5 types werknemers op de werkvloer

Op de werkvloer zijn vijf typen medewerkers te onderscheiden: geldwolven, klimmers, broodwinners, levensgenieters en flexwerkers. Dat blijkt uit onderzoek van online recruiter Stepstone onder vijfduizend werkzoekenden.

1. Geldwolven: Meestal de jongste medewerkers met een sterke focus op geld. 64% is bereid langere dagen te maken om meer te verdienen. De helft doet dat uitsluitend voor geld, meer dan in iedere andere groep. 23% denkt binnen drie jaar iets anders te doen.

2. Klimmers: 65% van de Klimmers doet onbetaald overwerk en heeft hogere verwachtingen van promotie dan enige andere groep. Als waardering van de werkgever uitblijft, blijven zij niet hangen. Bijna 60% heeft het afgelopen jaar actief rondgekeken naar iets anders.

3. Broodwinners: Het meest geïnteresseerd in flexibel werken. 73% werkt onbetaald meer dan hun contracturen. Dat is meer dan in iedere andere groep.

4. Levensgenieters: Flexibiliteit is voor deze groep bijna net zo belangrijk als geld. Slechts 21% verwacht binnen 3 tot 5 jaar een hogere positie te hebben.

5. Flexwerkers: Bijna aan het eind van hun loopbaan, zijn deze flexibele werkers het minst geïnteresseerd in geld. 35% verricht het meeste werk buiten kantoor, thuis of onderweg.

“Begrip voor de drijfveren van medewerkers in verschillende fases van hun loopbaan is een cruciaal aspect van het HR-beleid”, aldus Colin Tenwick, CEO van Stepstone. “Werken in het buitenland is wellicht precies wat de geldwolf zoekt, terwijl flexibel werken hem niets zegt. Voor een broodwinner geldt het tegenovergestelde. One-size-fits-all gaat echt niet meer op”, zegt Tenwick. Inspelen op de verschillen tussen werknemers is volgens hem cruciaal in de strijd om talent.

 

 

Meer