5 doden en 2 gewonden na aanval met pijl-en-boog in Noorwegen

Vijf mensen zijn woensdag om het leven gekomen en twee mensen geraakten gewond na een pijl-en-boogaanval in de Noorse stad Kongsberg. Volgens Noorse politie is de vermoedelijke dader een Deense man van 37. Hij werd ter plaatse aangehouden.

De twee gewonden liggen op intensieve zorgen in het ziekenhuis, maar zouden niet levensbedreigend gewond moeten raken, schrijven Noorse media. Een van hen was een politieagent die in zijn vrije tijd ter plaatse was.

10 ziekenwagens en enkele reddingshelikopters

Woensdagavond om 18.13 uur ontving de politie in de stad Kongsberg, in de regio rond Oslo, verschillende berichten dat er een persoon met een pijl-en-boog rondliep.

Een getuige vertelde aan de lokale zender TV2 dat ze commotie had gehoord en een vrouw had gezien die dekking zocht. Vervolgens zag ze een “man die op de hoek stond met pijlen in een koker op zijn schouder en een boog in zijn hand. Daarna zag ik mensen rennen voor hun leven. Een van hen was een vrouw met een kind aan de hand”, voegde ze eraan toe.

Een half uur later zou de politie, na enkele waarschuwingsschoten te lossen, de verdachte hebben kunnen vatten. Een 37-jarige Deense man werd gearresteerd op verdenking van het plegen van de aanslag. De verdachte werd overgebracht naar een politiebureau in de stad Drammen.

De politie en reddingsdiensten waren massaal ter plaatse. Er werden ook zeker tien ziekenwagens en enkele reddingshelikopters gestuurd.

Terroristisch motief onderzocht

De verdachte verplaatste zich over een groot gebied. Inwoners werden woensdagavond bevolen binnen te blijven zodat de autoriteiten de plaats delict kunnen onderzoeken en bewijsmateriaal kunnen verzamelen. Verschillende delen van de stad werden afgezet.

De politie onderzoekt of de aanval een terroristisch motief had en of hij nog andere wapens dan pijl-en-boog gebruikte.

Agenten over heel het land werden opgeroepen zich goed te bewapenen na het “ernstige incident”. Doorgaans zijn Noorse agenten onbewapend, maar de autoriteiten hebben nu besloten agenten tijdelijk van vuurwapens te voorzien.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20