5 taxi-zelfmoorden in New York

De disruptie van het traditionele taximodel, dat decennialang een inkomen garandeerde aan miljoenen mensen op aarde, begint in New York macabere gevolgen te hebben. Maandag werd daar in de Harlem River het lichaam opgevist van Kenny Chow, een taxichauffeur die het steeds moeilijker kreeg om zijn taxi-licentie te betalen.

Van 1 miljoen dollar naar 175.000 dollar

Die licenties (‘medaillons’) werden in het pré-Ubertijdperk verhandeld voor bedragen die rond 1 miljoen dollar schommelden. Vandaag zijn ze minder dan 175.000 dollar waard. Chauffeurs moeten door de toegenomen concurrentie nu ook een pak meer uren maken om hetzelfde te verdienen als vroeger,

De taxichauffeurs in de Big Apple proberen zich nu tegen verder financieel onheil (lees Uber, Lyft en co) te beschermen en vragen de politiek actie te ondernemen.

Politici hebben daar wel oren naar en bekijken of er quota  kunnen worden opgesteld op het maximum aantal toegelaten alternatieve taxi’s in de stad. Bhairavi Desai, de voorzitter van de vakvereniging  New York Taxi Workers Alliance, wil nog verder gaan en een eist dat klanten van zowel taxi’s als Uber een minimumbedrag  ophoesten voor elke rit.

Taxi’s vormen nu een minderheid in New York, waar ruim 70.000 chauffeurs van Uber, Lyft en andere concurreren met 30.000 limousines, 13.500 ‘yellow cabs’ en 4.000 ‘green taxi’s’, aldus cijfers van de  New York City Taxi and Limousine Commission.

De taxi-koning

Kenmerkend voor de ganse New Yorkse taxi-saga is de rol van Michael Cohen, de ondertussen befaamde advocaat-‘fixer’ van president Donald Trump, die nu van verschillende financiële misdrijven wordt verdacht.

Cohen en zijn zakenpartner Evgeny Freidman – die in New York de naam ‘taxi-koning’ meekreeg – hadden een duizendtal van die taxilicenties, maar kwamen de voorbije jaren daardoor in financiële problemen. 

Freidman zou de voorbije jaren miljoenen dollars aan belastingen hebben ontdoken en is daarvoor aangeklaagd. Onlangs raakte bekend dat hij het met het ministerie van Justitie op een akkoord had gegooid, waarbij hij strafvermindering zal krijgen indien hij de onderzoekers informatie verschaft in tal van andere zaken. Dat daar de duistere zaakjes toe behoren waarin Cohen gemengd is lijdt weinig twijfel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20