50 fantastisch leuke hobby’s die (bijna) geen geld kosten!

 

Het hebben van een hobby zal voor veel mensen erg onderhoudend en ontspannend, zeker voor hen die voortdurend druk zich zijn om alle punten in hun overvolle agenda afgewerkt te krijgen. Voor een heleboel mensen, die op zoek gaan naar een nieuwe hobby is echter wel een belangrijk vereiste dat er niet te veel kosten zijn verbonden aan dit tijdverdrijf. Een leuke hobby kan gelukkig ook prima betaalbaar zijn en tevens een waardevolle aanvulling zijn voor je leven. De vooroordelen ten aanzien van het beoefenen van hobby’s is echter helaas nog steeds dat je er bergen met geld aan moet spenderen voordat je er echt plezier van zult gaan beleven.

50 leuke hobby’s die weinig kosten

In tegenstelling tot de eerder genoemde vooroordelen, zijn er gelukkig nog een groot aantal goedkope, of zelfs helemaal gratis, hobby’s die zowel leuk als educatief van aard kunnen zijn. Voor alle voorbeeld geldt echter dat ze absoluut de moeite waard om eens te bekijken, of beter nog om eens uit te proberen.

1. Doe het zelven (DIY)

Het enige wat je, om te kunnen beginnen met deze hobby aan hoeft te schaffen, is eventueel een boek over doe het zelven. Vaak echter kun je ook de nodige informatie vinden op het internet. Vervolgens kun je direct van start gaan en in en rondom je huis op zoek gaan naar klussen die je uit kunt gaan voeren. Je kunt bijvoorbeeld je kleding gaan herstellen (of zelfs nieuwe maken), maar eveneens voor familie en vrienden zelfgemaakte cadeautjes maken. Eigenlijk sla je met deze hobby dus twee vliegen in één klap: je leert een nieuwe vaardigheid (of verbetert deze), terwijl je ook nog eens je leefomgeving aan een opknapbeurt onderwerpt. Het doe het zelven kost in de regel weinig geld, terwijl het je wel een heleboel euro’s kan besparen, bijvoorbeeld op de kosten voor een kleermaker.

2. Schrijf een bucket-list, en werk deze af

Nadat je een bucket-list op hebt gemaakt (met allerlei dingen die je op korte termijn wilt gaan doen of zien, kun je deze eventueel puntsgewijs af gaan werken De punten die je op deze lijst vermeld kunnen van persoon tot persoon sterk uiteenlopen en variëren van het graag willen gaan beklijken van één of meerdere films, plaatsen die je een bezoekje wilt brengen of activiteiten waar je aan deel zou willen nemen. Overigens moet je proberen om de bucket-list niet te lang te maken zodat je de items bijvoorbeeld in een periode van enkele maanden af kunt werken.

3. Online documentaires kijken

Er zijn talloze gratis documentaires te vinden op de websites de meest uiteenlopende televisiekanalen, maar eveneens op websites als YouTube. Al met al zullen er honderden onderwerpen aan bod komen die onder andere betrekking kunnen hebben op de geschiedenis, de natuur of bepaalde culturen, landen of volkeren. Daarnaast zijn er een heleboel biografische documentaires gemaakt over het leven van beroemdheden, zoals zangers, filmsterren en politieke figuren.

4. Zelfstudie

Het zelf leren van nieuwe dingen hoeft heus niet saai te zijn. Je kunt immers een studie of cursus zoeken die aansluit bij een reeds bestaande passie. Hierbij maakt het weinig uit of je nu dol bent op wetenschappelijke onderwerpen, de natuur, een vreemde taal of zelfs op het kijken naar animatiefilms. In een zoekmachine, zoals Google, kun je je interesses ingeven en kijken welke studie hierbij aansluit. Op die manier kun je nog deskundiger worden ten aanzien van al je passies.

5. Tuinieren

Ongeacht of je nu beschikt over groene vingers, of juist helemaal niet, tuinieren kan voor iedereen erg bevredigend en ontspannen werken. Uiteraard is werken in een tuin ook het plegen van (een deel van) het noodzakelijke onderhoud. Om te kunnen beginnen met tuinieren hoef je overigens niet veel geld uit te geven: een paar goedkope zakjes met zaad en wat aarde is vaak al een goede start. Al snel zul je kunnen genieten van de groei van bloemen en planten. Bovendien kun je niet alleen kiezen voor het werken in een siertuin, maar ook in een kruiden- of moestuin waardoor je werkzaamheden uiteindelijk nog producten uit eigen tuin op kunnen leveren. Om inspiratie en nuttige tips te vinden, kun je heel gemakkelijk een online zoekmachine zoals Google gebruiken.

