4 tips om met moeilijke mensen om te gaan

Net als de meesten onder ons ken ook jij vast een paar moeilijke mensen. Maar hoe ga je nu best om met zulke individuen? Hoe werk je best met hen samen? En hoe blijf je rustig wanneer ze je gek maken?

Conflictresolutiecoach Nicole Witt deelt vier van haar beroepsgeheimen op Lifehack:

1. Ken jezelf

Moeilijke mensen weten wat ze moeten doen of zeggen om je de gordijnen in te jagen, maar ken je je eigen triggers wel? Leer je eigen zwaktes kennen en bereid je voor op het onvermijdelijke moment wanneer zo iemand zal trachten je in je eigen val te lokken.

De drie beste manieren om er vervolgens mee om te gaan zijn volgens Witt: diep ademhalen, een time-out nemen, het gesprek laten voor wat het is of een combinatie van deze drie.

2. Haal hen de wind uit de zeilen

Aan gesprekken met moeilijke mensen lijkt vaak geen einde te komen. Gebruik daarom één van de volgende zinnen om de conversatie te beëindigen:

  • Spijtig dat je daar zo over denkt.’
  • Jij hebt jouw mening en ik de mijne.’
  • Oh.’
  • Misschien heb je gelijk.’

Blijf deze zinnen herhalen tijdens het gesprek en uiteindelijk zal je gesprekspartner het opgeven.

3. Weersta aan de verleiding

Moeilijke mensen zoeken de confrontatie. Luister naar wat je zegt en als je jezelf er op betrapt dat je je standpunt tracht te rechtvaardigen of te verdedigen, hou daar dan onmiddellijk mee op.

Als je dat niet doet, blijft het gesprek voortduren. Je kan een moeilijk mens immers niet tot bedaren of op andere gedachten brengen – anders zou hij of zij niet ‘moeilijk’ zijn.

4. Leef je in hun wereld in en probeer te helpen

De bovenstaande strategieën helpen je om confrontaties te vermijden met moeilijke mensen. Een totaal verschillende aanpak is echter om er achter te komen waarom die persoon zich zo gedraagt.

Iedereen is menselijk en zelfs de moeilijkste mensen onder ons hebben een reden voor hun gedrag. Tracht hun drijfveer te kennen en te weten te komen waarom ze zich zo gedragen. Met andere woorden, leer hun triggers kennen.

Toegegeven, dit is vaak niet eenvoudig, maar als je voldoende moeite doet om zo iemand te doorgronden kan je je relatie met zo’n moeilijk mens soms omdraaien en hem zelfs aan jouw kant krijgen. Empathisch vermogen is hier de boodschap.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20