CEO Domino’s: “Verenigde Staten hebben meer migratie nodig om tekort aan werknemers weg te werken”

Nu de Verenigde Staten de coronacrisis te boven komen, hebben heel wat ondernemingen, waaronder de horecazaken, problemen om nieuw personeel aan te trekken. Ook de pizzaketen Domino’s kampt met een personeelstekort. “We hebben nood aan meer migratie”, zei Ritch Allison, CEO van Domino’s in een interview met CNBC.

Uit het rapport van de US Labor Department blijkt dat er in augustus maar liefst 4,3 miljoen werknemers hun job hebben stopgezet. Dat is 2,9 procent van alle werknemers in de VS, het hoogste percentage ooit gemeten. Verschillende ondernemingen hebben dan ook enorm veel problemen om het personeelsverloop tegen te houden.

Personeelstekort bij Domino’s

Angst voor de Delta-variant van het coronavirus, een gebrek aan kinderopvang en spaarrekeningen vol stimuleringsgeld van de Amerikaanse overheid zijn allemaal genoemd als mogelijke factoren die werknemers aan de zijlijn houden.

Sommige bedrijven kampen dan ook met een personeelstekort, ook al is het aantal openstaande vacatures in september beperkt gebleven tot 194.000. De pizzaketen Domino’s is één van die ondernemingen. Uit de kwartaalcijfers van de keten blijkt dat de binnenlandse omzet voor het eerst sinds 2011 is afgenomen. De totale omzet voor het derde kwartaal kwam uit op 998 miljoen dollar, mede dankzij de internationale verkopen. Dat is 32 miljoen dollar minder dan wat de analisten voor ogen hadden.

Domino’s schreef een deel van de binnenlandse verkoopdip toe aan het personeelstekort waar het nu mee kampt. “Op dit moment beschikken we niet over voldoende personeel om alle onze zaken in de Verenigde Staten te bemannen”, zei Allison in het interview met CNBC.

“Nood aan meer migratie”

“Het is een uitdaging. Op dit moment is er sprake van een lage natuurlijke bevolkingstoename. We hebben meer migratie nodig om dat personeelstekort weg te werken”, vervolgde de CEO.

“Mensen die hard willen werken en voor een lange periode bij de zaak willen blijven, kunnen uiteindelijk eigenaar en ondernemer worden,” voegde hij eraan toe. “Het is inspirerend om door het land te reizen en met onze franchisenemers te praten, van wie er zovelen dat immigratiepad hebben gevolgd.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20