6. Ga kamperen

Om te zien of je kamperen echt leuk vindt, kun je met je vrienden dit eens uitproberen tijdens een weekend. Alles wat je hiervoor nodig hebt is:

  • een tent,
  • een slaapzak,
  • een slaapmat,
  • wat te eten en te drinken. 

Op het moment dat je niet in de buurt van een kampeerbos of kampeerweide woont, dan kun je zelfs de proef op de som nemen in je eigen achtertuin. Voor veel mensen is het verassend om te ontdekken dat kamperen zo leuk en ontspannend kan zijn.

7. Bordspellen spelen

Je kunt, in plaats van een avond voor de televisie hangen, ook een paar uurtjes reserveren voor het spelen van één of meerdere bordspellen met je familie en/of vrienden. Het doen van een bordspel is een leuke hobby en een goedkope manier om samen met anderen tijd door te brengen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een (tweedehands, gekregen of geleend) bordspel. Wellicht staan er bij je ouders op zolder nog wel een aantal bordspellen uit je eigen kindertijd zodat je ook nog wat jeugdsentiment kunt vermengen door deze geweldige manier van vermaak.

8. Ontdek nieuwe muziek

Ga op zoek naar nieuwe muziek op verschillende websites of op een website zoals YouTube. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld te zoeken naar nieuwe nummers uit je favoriete genre. Uiteraard kun je ook een zoekterm ingeven die alleen nummers van je favoriete artiest of band omhelst. Voor je het weet ben je weer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld van muziek.

9. Maak een scrapbook van een bijzondere gebeurtenis

Door een scrapbook samen te stellen, kun je van een speciale gelegenheid een blijvende herinnering maken. Wanneer je, na verloop van tijd, alle resultaten naast elkaar legt, zal er bovendien een prachtige geïllustreerde levenslijn gevormd zijn. Je kunt onder andere een scrapbook maken over een dierbare vriendschap, een heerlijke vakantie of zelfs één met als thema je schooltijd. Allerlei benodigdheden voor het maken van een scrapbook zijn vaak erg goedkoop en bovendien kun je een groot aantal printbare ideeën gratis downloaden vanaf het internet.

10. Breien

Om te (leren) breien hoef je niet diep in de buidel te tasten. Daarbij komt verder dat breien als een nuttige hobby kan worden beschouwd. Je zult immers niet alleen op een plezierige manier je tijd doorkomen, maar eveneens kun je zelf nuttige spullen maken, zoals truien, mutsen, sjaals en sokken. Verder kun je zelf geschenkjes breien zodat je op een verjaardag altijd iets unieks hebt om aan te bieden Wanneer je eenmaal de kunst van het breien onder de knie hebt, hoef je je nooit meer te vervelen, zelfs niet tijdens een ritje in de trein. Een breiwerkje kan immers meestal gemakkelijk mee worden genomen.

11. Leer koken

Op het moment dat je hebt leren koken, dan beschik je over een nuttige vaardigheid waar je je hele verdere leven profijt van zult hebben. Verder is koken een leuke manier om je tijd door te komen. Om het allemaal niet te duur te maken, kun je er een soort sport van maken om van goedkope ingrediënten toch iets lekkers op tafel te toveren. Tevens kun je leren hoe je al je favoriete maaltijden zelf moet koken (zodat je deze dus niet alleen meer in een restaurant hoeft te eten en daarmee flink wat geld in eigen zak kunt houden). Om een gratis kookcursus te vinden, kun je eens een kijkje nemen op YouTube, of een zoekmachine zoals Google gebruiken.

12. Leer tekenen

Tekenen is echt een leuke manier om jezelf op een creatieve wijze uit te drukken. Er zijn een groot aantal verschillende manieren om je op een beeldende wijze te uiten van schetsen tot schilderen en van tekenen met houtskool tot het maken van kunst met krijt. Er is zoveel mogelijk dat er vast en zeker voor ieder wat wils te vinden is. Zodra je wat meer vertrouwd bent met het teken- of schildergerei en papier of doek, dan kun je hier al je energie en emoties in kwijt. Bovendien kun je zo zelf leuke kunstwerken maken voor in huis, of om familie en vrienden cadeau te geven. Online zijn een heleboel gratis video’s te vinden hoe je bepaalde vormen, structuren of onderwerpen op een leuke manier kunt gebruiken.

