Ook inflatie zorgt voor een splijtzwam tussen Republikeinen en Democraten: “Het Build Back Better plan van Biden zal geldontwaarding verder aanwakkeren”

De inflatie in de Verenigde Staten scheert hoge toppen. De meningen over wat de nabije toekomst brengen zal, lopen stevig uiteen. De Democraten verwachten dat de inflatie de komende maanden zal afzwakken. De Republikeinen daarentegen vrezen dat de hoge inflatie niet snel zal verdwijnen.

De inflatie in de Verenigde Staten kwam in januari uit op 7,5 procent. Dat was hoger dan verwacht. De economische adviseurs van de Amerikaanse president Joe Biden gaan er weliswaar van uit dat de inflatie de komende maanden aan kracht zal verliezen. Dat meldt Wall Street Journal.

Republikeinen delen die overtuiging niet

“Wij verwachten dat de inflatie het komende jaar zal matigen, omdat wij denken dat de factoren die de hoge inflatie hebben veroorzaakt, zullen beginnen af te zwakken naarmate het aantal coronabesmettingen afneemt”, zei Cecilia Rouse, voorzitter van de Raad van Economische Adviseurs van het Witte Huis, tijdens een hoorzitting van de commissie bankzaken van de Senaat.

De Republikeinen in die commissie delen die overtuiging niet. Zij vrezen dat het plan van Biden om extra geld te investeren in onderwijs, klimaat en sociale programma’s de inflatie verder zal aanwakkeren. “Het is gewoon heel belangrijk dat we niet opnieuw geld gaan uitgeven, dat maakt het alleen maar erger”, liet Pat Toomey, de Republikeinse senator voor Pennsylvania, weten.

Onevenwicht vraag en aanbod

Volgens Rouse is de huidige hoge inflatie onder meer het gevolg van een onevenwicht tussen de vraag en aanbod die ontstaan is tijdens de coronapandemie. De gezondheidscrisis heeft er onder meer toe geleid dat er flessenhalzen zijn ontstaan in de toeleveringsketens, met hogere prijzen als gevolg. Dat terwijl de vraag nu fors is toegenomen. Tegelijk hebben Amerikaanse ondernemingen heel veel moeite om nieuw personeel aan te trekken. Er is een krapte op de arbeidsmarkt. Zo pleitte Ritch Allison, CEO van Domino’s, in het najaar van 2021 voor meer migratie om het personeelstekort op te vangen.

Rouse verwacht dat het personeelstekort met mondjesmaat zal wegebben naarmate de Verenigde Staten de coronacrisis onder controle krijgen. “Mensen zullen dan opnieuw aan de slag gaan. Daardoor zullen de problemen aan de aanbodzijde afnemen”, luidt haar redenering. “Als andere landen eveneens een betere grip op de gezondheidscrisis krijgen, zullen we ook meer goederen kunnen invoeren.”

Hoe dan ook is het vrijwel zeker dat de Federal Reserve in maart de rente zal verhogen om de inflatie aan te pakken. De recent gepubliceerde Fed-notulen spreken van een spoedige renteverhoging. Het is wel nog niet zeker in welke mate de Amerikaanse centrale bank de rente zal verhogen.

(lp)

Meer