Biden roept oorlogswet in om Amerikaanse energietransitie te versnellen: aandelen zonne-energiebedrijven schieten omhoog

De aankondiging dat de Amerikaanse regering maatregelen neemt om de binnenlandse productie van zonne-energie aan te jagen, deed veel duurzame beleggers likkebaarden. Zo stegen de koersen van aandelen in de zonne-energiesector van de VS fors.

Amerikaans president Joe Biden heeft de zogeheten Defense Production Act (DPA) gemachtigd om de productie van zonne-energie en verschillende andere vormen van schone energie in de Verenigde Staten te stimuleren. Eerder riep de Democratische regeringsleider deze oorlogswet al in om het Amerikaanse tekort aan babymelkpoeder aan te pakken.

Concreet gaf Biden zijn ministerie van Energie de toestemming de DPA in te zetten om de binnenlandse productie van onderdelen voor zonnepanelen, energie-efficiënte warmtepompen, apparatuur zoals elektrolyzers en brandstofcellen, enzovoort op te voeren.

Geen nieuwe importheffingen

Tegelijkertijd gaf de president ook aan de komende twee jaar geen nieuwe importheffingen op apparatuur voor zonne-energie in te voeren, meldt het ANP. Het gaat om gereedschap vervaardigd in vier Zuidoost-Aziatische landen: Cambodja, Maleisië, Thailand en Vietnam. Zo kunnen binnenlandse projectontwikkelaars in het buitenland gemaakte apparatuur blijven aanwenden terwijl ze de productie in eigen land opvoeren.

Het ministerie van Handel zei evenwel dat de importheffingen op zonne-energieproducten uit China en Taiwan van kracht zullen blijven.

De tarieven hadden de laatste maanden meer kritiek gekregen, omdat de Oekraïne-oorlog de energieprijzen over de hele wereld heeft opgedreven tot recordhoogtes. De heffingen waren oorspronkelijk ingesteld door de regering-Trump; Biden had in februari nog een verlenging met vier jaar aangekondigd.

Boost voor zonne-energiebedrijven

Maandag sprongen de aandelen van Sunrun, na de aankondiging, bijna 6 procent omhoog. Terwijl Enphase Energy met 5,4 procent steeg. Overigens haalde dit laatste bedrijf onlangs aan zijn investeringen in Europa te zullen verdrievoudigen. SolarEdge Technology en SunPower wonnen bijna 3 procent. Array Technologies schoot met ongeveer 18 procent omhoog. Dat allemaal berichtte CNBC.

“Wij denken dat de aankondiging duidelijk positief zal zijn voor onze dekking, vooral binnen de markt van zonne-energie op nutsschaal”, citeert CNBC de nota die JPMorgan-analist Mark Strouse aan cliënten schreef.

Zonne-aandelen zijn sinds november jongstleden ineengestort, toen het marktsentiment ten opzichte van onrendabele groeibedrijven verzuurde. De sector heeft de laatste weken echter een mooie rally laten optekenen. De Invesco Solar-ETF is vanaf het dieptepunt in mei met meer dan 27 procent geklommen en steeg maandag nog eens 4,4 procent.

De stijging van de zonneaandelen in 2020 en 2021 was gedeeltelijk te danken aan de hoop dat een Democratische regering de federale steun voor de industrie zou opvoeren. Bidens ‘Build Back Better’-wetsontwerp, dat extra uitgaven voor schone energie behelsde, is vorig jaar echter gestrand in het Congres.

Bezorgd over China

Niet door alle zonne-energiebedrijven werden de maatregelen op gejuich onthaald. Zo wierp First Solar, een Amerikaanse fabrikant van zonnepanelen, in een verklaring op dat het Witte Huis de Amerikaanse fabrikanten van zonne-energie niet heeft geraadpleegd. De firma zei dat de actie ten goede zou komen aan China’s door de staat gesubsidieerde zonne-energie-industrie.

In maart zei het Amerikaanse ministerie van Handel nog bezorgd te zijn over de invoer van zonnepanelen uit Thailand, Vietnam, Maleisië en Cambodja. Producenten uit die landen zouden namelijk Chinees materiaal gebruiken; zo zouden de Amerikaanse anti-dumpingregels worden omzeild.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20