13. Bezoek een gratis evenement

Ook bij jou in de buurt zullen, onder andere door de lokale overheid of door plaatselijke ondernemingen en verenigingen, van tijd tot tijd bijeenkomsten en evenementen worden georganiseerd. Om te zien of dat inderdaad het geval is, kun je de website van je gemeente of toeristisch bureau erop nakijken. Over het algemeen wordt er op dit soort websites van alles en nog wat gedeeld dat te maken heeft met festivals, openlucht voorstellingen of workshop die je tegen een lage entreeprijs, of zelfs helemaal gratis, kunt bijwonen.

14. Begin met beleggen

Er doen een heleboel vooroordelen de ronde over beginnen met beleggen. Dit zou bijvoorbeeld alleen voorbehouden zijn aan mensen die al veel geld bezitten. Gelukkig is niets minder waar en kan eigenlijk iedereen ermee beginnen. Uiteraard dien je er wel altijd voor te zorgen dat je vooraf goed nagaat welke financiële risico’s je eventueel loopt. Wanneer je dit zorgvuldig hebt gedaan, dan kan beleggen zelfs een geweldige manier zijn om wat extra geld te verdienen. Je hoeft echter nooit met grote bedragen te beginnen als je gaat investeren in aandelen of andere waardepapieren. Ook wanneer je maar met een kleine portefeuille begint, kun je enorm veel plezier beleven aan het realistische spel dat beleggen heet.

15. Zet een begroting op

Het klinkt aanvankelijk misschien niet als een erg aangename hobby, en eerder als het verspillen van een vrije avond, als je een begroting op gaat stellen. Deze hobby is echter een geweldige manier om je geldzaken op orde te krijgen en tevens wat extra euro’s in eigen zak te houden. Daarbij komt verder dat je, door deze techniek toe te passen, je misschien wel in staat zult zijn om een ​​duurdere hobby te beginnen na verloop van tijd. Begroten en zoveel mogelijk geld besparen, kun je net zoals het inkopen van goedkope ingrediënten voor een maaltijd, zien als een soort sport waar je steeds meer gedreven in zult raken.

16. Vrijwilligerswerk doen

Op het moment dat je de vrije tijd die je tot je beschikking hebt aan het doen van vrijwilligerswerk wilt gaan besteden, dan heb je hiermee een bijzondere hobby gekozen. Je zult immers niet alleen op een positieve manier een bijdrage leveren aan de maatschappij, maar ook leuke mensen leren kennen en wellicht vriendschappen sluiten voor het leven. Eigenlijk sla je dus twee vliegen in één klap: je kunt de mensen en/of dieren in nood helpen of strijden voor het milieu, terwijl je hier ook nog enorm veel plezier aan kunt beleven en steeds weer met nieuwe situaties en uitdagingen te maken kunt krijgen. Bovendien zit er bij je in de buurt vast en zeker een organisatie of instelling die wel wat extra handen kan gebruiken bij het vele werk dat er gedaan dient te worden, maar waar weinig of geen budget voor beschikbaar is.

17. Yoga

Door gebruik te maken van video’s op YouTube kun je leren hoe je een aantal yogahoudingen onder de knie kunt krijgen. Deze hobby is erg goedkoop en tevens goed voor de gezondheid van je lichaam en geest. Voor een groot aantal tips en adviezen voor beginnende yogi’s kun je terecht op talloze websites op het internet. Als bijkomend voordeel van yoga kan worden genoemd dat dit een erg lonende hobby is die gemakkelijk thuis kan worden beoefend, maar ook dat je er vrijwel geen geld aan uit hoeft te geven.

18. Schrijven

Schrijven is een van de meest voordelige manieren om jezelf te vermaken en om plezier te hebben. Schrijven is bovendien een breed begrip en kan uiteenlopen van bloggen tot het op schrift stellen van een roman. Daarnaast kun je besluiten om je te gaan richten op het schrijven van verhalen of poëzie. Omdat er zoveel verschillende manieren zijn om te schrijven, zal er vast en zeker ook wel eentje zijn die jou kan bekoren. Om met schrijven te kunnen starten, heb je trouwens niet veel meer nodig dan een stuk papier en wat schrijfgerei. Uiteraard kun je dit vandaag de dag ook vervangen door een tekstverwerkingsprogramma of -app op je smartphone, tablet of computer.

