Musk heeft de laatste tijd (heel) veel aandelen verkocht. Wat gaat hij met het geld doen?

Sinds Elon Musks Twitter-poll over de vraag of hij 10 procent van zijn aandelen moet verkopen, zijn theorieën over zijn motieven wijdverbreid. Kunnen het belastingen zijn, rente op leningen of investeringen in zijn andere bedrijf, SpaceX?

Tussen 8 november en 28 december heeft Musk opties uitgeoefend om aandelen te kopen. Hij had recht op 22,9 miljoen Tesla aandelen, waarvan hij er een aantal verkocht. Deze verkoop bracht hem 16,4 miljard dollar op. De opties stellen hem in staat aandelen te kopen tegen een prijs dat op het moment van het contract werd vastgesteld, d.w.z. tegen 6,24 dollar per aandeel (ze zijn nu meer dan 1.000 dollar waard). In augustus 2022 zouden deze aandelen verloren gegaan zijn.

De belangrijkste reden voor deze massale verkoop is de belasting die Musk moet betalen. Onlangs schepte hij op sociale media op dat hij de hoogste belasting in de geschiedenis van de VS heeft betaald, namelijk 11 miljard dollar (berekend over de totale waarde van de geactiveerde opties). Van de resterende 5 miljard dollar moet hij nog 2 miljard dollar inkomstenbelasting betalen aan de staat Californië.

Aangezien hij onlangs zijn huis en het hoofdkwartier van Tesla verhuisde naar Austin, Texas, waar er geen dergelijke lokale belasting is, zou zijn Californische belastingschuld gedeeltelijk kunnen worden herzien. Dat merkt CNN Business op, dat de situatie analyseerde. Het medium denkt inzicht te hebben op wat Elon Musk met zijn geld doet.

Geld voor SpaceX?

Dit is de eerste keer in de 12 jaar dat Tesla een beursgenoteerd bedrijf is geworden dat Musk geld heeft overgehouden van de verkoop van aandelen. Normaal verkoopt hij alleen aandelen om zijn belastingen te betalen en zelfs de rente op zijn leningen (die hij aangaat door zijn aandelen als onderpand te gebruiken).

Tussen 8 november en 28 december heeft Musk de opties op 11 afzonderlijke dagen uitgeoefend. Op dezelfde dag verkocht hij onmiddellijk 10,3 miljoen aandelen. Gebaseerd op de aandelenkoers (iets meer dan 1.000 dollar) leverde deze verkoop hem genoeg geld op om de 11 miljard dollar aan belastingen te betalen.

Wanneer aandelen worden verkocht, moet een document worden ingediend bij de SEC, de Amerikaanse autoriteit die de financiële markt reguleert. In deze documenten, filings genoemd, stelde Musk dat hij de aandelen verkocht “uitsluitend om te voldoen aan de fiscale inhoudingsverplichtingen van de rapporterende persoon met betrekking tot de uitoefening van aandelenopties”.

Maar hij deed meer aandelen van de hand dan die 10,3 miljoen. Zo werden op 28 december 219.000 aandelen gesleten met de vermelding “uitsluitend om te voldoen aan fiscale inhoudingsverplichtingen”. Later die dag verkocht hij nog eens 715.000 aandelen, waarmee hij 776 miljoen dollar ophaalde. In de aangifte gaf zij vervolgens aan dat de verkoop “gedeeltelijk” was voor belastingdoeleinden.

De volgende dag diende SpaceX een dossier in waaruit bleek dat het 337,4 miljoen dollar aan investeringen had ontvangen, zonder de naam van de persoon te noemen. Correlatie is geen causatie, maar dit is niet de eerste keer dit jaar dat een dergelijke verklaring van SpaceX volgt op een aandelenverkoop door Musk.

Tussen 9 en 11 november had Musk 5,4 miljoen aandelen verkocht (zonder een reden op te geven in de filing). Deze waren niet gekocht via opties, maar het betrof aandelen die hij langer aangehouden had, in een trust. Hij verdiende 5,8 miljard dollar (belast tegen 1,2 miljard dollar). Op 15 november diende SpaceX een document in bij de SEC om de anonieme investering van 388 miljoen dollar bekend te maken.

SpaceX heeft het geld nodig

Deze investeringen komen op een moment dat SpaceX op zoek is naar financiering. Het bedrijf heeft wat tegenslagen. Musk stuurde bijvoorbeeld half november een e-mail naar zijn werknemers waarin hij hen vertelde dat als de Starship-raketten in 2022 niet operationeel zouden zijn, met een bepaald aantal vluchten, het bedrijf failliet zou dreigen te gaan. Zo ook Starlink, SpaceX’ satellietnetwerk dat vanuit de ruimte voor een pijlsnelle internetverbinding moet zorgen. Er moeten nieuwe satellieten in een baan om de aarde worden gebracht, maar voor deze levering is ook de nieuwe raket nodig.

Musk zei ook dat hij de productie van Starlink-ontvangers wilde verhogen, maar dat voor die verhoging kapitaal nodig zou zijn.

In zijn e-mail klaagde Musk over problemen met de raketmotoren. Ondertussen zei hij op Twitter dat de problemen werden opgelost. Maar de lancering van de raket werd toen uitgesteld tot ten minste 28 februari, terwijl de luchtvaartautoriteit haar milieuonderzoek uitvoert. De lanceerplaats in Texas ligt naast een natuurreservaat.

Zoals het gezegde luidt: tijd is geld. Als deze tegenslagen tijdig worden opgelost, zou de marktwaarde van de onderneming een hoge vlucht moeten nemen. Ze wordt nu al geschat op 100 miljard dollar.

Hoeveel geld heeft Musk erin geïnvesteerd?

In 2021, vóór de twee genoemde bedragen, had SpaceX 1,2 miljard dollar aan investeringen ontvangen. De namen van de mensen achter deze investeringen zijn niet bekendgemaakt aan de SEC. Het is echter moeilijk om deze betalingen automatisch toe te schrijven aan Musk, omdat het niet eenvoudig is om te weten hoeveel cash de CEO had voor zijn aandelenverkoop die in november begon.

Hij mag dan de rijkste man ter wereld zijn, maar van zijn fortuin van 275 miljard dollar is 250 miljard dollar in handen van Tesla-aandelen en aandelenopties. Hij ontvangt geen salaris voor zijn activiteiten. Dit zou ook een aanwijzing kunnen zijn dat hij in SpaceX wil investeren: als hij aan geld wil komen, kan hij dat alleen doen door aandelen te verkopen (en hij verkoopt 10 procent van de aandelen die hij bezit).

Een laatste aanwijzing is dat hij zich er terdege van bewust is dat SpaceX momenteel een geldput is, zoals hij in februari op Twitter zei. Alle nieuwe satellietbedrijven mogen dan failliet zijn gegaan, hij wil dat Starlink het eerste is dat slaagt.

Als Musk in de komende maanden aandelen blijft verkopen, en SpaceX dan korte tijd later filings indient waarin anonieme investeringen worden opgepikt, kan het steeds duidelijker worden dat spaceboy Musk dat geld in zijn privébedrijf pompt; of misschien gewoon wat van het geld dat hij overheeft van de recente aandelenverkoop.

(lb/ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.