terugschroeven of zelf energie beschikbaar stellen.

Dit systeem moet de nutsbedrijven toelaten om het risico op black-outs van het elektriciteitsnet te beperken op ogenblikken dat de bevoorrading onvoldoende groot is om aan de verwachte vraag te voldoen.

(fjc)

Meer