19. Kaartspelen

Om een potje te kunnen kaarten, heb je eigenlijk alleen maar een kaartspel en wat vrienden of familieleden nodig die mee willen doen. Er zijn namelijk honderden verschillende spelletjes bekend die je met een spel kaarten zou kunnen spelen. De prijs van een spel kaarten is gelukkig geen rib uit je lijf (en koop je over het algemeen al voor een luttel geldbedrag) en een pakket is vrij goedkoop. Kaarten is dan ook een hobby die niet alleen erg betaalbaar, maar ook heel erg gezellig, kan worden genoemd.

20. Dansles nemen

Dansles nemen is een hobby die in de regel niet veel kosten met zich mee zal brengen, maar die wel een erg positief effect heeft op de conditie van je lichaam. Daarnaast is dansen vaak ook gewoon erg leuk om te doen. Indien je geen lessen wilt nemen in een officiële dansschool dan kun je op zoek gaan naar gratis YouTube video’s en cursussen om jezelf de nieuwste dance moves aan te leren. Op het internet is een breed scala aan video’s te vinden die zowel geschikt zijn voor beginners als voor gevorderden in de meest uiteenlopende dansstijlen.

21. Lezen

Lezen is een geweldige manier om je geest wat oefenstof voor te schotelen. Je kunt ervoor kiezen om jezelf helemaal te verliezen in een fictieve wereld, meer informatie te vergaren over de wereld waar je werkelijk in leeft of de levensgeschiedenis lezen van een persoon waar je enorm veel bewondering voor hebt. Op het ogenblik dat je lezen als een goedkope hobby op wilt gaan pakken, kun je overwegen om een abonnement te nemen bij de bibliotheek bij je in de buurt. Op die manier krijg je immers tegen een relatief laag bedrag de beschikking over een enorme collectie boeken. Bovendien kun je, als je standaard een boek met je meeneemt, vrijwel altijd en overal lezen zodat er van verveling geen sprake meer hoeft te zijn.

22. Leer een vreemde taal

Er zijn een heleboel verschillende gratis middelen beschikbaar op het internet die je kosteloos kunt gebruiken als je graag een vreemde taal wilt leren. Zo kun je onder andere een aantal gratis podcasts downloaden en in je vrije tijd luisteren naar de manier waarop een bepaalde taal wordt gesproken. Op die manier leer je al snel om een vreemde taal te begrijpen en vaak zelfs ook te spreken. Om het leren van een andere taal nog eenvoudiger te maken, zijn er online bovendien allerlei handige programma’s te vinden, evenals nuttige tips en adviezen om een vreemde taal in een oogwenk onder de knie te krijgen.

23. Ontdek je eigen woonomgeving

Veel mensen merken vaak niet eens op wat er in hun eigen woonomgeving allemaal te zien, te doen en te beleven valt. Het verkennen van de straten, tunnels en bruggen in het gebied waar je woonachtig bent, kan echter zeer fascinerend zijn. Zo kun je bijvoorbeeld heel veel nieuwe dingen te weten komen over de plaats of het gebied waar je woont en tevens haar geschiedenis beter leren kennen. Om dit te doen hoef je bovendien niet diep in je buidel te tasten omdat vaak een ritje op de fiets, een wandeling of een bezoekje aan een plaatselijke bibliotheek al een heleboel interessante informatie op kan leveren. Bovendien is de kans groot dat je, tijdens je zoektocht, in contact komt met buurtgenoten die je vast en zeker verder willen helpen. Voor je het weet bloeien er dan ook nog, als bonus, vriendschappen voor het leven op.

24. Blijf op de hoogte van recente gebeurtenissen

Op de hoogte blijven van alles met wat er gaande is in de wereld lijkt wellicht een enorme klus, maar is tevens erg belangrijk. Op het ogenblik dat je al gelijke tred weet te houden met het nieuws in ons land, dan kun je natuurlijk ook overwegen om meer te weten te komen over actuele zaken en gebeurtenissen in andere landen. Deze hobby kun je tot in het oneindige blijven beoefenen omdat de hele wereld voortdurend in beweging is en er steeds weer nieuwe dingen gebeuren die het ontdekken waard zijn.

