Liechtenstein telt 1 miljardair en die is goed voor de helft van het bbp van het land

Het magazine Forbes telt wereldwijd 2.153 miljardairs en slechts één daarvan woont in Liechtenstein: Christophe Zeller. Zijn fortuin wordt geschat op 2,8 miljard euro of de helft van het bbp van zijn land, dat 5,6 miljard euro bedraagt. Zeller maakte fortuin met producten voor tandverzorging.

Zeller is ondertussen 63, staat bekend om zijn discretie (ook Forbes heeft geen foto van de man) en was jarenlang CEO van Ivoclar Vivadent AG, een bedrijf opgericht door zijn grootvader. Vandaag is hij lid van de raad van bestuur van zijn bedrijf, dat vorig jaar een omzet van 738 miljoen euro liet optekenen. Er werken 3.500 mensen, verdeeld over filialen in ruim 25 landen en fabrieken in Liechtenstein, Italië, de Verenigde Staten en de Filippijnen. 

Een van ’s werelds meest dynamische economieën

Ondanks zijn kleine oppervlakte van 160 vierkante kilometer – een grondgebied dat ongeveer even groot is als New York – is Liechtenstein een van ’s werelds meest dynamische economieën. Er wonen amper 38.500 mensen. Met een bbp van 100.500 euro per inwoner moet het in de hele wereld enkel Monaco voor zich dulden. Dat is in belangrijke mate te danken aan een vennootschapsbelasting van amper 12,5 procent. Een groot aantal internationale holdings heeft zijn hoofdkwartier in Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein.

Ongeveer een op drie inwoners is buitenlander. Het land is lid van de Europese Vrijhandelsassociatie. Verder maakt het deel uit van zowel het Schengengebied als de Europese Economische Ruimte.

Liechtenstein blijft een buitenbeentje

Lang beschouwd als een belastingparadijs, blijft Liechtenstein ook vandaag nog een buitenbeentje. De Europese Unie plaatste Liechtenstein op een zwarte lijst van naties die onvoldoende medewerking verleenden aan grote grensoverschrijdende fiscale onderzoeken. Het land weigerde om buitenlandse naties te voorzien van gegevens, tenzij zware fiscale fraude kon worden aangetoond. Liechtenstein maakt dan ook een strikt onderscheid tussen belastingontwijking en belastingontduiking.

(EPA-EFE/MATTIA SEDDA)

Het land heeft geen luchthaven, noch spoorwegen. De bevolking vertrouwt voor zijn verplaatsingen op een autobusdienst. Tot vijfendertig jaar geleden mochten vrouwen niet aan verkiezingen deelnemen. Het vorstenhuis heeft het vetorecht over parlementaire beslissingen, kan rechters aanstellen en de regering ontslaan. De vorsten werkten voor hun kroning als bankier of accountant.

12 landen tellen maar 1 miljardair

Er zijn volgens Forbes nog 12 landen die maar 1 miljardair tellen. Dat is het geval voor IJsland, Portugal, Roemenië, Georgië, Qatar, Algerije, Koeweit, Angola, Nepal, Eswatini (het voormalige Swaziland), Tanzania en Zimbabwe. Volgens dezelfde lijst telt België 3 miljardairs; de website De Rijkste Belgen telt er 28.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.