6 cijfers die de kolossale uitdaging samenvatten die Joe Biden wacht

President-elect Joe Biden staat voor moeilijke maanden. Niet enkel vanwege de pandemie en een president die weigert zijn nederlaag toe te geven. Maar vooral omdat hij een land erft waarin verdeeldheid en desinformatie regeren en de economie er een pak minder goed voorstaat dan de officiële cijfers laten uitschijnen.

  1. President Trump verzamelde meer dan 70 miljoen stemmen en positioneert zich daarbij als de kandidaat die de op één na meeste stemmen in de geschiedenis kreeg, vóór Barack Obama in 2008. Hij moet enkel president-elect Joe Biden laten voorgaan met meer dan 74,5 miljoen stemmen. Trumpisme is nu mainstream in de VS en een politieke realiteit die niet langer geminimaliseerd kan worden. Dat massaal op hem gestemd wordt bewijst ook dat hij een symptoom, eerder dan het probleem is.
  2. De werkloosheid in de VS ligt veel hoger dan de officiële cijfers (6,9 procent) laten uitschijnenWanneer onder een werkloze’iemand wordt verstaan die een full-time job zoekt waarvan hij kan leven, maar die niet vindt’, zit effectief 26,1 procent van de Amerikanen zonder werk.
  3. KMO’s worden door de pandemie verpletterd. Is hun toestand iets verbeterd, dan blijft meer dan 30 procent ervan vandaag verlies maken. KMO’s maken vandaag vier keer zoveel kans om verlies te maken als grotere bedrijven. Hun situatie is veel slechter dan tijdens eerdere recessies.
  4. De Amerikaanse staatsschuld bedroeg eind september 3.000 miljard dollar. Het gaat om het grootste tekort sinds 1945 en een teken dat de VS met een zeldzame crisis worden geconfronteerd in hun 230-jarig bestaan.
  5. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag werden telkens meer dan 100.000 nieuwe gevallen van coronavirus opgemeten. Meer dan 55.000 mensen zijn gehospitaliseerd met Covid-19, terwijl de dodentol is opgelopen tot 235.000. Ruim 22 van de 50 staten lieten vorige week tenminste op één dag een recordaantal bevestigde gevallen opmeten.
  6. Nooit waren de Amerikanen meer verdeeld dan vandaag. Kozen ze voor Joe Biden dan blijft de Senaat voorlopig in Republikeinse handen, terwijl progressieve krachten zo goed als alle verkiezingen verloren voor het Huis van AfgevaardigdenUit een recente enquête van Pew Research blijkt dat bijna acht op elke tien Amerikanen vinden dat Republikeinse en Democratische kiezers het over niets nog eens raken.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20