25. Leer goochelen

Om te beginnen met goochelen is het belangrijkste wat je nodig hebt informatie over de wijze waarop een truc uitgevoerd dient te worden. Deze informatie kun je halen uit een (tweedehands) boek of een online cursus goochelen. Aan de hand van deze informatie kun je al snel een paar trucjes leren die je vervolgens weer kunt laten zien aan je familie en vrienden. De grootste bel9oning van deze hobby zal worden gevormd door de verbaasde gezichten van je toeschouwers als je dingen kunt laten verdwijnen en deze daarna uit het niets weer te voorschijnt kunt laten komen. Natuurlijk zul je wel eerst goed moeten oefenen om de vingervlugheid feilloos onder de knie te krijgen en niet door de mand te vallen bij je publiek.

26. Gratis gamen

Er zijn online een heleboel verschillende websites te vinden die zich hebben gericht op het aanbieden van gratis te spelen games. Zo kun je onder andere gratis populaire games spelen tegen jezelf, tegen de computer of zelfs tegen een andere speler. Al snel zul je ontdekken hoe leuk het is om je eigen personage te maken, op avontuur te gaan en te vechten tegen de meest uiteenlopende tegenstanders. Op het internet zijn talloze spelletjeswebsites actief die gratis games aanbieden voor jong en oud. Dit betekent dat er ook zeker wel iets bij zal zitten dat je enige tijd op een aangename manier kan bezighouden.

27. Origami

Origami is een mooie kunst, en tevens een erg goedkope hobby, die je kan helpen om prachtige decoraties te maken voor in huis, of om cadeau te geven aan familie of vrienden. Op het eerste gezicht kan origami erg moeilijk lijken, maar zodra je deze kunst stap voor stap leert, zul je merken dat ook jij dit onder de knie kunt krijgen en urenlang bezig kunt zijn met het vouwen van de meest fraaie dingen.

28. Surfen op het internet

Het ligt erg voor de hand dat je waarschijnlijk al regelmatig bezig bent met het surfen op het internet, maar er zijn altijd weer nieuwe en interessante dingen die je online kunt zien of doen. Denk onder andere maar eens aan het bekijken van video’s op YouTube, het lezen van verhalen in verschillende blogs of het vinden van een forum over een onderwerp waar je je hart aan hebt verloren. Vanaf je computer een spannend spel spelen kan uiteraard ook tot demogelijkheden behoren, evenals het ontdekken van nieuwe interessante websites.

29. Songwriting

Indien je creatief aan bent gelegd, dan kun je proberen of je wellicht ook talent hebt voor het schrijven van liedjes. Je kunt dan echt genieten van dit nieuw ontdekte talent en enorm trots zijn op het liedje dat je speciaal voor de liefde van je leven hebt geschreven. Wanneer je ook nog eens weet hoe je je muziekinstrument moet bespelen, dan ligt het oprichten en het spelen in een band, eveneens voor de hand. Muziek maken en werken als songwriter is een hobby waarin je je gevoelens en creativiteit volledig de vrije loop kunt laten zonder daar erg diep voor in de buidel te hoeven tasten.

30. Probeer een wereldrecord te verbreken

Op het moment dat je een bijzondere of interessante vaardigheid beheerst, dan kun je online op zoek gaan naar het bestaan van records die door een ander al een recordpoging heeft ondernomen, en wat eventueel het resultaat van deze actie is. Vervolgens kun je zelf gaan proberen om dit record te verbreken of om je persoonlijk record steeds weer te overschrijden. Je zult versteld staan van de talloze recordpogingen die ooit door een mens zijn gedaan. Niets lijkt te gek om als record neer te zetten.

31. Bezoek een museum in de buurt

Bij de meeste mensen is meestal wel één of zelfs meerdere musea inde buurt te vinden. Deze musea bieden zo nu en dan vrije, of in elk geval voordeliger, toegang aan bepaalde bezoekersgroepen, zoals kinderen, senioren of leden van een bepaalde club of vereniging. Door samen met wat vrienden of familie een museum in de buurt te gaan bezoeken, kun je toetsen wie van jullie de meeste parate kennis heeft over een bepaald onderwerp. Je zult verbaasd zijn door alle mooie en leerzame dingen die er in een museum getoond worden. Ongeacht of je nu jong of oud bent, er zal altijd wel iets nieuws te ontdekken en te leren zijn.

