“Coronacrisis bijna 5 miljoen mensen extra in Zuidoost-Azië in extreme armoede geduwd”

Vorig jaar heeft de pandemie 4,7 miljoen meer mensen in Zuidoost-Azië in extreme armoede geduwd – wat wordt gedefinieerd als mensen die moeten leven van minder dan 1,90 dollar per dag – en 9,3 miljoen banen in de regio weggevaagd. Dat staat in een eerder deze week gepubliceerd rapport van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB).

“De pandemie heeft geleid tot wijdverspreide werkloosheid, verslechterende ongelijkheid en stijgende armoedeniveaus, vooral onder vrouwen, jongere werknemers en ouderen in Zuidoost-Azië”, zei ADB-voorzitter Masatsugu Asakawa.

Omikron

Vóór de pandemie was het aantal mensen in extreme armoede in Zuidoost-Azië aan het dalen. Zo verkeerden er 14,9 miljoen mensen in die precaire financiële situatie in 2019; een daling ten opzichte van 18 miljoen in 2018 en 21,2 miljoen in 2017, weet het persbureau Reuters.

Zuidoost-Azië worstelt met extreme armoede omdat de verschillende coronavirusgolven funest bleken voor de arbeidsmarkt van de regio, oppert de Ontwikkelingsbank. Ook de verspreiding van de Omikron-variant zorgt er weer voor economische malaise, schrijft CNBC.

De ADB verwacht voor 2022 een groei van 5,1 procent, omdat de economieën door de hogere vaccinatiegraad weer open zullen gaan. Niettemin waarschuwde de bank dat de laatste variant die geraamde groei met maar liefst 0,8 procent zou kunnen afremmen.

De landen met het hoogste aantal gemelde COVID-gevallen in de regio sinds het begin van de pandemie zijn Vietnam (6,55 miljoen), Indonesië (5,91 miljoen) en Maleisië (3,87 miljoen). Dat blijkt uit online publicatie Our World In Data.

Gezondheidszorg

De ADB-voorzitter drong er bij de regeringen op aan om de regelgeving te stroomlijnen om zo het concurrentievermogen van het bedrijfsleven te vergroten. Ook dient geïnvesteerd te worden “in slimme, groene infrastructuur en ditto technologie om de groei te versnellen”. De klemtoon werd echter vooral gelegd op grotere investeringen in de gezondheidszorg.

Volgens de ADB zou de economische groei in Zuidoost-Azië met 1,5 procent kunnen toenemen als de uitgaven voor gezondheidszorg in de regio ongeveer 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zouden bedragen, tegen 3 procent in 2021.

Toerisme

Ondanks de volatiliteit die de pandemie heeft veroorzaakt, is de ADB voorzichtig optimistisch dat de Zuidoost-Aziatische economieën zich beginnen te herstellen – met dank aan de toeristische sector, die daar het brood op de plank van veel gezinnen levert.

Verwacht wordt dat de toerismesector geleidelijk aan weer zal floreren naarmate de grenzen opengaan en COVID-reisbeperkingen worden opgeheven, wat meer kansen biedt voor economische groei en werkgelegenheid.

Maar Zuidoost-Azië heeft nog een lange weg te gaan. Hoewel het totale aantal aankomsten van internationale toeristen in juli tot september 2021 met 58 procent steeg ten opzichte van dezelfde periode in 2020, bleef het maar liefst 64 procent onder het niveau van 2019, aldus het rapport.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.