7 zaken die je niet wist over goud

1. 170.000 tot 180.000 kubieke meter ton goud

Wereldwijd is er naar schatting 170.000 tot 180.000 kubieke meter ton goud in de wereld, waarvan 35.000 tot 40.000 ton in kluizen van centrale banken opgeslagen ligt. Mocht al het goud in de wereld tot één grote kubus samengesmolten worden, dan zou die minder meten dan 21 x 21 x 21 meter.

eerste foto goudklomp
’s Werelds eerste foto van een ‘goudklomp’. Het bedrijf Beyers en Holterman ontdekte in 1872 een stuk kwarts met goud van 250 kilogram.

2. Drie soorten geld

Goud, fiatgeld (een eurobiljet bijvoorbeeld) en bitcoins zijn drie soorten geld. Het eerste is metaal, het tweede papier en het laatste bestaat alleen digitaal. Geen van de drie brengt rente op. Ook fiatgeld niet. Rente krijg je pas wanneer je geld op een bankrekening zet. Maar dan is het geen geld meer: het wordt dan een bankdeposito. Een bankdeposito is geen geld: het is een (gedeeltelijk) gegarandeerde schuldbekentenis die de bank tegenover de spaarder heeft. Dat brengt onder normale omstandigheden een (kleine) rente op.

3. Meest goudzieke landen

De landen met de grootste goudreserves zijn de Verenigde Staten (8.133 ton), Duitsland (3.369 ton), Italië (2.451 ton) en Frankrijk (2.436 ton). Nederland zit op een berg goud van 612 ton, terwijl de Belgische Nationale Bank 227 ton goud in voorraad heeft.

4. Waarom goud?

Slechts acht edelmetalen doorstonden de test om als een equivalent van geld te dienen. Het gaat om iridium, osmium, ruthenium, platina, palladium, rodium, zilver en goud. Al die metalen zijn zeldzaam, maar alleen goud en zilver zijn in voldoende hoeveelheden beschikbaar om hun rol als geld te vertolken. Beide hebben een tamelijk laag smeltpunt en zijn makkelijk te transformeren in munten, staven en juwelen.

5. Waarom goud? (bis)

goudmijn in Kalgoorlie, Australië
Deze goudmijn in Kalgoorlie is de grootste in Australië.

Onze voorouders gebruikten goud niet alleen omdat het mooi was en blonk, het is het enige element dat alle fysieke vereisten combineert die het tot een praktisch en betrouwbaar fysiek middel maken om waarde te beschermen. Die vereisten zijn: schaarsheid, smeedbaarheid, inertie, duurzaamheid en uniformiteit.

6. Buigen en vervormen

De zuiverheid van goud wordt gemeten in karaat. 24-karaats goud bevat 99,99% puur goud en wordt aangeduid met ‘999’, terwijl 18-karaats goud een zuiverheidsgraad van 75% heeft en aangeduid wordt met ‘750’. Van alle bekende metalen die bij kamertemperatuur vast zijn, is goud, na lood, het makkelijkst te buigen en te vervormen. Daarom is puur goud ongeschikt om sieraden van te maken en wordt het meestal aangevuld met zilver of met een combinatie van metalen, zoals platina, koper, palladium, zink, nikkel, ijzer en cadmium.

7. Twee tennisvelden

Goud is extreem rekbaar. Eén gram goud kan uitgewalst worden tot een oppervlakte van twee tennisvelden. Men kan diezelfde gram ook uitrekken tot een draad van drie kilometer lengte.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.