32. Sudoku spelen

Sudoku puzzels zijn niet alleen erg populair, maar ook nog eens voor een klein bedrag te koop in boekvorm. Wanneer je eenmaal een bundel met sudoku puzzels aan hebt geschaft, kun je rekenen op uren speelplezier en een aangename tijdbesteding. Deze leuke, goedkope hobby is tevens een geweldige manier om je geest weer helemaal op scherp te zetten. Ontspanning en (mentale) inspanning gaan in dit geval dus absoluut hand in hand, maar zonder dat je veel geld uit hoeft te geven.

33. Beginnen met hardlopen

Wanneer je al een paar kwalitatief goede hardloopschoenen hebt weten te vinden (dit hoeft niet per definitie ook een duur paar te zijn), dan kun je met hardlopen gaan zien als een hobby waar verder weinig kosten aan zijn verbonden. Hardlopen is goed voor je lichaam en zal je helpen bij het leegmaken van je hoofd en je dagelijkse zorgen even opzij te zetten. Om wat extra ondersteuning en begeleiding te krijgen, niet alleen als beginnende maar ook als gevorderde hardloper, kun je gebruikmaken van een heleboel gratis te downloaden apps voor op je smartphone. Deze apps zullen je helpen om je vooruitgang bij te houden en doelen te stellen. Door in een zoekmachine, zoals Google, de zoekterm hardloopapp of runningapp in te geven, zul je al snel kunnen kiezen uit legio handige apps.

34. Meditatieoefeningen doen

Als je beschikt over het nodige geduld, dan kun je proberen om te gaan mediteren. Door meditatie te beoefenen kun je op zoek gaan naar innerlijke rust en vrede. Het is absoluut de moeite waard om een poging te wagen en al je stress en spanningen helemaal los te laten. Om er zeker van te zijn dat je op de juiste manier van start gaat, kun je op het internet op zoek gaan naar een gratis meditatiecursus of instructievideo. Wanneer je eenmaal gewend bent om regelmatig te mediteren, dan zul je erg veel baat hebben bij deze hobby en aanzienlijk rustiger door het leven kunnen gaan.

35. Bloggen

Een eigen blog schrijven, is een geweldige manier om jezelf te uiten en in contact te komen met gelijkgestemde mensen. Een goede website om als beginnend blogger je aandacht op te richten is WordPress. Deze website is helemaal kosteloos en biedt aan duizenden bloggers een podium om hun schrijftalent te laten zien aan de rest van de wereld.

36. Luister naar podcasts

Podcasts zijn er in steeds meer soorten en maten. Zo zijn er grappig podcasts, educatieve podcasts, podcasts over of met beroemdheden en wat je verder nog maar zou kunnen bedenken. Zelf kun je uiteraard ook een podcast gaan maken over een onderwerp dat je interesseert. De mogelijkheden zijn immers eindeloos en worden vooral beperkt door je eigen fantasie en creativiteit. Wanneer je podcasts wilt gaan luisteren dan zullen er vast en zeker mensen zijn die een podcast hebben gemaakt over dingen die je boeiend vindt. Online kun je gewoon een zoekterm ingeven in een zoekmachine, zoals Google, om leuke of interessante podcasts te vinden die je aandacht vast weten te houden.

37. Fotografie

Als je dol bent op het nemen van foto’s waar je ook bent, dan kun je van fotografie ook een interessante hobby maken. Er zijn namelijk een heleboel gratis fotografievideo’s en online applicaties te vinden die je zou kunnen vergelijken met programma’s zoals Photoshop, maar dan beschikbaar voor iedereen. Je hebt bovendien helemaal geen dure camera nodig om plezier te hebben met fotografie. Met behulp van je mobiele telefoon kun je in de regel ook al bijzonder leuke kiekjes maken. De genomen foto’s kun je vervolgens gaan bewerken en eventueel delen met familie en vrienden op social media.

