De Argentijnse president Alberto Fernández heeft vandaag Silvina Batakis benoemd als de nieuwe minister van Financiën, nadat twee dagen eerder haar voorganger de handdoek in de ring wierp. De Argentijnse wacht een immense uitdaging, omdat ze moet afrekenen met de economische storm waarin het land zich momenteel bevindt.
Afgelopen zaterdag maakte de 39-jarige Argentijnse minister van Financiën, Martín Guzmán, via Twitter bekend dat hij per direct zijn ontslag indient. De minister wist geen antwoord te formuleren op de devaluatie van de nationale munt, het torenhoge inflatiecijfer (60.7 procent op jaarbasis), de protesten van boeren en sociale bewegingen en het feit dat een groot deel van de Argentijnse bevolking in armoede leeft.
Daarnaast had de gematigde Guzmán te kampen met een gebrek aan politieke steun binnen de regering. Het ging hierbij voornamelijk om de omstreden deal met het IMF, waarbij hij een sleutelrol speelde, die leidde tot het uiteenvallen van de regeringscoalitie in het Argentijnse Huis van Afgevaardigden.
Loden strop rond de nek
Het Zuid-Amerikaanse land sloot in 2018 een deal van 57 miljard dollar met het IMF, om zo een dreigende economische crisis te voorkomen. Het land slaagde er echter niet in om een crisis af te wenden en zakte weg in een recessie met een hoge inflatie. Omdat het hierdoor in 2022 zijn resterende schulden bij het IMF niet kon afbetalen, was een nieuwe overeenkomst met het fonds noodzakelijk.
Deze nieuwe overeenkomst omvat echter een economisch programma dat veel vraagt van de Argentijnse politiek en bevolking. Zo moet het land zijn energiesubsidies voor burgers verlagen en worden de belastingen op openbare nutsvoorzieningen verhoogd. Momenteel betalen veel Argentijnen onder de marktprijs voor gas en energie, wat als een loden strop rond de nek van de regering hangt.
Leven in armoede
Een groot deel van de inwoners van Argentinië is echter afhankelijk van dergelijke subsidies en de relatief lage prijzen voor gas en energie. Volgens een rapport van de VN zal de armoede in Latijns-Amerika dit jaar verder stijgen tot zeker 33 procent van de bevolking. Dat is een toename van 0,9 procentpunt ten opzichte van 2021. In Argentinië ligt dit percentage op 31,2 procent.
Het nieuws van de overeenkomst met het IMF leidde afgelopen maart daarom tot protesten in de hoofdstad Buenos Aires, waar de bevolking bang is op te draaien voor de schulden van het land.
De economische instabiliteit leidt onderwijl tot een sterk toegenomen populariteit van crypto. Volgens nieuwsdienst Bloomberg heeft Argentinië een groter percentage werknemers dat wordt uitbetaald in crypto dan waar dan ook ter wereld. Vooral techbedrijven lijken hun weg naar digitale munten te vinden.
Meer overheidsuitgaven, ondanks deal met IMF
Het is nu aan de linkse Silvina Batakis om de economische problemen van het land aan te pakken. Haar cv bevat diverse functies binnen het provinciebestuur van de hoofdstad Buenos Aires en ze was sinds december 2019 in dienst als secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Politiek gezien situeert Batakis zich rond vicepresident Cristina Fernández de Kirchner, die het eerder al met de opgestapte minister Guzmán aan de stok had over de omstreden deal met het IMF. De kliek van politici rond Kirchner wil namelijk de overheidsuitgaven flink verhogen, om zo het hoge armoedeniveau van het land te drukken.
Het verhogen van de overheidsuitgaven gaat echter in tegen de overeenkomt met het IMF. Volgens de deal moet de regering juist het begrotingstekort terugdringen, de reserves vergroten en de financiering door de centrale bank verminderen.
“Er is geen waardige armoede,” schreef Batakis in een vastgepinde post op haar Twitter-account. “Het is gewoon armoede, en die moeten we bestrijden. Het wordt bestreden met een staat die plant en ingrijpt, en met een samenleving die het als een sociaal doel oplegt.”
Volgens Alberto Ramos, analist bij Goldman Sachs, is het vertrek van Guzmán een politieke klap voor Fernández, die in de opiniepeilingen in de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar al met een dalende steun wordt geconfronteerd.
“De benoeming van Batakis lijkt erop te wijzen dat de machtsbalans overhelt naar de kant van de Kirchner-partij”, schreef Diego Pereira, econoom bij JPMorgan, in een nota aan klanten.
(ddw)