38. Fietsen

Fietsen is een bijzonder geschikte vorm van lichamelijk oefening. Door te gaan fietsen, kun je bovenal interessante tochten plannen, alleen of samen met wat familieleden of vrienden. Op de fiets kun je onder andere erg gemakkelijk prachtige plekken in de natuur bereiken. Op het ogenblik dat je zelf niet over een fiets beschikt, dan kun je er vast en zeker wel één lenen van een familielid of vriend, of een goedkoop (tweedehands) exemplaar aanschaffen. Het fietsen zelf, maar ook het onderhoud van het rijwiel, zal niet veel geld hoeven te kosten, maar wel een heleboel plezier en ontspanning met zich meebrengen voor jong en oud.

39. Houtsnijden

Wanneer je een nuttige vaardigheid wilt leren, dan is houtsnijden wellicht iets voor jou. Het enige dat je nodig hebt voor het onder de knie krijgen van deze hobby is een mes en een stok, of een ander stuk hout. Houtsnijden is erg creatief en niet bepaald moeilijk om te leren, zeker als je gebruik kunt maken van één van de talloze nuttige instructievideo’s. Zodra je de kunst van het houtsnijden al een beetje beheerst dan zul je in staat zijn om leuke en uiteraard unieke cadeautjes te maken voor familie en vrienden.

40. Word lid van een sportvereniging

Als je graag bezig bent met sport, dan kun je je hart waarschijnlijk ophalen in een plaatselijke sporthal, sportvelden of gewoon in een park, om te zien of er teams je favoriete sport aan het beoefenen zijn zijn. Vaak worden er webstrijden gehouden waar je naar kunt gaan kijken zonder direct je portemonnee te hoeven trekken. In sommige gevallen kun je zelfs zelf aan een dergelijk wedstrijd deelnemen of gratis lid worden van een team Samen sporten is niet alleen erg leuk, maar ook een goede manier om je social skills verder te ontwikkelen.

41. Deskundig begeleider

Andere mensen op je eigen vakgebied begeleiden is een erg behulpzame en bevredigende manier om je vrije tijd door te brengen. Op het moment dat je bovengemiddelde kennis en/of vaardigheden hebt op een bepaald gebied, dan kun je wellicht andere mensen helpen door deze kennis en/of vaardigheden aan hen te leren. Ook kun je je expertise gebruiken om specifieke problemen of knelpunten van anderen op te lossen of uit te leggen.

42. Sterren kijken

Voor deze fascinerende hobby, hoef je eigenlijk maar één ding te doen, namelijk het aanschaffen van een tweedehands telescoop die geschikt is voor beginnende sterren kijkers. Wanneer je een dergelijke telescoop in handen hebt, kun je een plekje op gaan zoeken waar de lucht helder is en je niet te veel hinder ondervindt van lichtvervuiling van bijvoorbeeld gebouwen of verkeer. Aan de hand gratis te downloaden apps kun je op die manier jezelf leren om bepaalde sterren te identificeren en later zelfs zelfstandig te herkennen. Sterren kijken is niet alleen heel erg boeiend, maar ook absoluut rust gevend.

43. Maak een vlieger

Op het moment dat het weer het toelaat, kan vliegerbouw een leuke en lonende hobby zijn. Nadat je de vlieger zelf hebt gebouwd, kun je deze op gaan laten en urenlang in de weer zijn in de buitenlucht. Op het internet zijn talloze websites actief waar je terecht kunt voor nuttige tips en adviezen en modellen die je kunt gebruiken bij het bouwen van een fraaie vlieger. De kosten waar deze hobby mee gepaard gaat zijn bovendien goed in de hand te houden en hoeven dus niet een rib uit je lijf te zijn.

44. Ontwikkelen van computerprogramma’s

Op het internet zijn steeds meer websites te vinden waar je gratis kunt leren hoe je om moet gaan met bepaalde computerprogramma’s. Ook kun je online prima terecht voor het gratis downloaden van hulpmiddelen die je nodig kunt hebben bij het programmeren. Beginnen met het leren van deze handige vaardigheid zal je in de regel prima afgaan als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van instructievideo’s op YouTube. Dit zal niet je niet alleen betere kansen op een interessante baan in het vooruitzicht stellen, maar het ontwikkelen van computerprogramma’s kan eveneens worden gezien als een boeiende manier om je vrije tijd door te brengen.

45. Leer je huisdier trucjes

Indien je de gelukkige eigenaar bent van een of meerdere huisdieren, dan kun je deze dieren prima inzetten als goedkope en leuke manier om je vrije tijd mee door te brengen. De meeste dieren die bij mensen in huis wonen, zullen wellicht al wel reageren op één of meerdere basis commando’s, maar je kunt altijd proberen om dit scala wat verder uit te breiden. Niet alleen is dit erg leuk om te doen, maar ook zal je huisdier steeds weer opnieuw uit worden gedaagd. Elke geslaagde truc of opgevolgd commando dien je echter wel steeds te belonen, bijvoorbeeld met een kleine, lekkere snack zodat het ook voor het dier plezierig blijft om te doen.

46. Richt een vriendenclub op

Wanneer jij en je vrienden allemaal een gemeenschappelijke voorliefde hebben voor iets, dan kun je een vriendenclub met een speciaal thema oprichten. Zo zal een gedeelde passie het begin zijn van een nieuwe club. Het thema kan echter van vriendengroep tot vriendengroep sterk uiteenlopen en variëren van het gezamenlijk kijken naar films tot samen gaan skateboarden, tot het organiseren van fietstochten voor heel de groep of het discussiëren over een bepaald onderwerp. Samen met dierbare vrienden iets ondernemen zal niet alleen voor verbroedering zorgen, maar ook even alle alledaagse zorgen van je schouders afhalen.

47. Kalligrafie

Om met kaligrafie te beginnen hoef je geen duur papier en schrijfgerei aan te schaffen. Met gewoon papier en een goedkope set speciale kalligrafeerpennen kom je immers al een heel eind op de juiste weg. Deze hobby zal er dus niet per definitie voor zorgen dat je diep in de buidel moet tasten. Materialen kun je immers voor een groot deel gewoon kopen in plaatselijke doe het zelf of knutselwinkels, terwijl een goede uitleg gevonden kan worden op talloze instructievideo’s op het internet. Zodra je wat meer bedreven bent met kalligraferen, dan kun je hier soms zelfs een beetje extra geld mee verdienen, bijvoorbeeld door het creëren van bijzonder mooie uitnodigingen, certificaten en oorkondes.

48. Begin een verzameling

Verzamelen van bepaalde items is in de regel een hobby die niet veel hoeft te kosten, maar toch enorm leuk zal zijn. Met een beetje geluk kun je, na verloop van tijd, zelf de trotse eigenaar zijn van een waardevolle verzameling. Wat je wilt gaan verzamelen, zul je helemaal zelf kunnen bepalen zodat de verzameling werkelijk van alles en nog wat kan gaan bevatten. Denk maar eens aan het verzamelen van munten, kleren, stripboeken, pennen en wat je verder maar bedenken kunt.

49. Mensen kijken

Als je jezelf van tijd tot tijd erop betrapt op het ongegeneerd kijken naar mensen, dan kun je hier prima je hobby van maken. Het enige wat je voor de hobby hoeft te doen, is een locatie opzoeken waar veel mensen langs zullen komen. Op dit soort drukke plaatsen kun je je immers eindeloos vergapen aan mensen in allerlei soorten en maten en je wellicht verbazen over personen die tot de meest uiteenlopende pluimages mogen worden gerekend. Het kijken naar deze bruisende activiteit is niet alleen bijzonder boeiend te noemen, maar zal je ook zeker voldoende afleiding bieden en je tot rust laten komen.

50. Geocaching

Geocaching is een populaire hobby die bekend staat vanwege het boeiende en spannende karakter en de erg lage kosten die ermee gepaard gaan. Om aan de slag te kunnen gaan met geocatching heb je namelijk niet veel nodig, namelijk alleen een (tweedehands) GPS-apparaat om je positie te bepalen. Zodra je met deze hobby bent beginnen, zul je al snel verzeilt raken in de meest verrassende, en wellicht zelfs spannende, avonturen. Op die manier kun je even je dagelijkse zorgen en stress opzij zetten en je helemaal richten op de doelen die je moet proberen te vinden met behulp van GPS-bepaling.

Niet compleet

Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, is de bovenstaande lijst alles behalve compleet te noemen. Wanneer je namelijk je fantasie en creativiteit even de vrije loop laat, dan kun je immers zelf vast ook nog een aantal hobby’s bedenken die geen bergen geld uit je zakken zullen kloppen. Maar of je nu kiest voor een hobby die wij al hebben genoemd, of eentje die je zelf hebt gevonden, de tijd van verveling zal zo voorgoed tot het verleden kunnen gaan behoren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20